Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

A fény forrása VII. - A fénycsövek színe

2007. január 2. | netadmin |  4532 | |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A fény forrása VII. - A fénycsövek színe Bizonyára a kedves olvasó is járt már úgy, hogy kinézett magának egy barna ruhadarabot az üzletben, majd amikor vásárlás után megnézte az utcán, rájött arra, hogy amit vett, annak a színe kaki. De számtala...

A fény forrása VII. - A fénycsövek színe

Bizonyára a kedves olvasó is járt már úgy, hogy kinézett magának egy barna ruhadarabot az üzletben, majd amikor vásárlás után megnézte az utcán, rájött arra, hogy amit vett, annak a színe kaki. De számtalan hasonló eset sorolható fel példaként a rossz színvisszaadású világításnál történő téves színes termékválasztásra. Ezért gyakran tévesen a fénycsöves világítást okolják. Hasonló jelenséget tapasztalunk abban az esetben is, ha két azonos típusú fénycsővel világítunk meg egy színes tárgyat, ezt más-más színűnek látjuk. A helyesen kiválasztott, jó szín-visszaadású fénycsöves világítás mellett lehet színhelyesen érzékelni a színeket. Így például képtárakat, galériákat is világítanak fénycsövekkel, pedig az ilyen jellegű helyiségekben igenis szükség van a tökéletes színfelismerésre.

A világítás színhatását alapvetően a felhasznált fénycsövek színtani tulajdonságai határozzák meg: a színvisszaadásuk és a színhőmérsékletük (színmegjelenésük). A színvisszaadást a használt fénypor minősége (vegyi összetétele) definiálja. A sorozat első részében ismertetésre kerültek a legfontosabb világítástechnikai alapfogalmak, így a színhatással kapcsolatosak is.
A fénycső színvisszaadása ennek spektrális eloszlásától, a megvilágított tárgyak reflexiójától és a szem színi áthangolódásától függ. A színvisszaadás jelölésére az Ra általános színvisszaadási indexet használják. A színvisszaadási osztályba sorolását a terméknek a fénycsöven jelölik (ennek módját a sorozat előző részében ismertettük).

Színvissza- Ra értéke Színvissza-
adási osztály adás mértéke

1A 90-100 kiváló

1B 80-90 kiváló

2A 70-80 jó

2B 60-70 jó

3 40-60 közepes

S 40 alatt speciális

Az 1A színvisszaadási osztályba sorolt fénycsöveket, amelyeket még ötsávos fénycsöveknek is neveznek (a fénycsövön a / utáni első szám a 9-es), azokon a helyeken használjuk, ahol nagyon fontos az, hogy a tárgyakat színhelyesen érzékeljük. Ilyenek a képcsarnokok, múzeumok, galériák, textilüzemek, nyomdai előkészítők, esetleg varrodák stb. Az 1B színvisszaadási osztályba tartozó fénycsöveket, amelyeket háromsávos fénycsöveknek is hívnak (a / utáni első szám a 8-as) manapság már irodavilágításra általánosan használják. Ezen kívül az igényesebb belső tereket, kórházakat és üzletközpontokat is ilyen fénycsövekkel világítanak, részben a javított színvisszaadás, másrészt a magasabb fényhasznosítás miatt. A 16 mm átmérőjű fénycsöveket (T5) eleve már csak háromsávos típusban gyártják.
A 2A és 2B osztályba tartózó fénycsöveket más néven még hagyományosnak (standard) is mondják, sajnos még manapság is nagy számban használják osztálytermek, igénytelenebb üzletek, egyéb belső és külső terek világítására. A viszonylag alacsony ára miatt gyakran a kivitelezők, a villanyszerelők nincsenek tekintettel a világítás minőségi követelményeire, az a fontos számukra, hogy beleférjenek a költségvetésbe. Sajnos ezzel a magatartással a megvilágítás színvisszaadását ássák alá, és a megrendelő tudatlanságával, naivságával élnek vissza. Igaz, minden fénycső világít, a "standard" is, a "háromsávos" is, amennyiben helyesek a bekötések, de más minőségű fényt bocsátanak ki, másmilyen megvilágítást hoznak létre környezetükben. Az elkövetkező időszakban jelentős erőfeszítések várhatók a hagyományos fénycsövek kiváltása tekintetében, már csak a jobb fényhasznosítás céljából is, hogy ezzel is csökkenjen az energiafelhasználás.
A fényforrásokat, így a fénycsöveket is korrelált színhőmérsékletük alapján három csoportba sorolják: meleg, semleges és hideg fehér.

Meleg 3300 kelvin alatt (sárgás)

Semleges 3300-5300 kelvin

Hideg 5300 kelvin fölött (kékes)

A felsoroltakon kívül léteznek a speciális színhőmérsékletű fénycsövek, amelyeket növény, hús, akvárium, pékáru világítására szerelnek. Ezek fényénél előnyös színben jelenik meg az adott termék, illetve a növények esetében elősegíti a fotoszintézist. Jelölésük gyártón- ként változik: vagy számmal történik, vagy fantázianevük van (pl. Natura, Biolux stb.).
Az UV-fénycsöveket diszkókban, szórakozóhelyeken, és általában dekoratív világításra használják. Ugyancsak ebbe a családba tartoznak a Germicid fénycsövek, amelyeket csak és kizárólag csírátlanításra, fertőtlenítésre szabad felhasználni. E fénycsöveket diszkókban vagy más szórakozóhelyeken tilos használni! Tehát ezzel a termékkel nem szabad az UV-fénycsövet helyettesíteni. A színes fénycsöveket elsősorban dekorációs célokra szerelik. Teljesítményük megegyezik a normál fénycsövekével.
Amint már kiemelésre került, a fénycsövek színhőmérséklete a fénypor minőségétől függ. Valamennyi színvisszaadási osztályba tartozó fénycsövet gyártják mindhárom színhőmérsékletben.
Tehát a fénycsővásárlásnál, illetve csere alkalmával nem elég ismerni ennek teljesítményét, fejelését és átmérőjét, hanem annak függvényében, hogy mit is világítunk meg, fontos a színhőmérséklet és színvisszaadás is. Csakis valamennyi paraméter pontos ismerete esetén használható helyesen a fénycső terek megvilágítására.

Alábbiakban ismertetjük azokat a gyakorlati tudnivalókat, amelyeket célszerű betartani a színhelyes világítás megvalósítása céljából.
. Egy helyiségen belül egy színhőmérsékleti csoportba tartozó fénycsöveket kell szerelni. Tehát helytelen a hideg, meleg és semleges fénycsövek keverése egyazon helyiségben, és egy lámpatesten belül. A lámpatestben akkor sem keverhetők a fénycsövek, ha az tükrös, rácsos, vagy akár burás. Sajnos még napjainkban is előfordul - új szereléseknél is - ez a régről berögződött szokás.
. A színfelismerési igény függvényében célszerű megválasztani ennek színviszszaadási osztályát. Erre a belső terek világítására vonatkozó MSz EN 12 464 sz. szabvány is tartalmaz javaslatokat.
. A fénycsövek szerelésekor számolni kell ezek minimális szintű UV-sugárzás-kibocsátásával. Következésképpen a természetes, esetenként még a szintetikus festékekkel festett (pl. indigó a farmerruhák esetében) ruhák színe kifakul. Ez főleg magas megvilágítási szint esetén következik be. Tartós megvilágításnál mindenképpen károsul a festett felület színe, amennyiben nem védekezünk kellőképpen az UV-sugárzás ellen. Erre a legegyszerűbb módszer az üveg- vagy műanyagburával szerelt lámpatestek használata.
. A mérsékelt égövön, ahol Magyarország is fekszik, általában a semleges vagy a meleg színhőmérsékletű fénycsövek szerelése az elfogadott.
. Napjainkban ugyan vitatott a Kruithof nevéhez fűződő színhőmérséklet-megvilágítás kapcsolat - ugyanis ezt a kapcsolatot még a tevékenység fajtája is befolyásolja -, ám ennek ellenére valamilyen szinten irányadó lehet a gyakorlatban: 500 lx megvilágítási szint alatt meleg (3300 K), 500 és 2000 lx között semleges (3300-5300 K), 2000 lx felett pedig a hideg fehér fényű fényforrás (fénycső) alkalmazható.
. A túlságosan alacsony árfekvésű fénycsövek minősége, színtartása és színvisszaadása is csak ennek megfelelő. Éppen ezért hosszútávon minőségi, színhelyes világítás ezekkel nem hozható létre. Célszerű inkább emelt áron, de jó minőségű fénycsövet vásárolni, mert a kellemetlen színhőmérséklet és rossz színvisszaadás tönkreteszi a belsőtér megjelenését. Z. Nagy János


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem