Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szerelők közelről

Foglakozása: díszlet-világítási szakember

2006. április 1. | netadmin |  3502 | |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Foglakozása: díszlet-világítási szakember Szerelők közelről rovatunkban ez alkalommal Rábcai László villanyszerelő mestert, munkavédelmi technikust mutatjuk be. Az interjú aktualitását az szolgáltatta, hogy sorozatunkban törekszünk közérdeklődésé...

Foglakozása: díszlet-világítási szakember

Szerelők közelről rovatunkban ez alkalommal Rábcai László villanyszerelő mestert, munkavédelmi technikust mutatjuk be. Az interjú aktualitását az szolgáltatta, hogy sorozatunkban törekszünk közérdeklődésére számot tartó életutakra, illetve speciális szakismereteket igénylő részterületekre felhívni olvasóink figyelmét.

Rábcai László "hagyományos" villanyszerelő alapképzésben vett részt: számára még három évet jelentett a szakmai alapok elsajátítása. Ezt követően generálkivitelező építőipari cégeknél szerzett szakmai rutint. A folytonos önképzés meghatározó életcél a most középkorba lépő szakember számára: a megfelelő gyakorlati tapasztalat nyomán elvégezte a mesterkurzust, majd villámvédelmi és érintésvédelmi szakvizsgákat is tett, illetve munkavédelmi technikusi képzéssel is bővítette tudását.
László Szolnokon él, itt alapított családot, egyéni vállalkozói tevékenységét ebben a körzetben fejti ki. Egy helyi illetőségű cég megbízásából azonban igen speciális vállalkozási profillal is rendelkezik: aktív szerepet vállal televíziótársaságok stúdióinak, pontosabban ezek díszletelemeinek villamos berendezéseinek szerelési munkálataiban. A "produkció" meghatározó eleméről van szó, konkrétan a díszletelemek megfelelő világítástechnikai elemekkel történő ellátásáról.
A konkrét kivitelezési munka a látványtervek kézhezvételével kezdődik: meglepő, de ezek a mai napig nem elektronikusan, hanem hagyományos, papírformátumban kerülnek László kezébe. Természetesen megfelelő instrukciókat is kap a világítási kép kialakításához: a díszlettervező állandóan ontja az ötleteket, például erre az elemre élvilágítást kell felszerelni, oda még több spot-lámpa installálása szükséges stb. Azok, akik átfogó módon megtervezik a felvételek díszletkörnyezetét, természetesen nem kalkulálnak ezek világítástechnikai vonatkozásaival: László feladata az, hogy áthidaló megoldást találjon a díszlettervező és a technikai kivitelezés elvárásai között.
Természetesen itt aprólékos, gyakorlati munkáról van szó: első a tervezés, majd ezt követi a konkrét szerelési munka, végül pedig a beüzemelés és a megfelelő érintésvédelmi tanúsítványok kiállítása, a szerelvények dokumentációinak átadása.
A díszletelemeket általában dugós csatlakozóval kapcsolják hálózatra a helyi világosítók. A szerelés éppúgy felöleli a szerkezeti kialakítást (tartósínek megépítése, vezetékezés, lámpatestek elhelyezése stb.), mint a 24 vagy 48 órás próbaüzemek megtartását, szabványossági szempontok érvényesítését (megfelelő szigetelések, borítások kialakítása). Esetenként olyan különleges elvárásokat kell teljesíteni, mint például a mozgó díszletek világítása, vagy a nedves, vizes környezetben való szerelés, üzemeltetés. Ez igen komoly szabványügyi tájékozottságot és felelősséget feltételez László részéről.
Az általa alkalmazott villanyszerelési anyagok jelentős mértékben nem térnek el a hagyományos világítástechnikai elemektől (fénycsövek, izzólámpák stb.), bár egyre inkább teret kapnak az erősáramú LED-alapú vagy optikai eszközök. Igen jelentős volumenű anyagfelhasználásra kerül sor: egy-egy díszletkompozícióba akár 10 kilométernyi kábel is beépítésre kerülhet, több száz fénycsővel és izzóval.
A stúdióban, ahol az együttes világítási teljesítmény akár az 500 000 W-ot is elérheti egyes díszletelemeként, igen nagy fényesség uralkodik, s a szerelési anyagok (kábelek, tartók stb.) elrejtése nagy szerelői rutint igényel.
A munka nagy részét Szolnokon végzi el a rendelkezésére bocsátott látványtervek alapján: már itt lehetőség van a vezetékek méretezésére, előszerelésre, a tartóelemek kialakítására. Amennyiben hasonló díszítőelemből több is található az adott látványtervben, úgy - átvétel után - előre is lehet egyes elemeket szerelni, de a végleges összeszerelésre már a stúdióban kerül sor. Ilyenkor László albérletben lakik Budapesten.

Rendkívül sok szempontot kell figyelembe venni egy "produkció" képernyőre juttatásáig, igen nagy odafigyelést igényel az, hogy az élő adások közben se legyen technikai hiba. Maximális üzembiztonságra van szükség ezen a területen.
Gyakori eset, hogy egy-egy rendező külföldi műsorokban látott effekteket kíván adaptálni: ilyenkor a hazai piacon fel nem lelhető világítástechnikai eszközöket külföldről kell beszerezni. Ennek igen komoly feltételei vannak: gondoljunk csak a pénzügyi, adminisztratív szempontokra! Ezenfelül igen nagyfokú rugalmasságra, leleményességre is szükség van: gyakran apró ötletekkel hasonló látványhatás érhető el, kedvezőbb anyagi feltételekkel. Gyakori problémát jelent az, hogy ami szemmel megfelelőnek tűnik fel, az a kamerában már erős vagy éppen gyenge megvilágításnak hat. Ilyenkor is azonnali beavatkozásra van szükség.
Igazi szakmai kooperáció nyilvánul meg a díszletek kivitelezésénél: minden apró változtatás éppúgy érinti az asztalosok, lakatosok munkáját, mint a villanyszerelőét. A fővállalkozó feladata annak eldöntése, hogy egyes munkafázisoknál ki milyen kompetenciával rendelkezik.
László vállalkozó: ez azt is jelenti, hogy saját magának kell költségvetést összeállítania, árajánlatokat bekérni és adni, a rendelkezésre álló készlettel gazdálkodnia. Nagy figyelmet igényel a költségek optimalizálása: ha arra gondolunk, hogy egy korszerű fénykábel méterára elérheti a húszezer forintot is, akkor könnyű belátni, hogy komoly pénzügyi tervezést igényel a díszletvilágítás. Ráadásul igen gyakran kérnek változtatást is: noha a megrendelővel történő konzultáció folyamatos, a végső beállítások nyomán az összkép egyes elemek áttervezését, átszerelését teszi indokolttá.

Miként a televíziótársaságok között, úgy az általuk foglalkoztatott alvállalkozók körében is igen erős versenyhelyzet alakult ki: László egyszerűen nem teheti meg, hogy ne álljon folytonosan rendelkezésre, hogy ne módosítsa akár többször is szerelését, hogy esetenként ne lépje át a számára biztosított pénzügyi kereteket. Mint minden vállalkozó, ő is arra törekszik, hogy több lábon álljon: a díszletvilágítás mellett családi házak, csarnokok villamossági szerelését is vállalja, illetve a már említett munkavédelmi területen vesz fel megbízásokat, mint munkavédelmi előadó. A folyamatos szakmai képzés számára kötelező előírás: jelenleg szubszonikus riasztórendszerek telepítési ismereteivel bővíti tudását a fővárosban.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem