Villanyszerelők Lapja

Ezt láttam

Ezt láttam

2007. szeptember 1. | netadmin |  5468 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

1. Villanybojler A képen egy villanybojler elégett leválasztó-kapcsolójának maradványait láthatjuk egy faszekrényben. (Még szerencse, hogy a kép nem adja vissza a helyszínen érzett égett bakelitszagot.) Megjegyezném még, hogy a bojler 5,3 A-t vet...

1. Villanybojler


A képen egy villanybojler elégett leválasztó-kapcsolójának maradványait láthatjuk egy faszekrényben. (Még szerencse, hogy a kép nem adja vissza a helyszínen érzett égett bakelitszagot.) Megjegyezném még, hogy a bojler 5,3 A-t vett fel a víz melegítése közben (1200 W a bojler teljesítménye). A 25 A-es kismegszakítója igencsak túl volt méretezve! A kismegszakítóba 2 db különböző anyagú és keresztmetszetű vezeték volt bekötve egy csavar alá (egy 6 mm2-es sodrott rézvezeték - érvéghüvely nélkül -, és egy 4 mm2-es alumíniumvezeték). Nem sokon múlott, hogy ne legyen tűz a fent említett helyen.


2. "Felvonulási biztosító"


A képen egy építkezés "felvonulási elosztója" látható. Mint ismeretes, felvonulási elosztóknál és ideiglenes vételezésnél szükséges az áramvédő-kapcsoló alkalmazása, méghozzá maximum 30 mA-es hibaárammal...

Nos, az áramvédő-kapcsolónak csak a helye látható, mert hiszen azt kiszerelték. Így már bizony nem kapcsol le állandóan, és nem kell mindig visszakapcsolgatni. Ez bizony szabálytalan, sőt ráadásul életveszélyes megoldás is egyben. Sajnos a mai napig sok ilyen esettel lehet találkozni, bár van, ahol nem szerelik ki az ÁVK-t, csak esetleg átkötik, hogy ne kapcsolgasson le állandóan. Ez a kép az igénytelenség "gyöngyszeme". Érdemes még megnézni a betápláló vezetéket is, ahogy bevezették az elosztóba.

Egy 20-as átmérőjű gégecsőbe MKh 2,5 mm2-es vezetékeket húztak be, amit drótkerítéshez kötegelve vezettek a fogyasztásmérőtől a képen látható elosztószekrényig, kültéren, kézzel elérhető magasságba. Mivel nem kábellel oldották meg a betáplálást, így hát a tömszelencébe nem tudták bevezetni a gégecsövet, ezért gondosan oda szigetelőszalagozták azt, ami egy kis idő és egy kis napsütés után bizony elengedett. Ráadásul az egyik vízmentes dugaszolóaljzatnak hiányzik a csapófedele.


3. Elosztószekrény


Ebben az elosztószekrényben van egy pár hiányosság. Csak a legfontosabbak: a "nulla" és a "föld" sínek hiánya; - vezetékek, kábelek ereinek végkiképzéseinek a hiánya (érvéghüvelyek); 3-4 vezeték összesodorva, és bekötve egy kis keresztmetszetű sorkapocsba; a sorkapocs nincs rögzítve, csak a vezetékek tartják a szekrényben.


4. Házi főbiztosító szekrény


A képen egy A1-es tokozott elosztószekrényből kialakított házi főbiztosító szekrényt látunk. Ezidáig minden rendben. Ellenben némi aggály fogalmazható meg a műszaki megoldásokkal kapcsolatban:
- a késes biztosító aljzatok között nincs elválasztó lap betéve;
- a középső biztosító aljzat betápláló kapcsához csavarozott EKA-sarut nem húzták meg eléggé, aminek következtében megnőtt az átmeneti ellenállás, és melegedni kezdett az aljzat: ezért jelentkezik az elszíneződés;
- a betápláló kábelnek nincs kialakítva a vég-kiképzése;
- minden vezeték azonos színű, tehát ugyanolyan fekete színűek a fázis-, a nulla-, és a védővezetők is (bár itt-ott látszik egy párcentis szigetelőszalagos jelölés a vezetékeken, ez a megoldás ebben a formában nem elfogadható);
- a biztosító aljzat elmenő kapcsához két darab alumíniumvezetéket csavaroztak, oly módon, hogy mindkét vezetékre szemet hajlítottak, és ezeket egy csavar alá rögzítettek.


5. Kültéri lámpa csengővezetékkel


Egy belvárosi lakás körfolyosóján volt felszerelve a képen látható lámpa. A lámpa védettsége IP 44-es. Mivel a betápláló vezetéke csupán csak egy 2×0,6 mm2-es, egyszeres szigetelésű csengővezeték - ami ráadásul tömszelence nélkül van bevezetve a lámpatestbe -, így az említett védettség nem sokat ér. A csengővezeték alkalmazása az említett esetben több ok miatt sem megfelelő:
- egyszeres szigetelésű vezeték közvetlenül a falra szerelve "U" szöggel;
- kisfeszültség alkalmazása (230 V-os, 100 W-os izzó volt a lámpában) nem megengedett, csak törpefeszültség vezetésére alkalmas (általában 8 V-os csengőkhöz használják). Egy budapesti szerelő

Várjuk a további olvasói fényképes beszámolókat!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem