Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

Kedvezményes, 10% adóval kifizethető osztalék

2006. november 1. | netadmin |  8946 | |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kedvezményes, 10% adóval kifizethető osztalék A költségvetési egyensúly javítása érdekében az Országgyűlés megalkotta a 2006. évi LXI. Törvényt, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, amely mint salátatörvény tartalmazza a személyi jöv...

Kedvezményes, 10% adóval kifizethető osztalék

A költségvetési egyensúly javítása érdekében az Országgyűlés megalkotta a 2006. évi LXI. Törvényt, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, amely mint salátatörvény tartalmazza a személyi jövedelemadó-törvény módosításait is, ebből a kedvezményes adóval kifizethető osztalékra vonatkozó szabályokat mutatom be.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása alapján, a 2006. évi adózott eredmény felosztásakor a számvitelről szóló törvény szabályai szerint megállapított és jóváhagyott, az eredménytartalék terhére megállapított összege után csak 10% adókötelezettséget kell megfizetni, amennyiben az osztalék öszszegének megvan a pénztárban előírt fedezete. Ez az adó minimális az egyébként fizetendő 25 és 35% adóhoz képest, amelyet még egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettség is terhelhet.

A pénztárban meglévő fedezet vizsgálatához meg kell határozni az átlagos napi készpénz záróegyenleget, az átlagos napi készpénzforgalmat 2006. január 1. és augusztus 31. közötti időszakra. Ha az átlagos napi készpénz záróegyenlegének megállapított összege az átlagos napi készpénzforgalom kétszeresét meghaladja, a meghaladó részből - de legfeljebb a jóváhagyott osztaléknak az eredménytartalék terhére megállapított összegéből - jóváhagyható kedvezményes adóval adózó osztalék.
A kedvezményes adót a kifizető állapítja meg, és arról külön igazolást ad a magánszemélynek. Választható, hogy a kedvezményes adózású osztalék utáni adót a magánszemély a kifizetőtől kapott igazolás alapján fizeti meg, azzal, hogy kérelmére az adóhatóság az adóévben és az azt követő négy adóévben öt egyenlő részletben történő megfizetést engedélyez, vagy a kifizető az adót levonja, bevallja, és megfizeti azzal, hogy kérelmére az adóhatóság az adóévben és az azt követő négy adóévben öt egyenlő részletben történő megfizetést engedélyez.

A 2006. december 31-ei dátumon jóváhagyott osztalék kifizetésére legkorábban a számviteli politikában rögzített mérlegkészítési időpontot követően kerülhet sor.
Emiatt az osztalék pénzfedezete 2007. január 1-jétől az osztalék kifizetésének a napjáig, amennyiben pénztárban van, a házipénztáradó alapjává válhat. Emiatt az osztalék miatti magas készpénz-összeget a pénztárból érdemes befizetni a bankba 2006. december végén. Megoldást jelenthet az is, hogy a 2006. évre még 2006 decemberében osztalékelőleg kerül kifizetésre, amelynek 25%-os adóját 2007 januárjában kell teljesíteni. Természetesen ebből adótöbblet keletkezik. Megfontolandó, hogy kinek mi éri meg, ki milyen megoldást választ. Az adótöbblet megtérül, az esetleges házipénztáradó viszont elvész. Érdemes arra is odafigyelni, hogy ha az osztalékelőleg nem válik véglegesen jóváhagyott osztalékká, abban az esetben az a tulajdonosoknak adott kölcsönnek minősül.

A számviteli törvény szerint eredménytartalék osztalékra csak az adózott eredmény kiegészítéseként vehető figyelembe, emiatt csak akkor van lehetőség a kedvezményes adózású osztalék kivételére, ha a teljes tárgyévi adózott eredményt is jóváhagyták osztaléknak. Ennek a szabálynak a figyelmen kívül hagyása esetén az adóhatóság jelentős összegű adóhiányt állapíthat meg, amelynek vonzata adóbírság és késedelmi kamat is lehet.
Tomcsányi Erzsébet
bejegyzett könyvvizsgáló


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem