Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos mérések IV. Lakatfogók alkalmazása

2006/4. lapszám | netadmin |  33 616 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elektromos mérések IV. Lakatfogók alkalmazása A mindennapi mérésekhez jól használhatók a különböző lakatfogók, amelyek lehetővé teszik az áram mérését a vezeték megszakítása nélkül. Használatuk egyszerű, a mérés gyors, a kiértékelés nem kíván spe...

Elektromos mérések IV. Lakatfogók alkalmazása

A mindennapi mérésekhez jól használhatók a különböző lakatfogók, amelyek lehetővé teszik az áram mérését a vezeték megszakítása nélkül. Használatuk egyszerű, a mérés gyors, a kiértékelés nem kíván speciális szakmai vagy műszerkezelési ismereteket. A mért érték általában kimerevíthető, így nehezen hozzáférhető helyen is biztonsággal mérhetünk: a mért értéket a mérés befejezése után is kijelzi a műszer.

Kivitelek
A kiviteltől függően a lakatfogó lehet csak adapter vagy műszerrel egybeépített. Az adapterkivitel csak egy kiegészítő: adott paraméterekkel rendelkező külön műszerrel, általában multiméterrel használható. A műszerrel egybeépített kivitel, mint a neve is mutatja, nem kíván semmilyen külső műszert a használathoz. A beépített műszer lehet hagyományos analóg vagy digitális kijelzésű. A gyakorlatban döntően ezzel a kivitellel találkozunk. A lakatfogó lehet AC, azaz váltakozó áram mérésére, vagy DC, azaz egyenáram mérésére alkalmas. A két fajta között lényeges különbség van a működési elv tekintetében. Míg az AC lakatfogók a transzformátor-elv alapján működnek, addig a DC lakatfogók a HALL-effektust használják az áram mérésére.

Biztonság
Csak olyan lakatfogóval mérjünk, amely megfelel az EN 601010, IEC 61010 által megadott mérési kategóriának. Például, ha egy épületben lévő kapcsolótáblán kívánunk méréseket végezni, a lakatfogónak legalább a III. kategóriának (CAT III.) kell megfelelnie. Ne mérjünk olyan lakatfogóval, melynél a mérőfej szigetelése sérült, vagy a műszer bizonytalanul mér.

Árammérés az áramkör megszakítása nélkül
A mindennapi gyakorlatban ritkán adódik alkalom arra, hogy árammérés céljából az áramkört megszakítsuk. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a lakatfogó, amellyel az áramkör megszakítása nélkül tudjuk az áramot mérni. A lakatfogók használatának egyik feltétele, hogy az adott vezetékhez hozzá tudjunk férni. Ez nem mindig valósítható meg, gondoljunk például többeres hálózati kábellel táplált berendezésre, készülékre. Ilyenkor tesz jó szolgálatot egy megfelelő adapter, amely a hálózati csatlakozóba csatlakoztatható, és a mérni kívánt készülék kábele az adapterbe csatlakozik. Az áram útja az adapteren belül van megszakítva oly módon, hogy kívülről egy segédkábellel köthetjük össze, és a készülék által felvett áramot ezen a kábelen tudjuk mérni. Ezzel az egyszerű eszközzel sok időt és kényelmetlenséget takaríthatunk meg, nem beszélve arról, hogy a mérést teljes biztonságban végezhetjük.

Mérési lehetőségek
Adatkimerevítés (Data Hold)
A lakatfogók általában rendelkeznek egy adatkimerevítés-funkció gombbal. Olyan helyen, ahol mérés közben nem tudjuk leolvasni a mért értéket, a mért érték a gomb megnyomásával kimerevíthető és a mérés befejezése után is leolvasható.

Csúcsérték-tárolás (Peak Hold)
Vannak lakatfogók, amelyek csúcsérték-méréssel, illetve -tárolással rendelkeznek. Ebbe a funkcióba kapcsolva a készülék a mérési periódus alatt mért legnagyobb áramot méri, illetve jelzi ki, és a funkció megszüntetéséig vagy újraindításáig ezt az értéket jelzi ki.

Valódi RMS- (TRMS) mérés
Olyan helyeken, ahol a hálózaton nagy zavarfeszültségek vannak, illetve a hálózat nem szinuszos feszültséget szolgáltat, a hagyományos, átlagértéket mérő műszerek nem a tényleges értéket, hanem annál kisebb értéket mérnek. Ilyen esetekben, bár a mérőműszer drágább, használjunk TRMS-értéket mérő lakatfogót.

Adatgyűjtés/RS 232 interfész
Adatgyűjtési célra speciális lakatfogók kaphatók, amelyek megfelelő elektronikával és interfésszel (általában RS232) rendelkeznek. A tárolható mérések száma típustól függően akár 8000 érték is lehet. Ez lehetőséget ad hosszú idejű ellenőrző mérésekre, a mért értékek tárolására, és a brmérés befejeztével a mérési adatok számítógépes kiértékelésére. Ehhez természetesen szükséges megfelelő szoftver is, amit általában a lakatfogóval együtt adnak. A szoftver rendszerint minimális szolgáltatás esetén is lehetővé teszi a mért értékek táblázatos és grafikus megjelenítését, valamint Excel táblázatba történő exportálását.

Szivárgó áram mérése lakatfogóval
A szivárgó áram mérése egy speciális feladat. Általában a vonatkozó biztonságtechnikai szabvány által előírt ellenőrzéseknél alkalmazzuk. Az erre a célra alkalmas mini lakatfogók általában 10 ?A-től mérnek néhány amperig.
A szivárgó áram mérése lakatfogóval egyszerű. A kábeleket össze kell fogni a lakatfogó mérőfejében. Ha a szivárgó áram értéke nulla, akkor a készülék nullát mutat. Szivárgó áram esetén a kábelekben folyó áram összege nem nulla. A különbség a szivárgó áram. Ezt a mérést azonban helyettesítéses mérésnek nevezzük, mert nem a földelésen elfolyó (szivárgó) áramot mérjük.

Harmonikus összetevőket mérő lakatfogók
Az iparban manapság használt frekvenciaváltók, szabályozók, tirisztoros vezérlések stb. szennyezik a hálózatot, ami a szinuszos jel torzulásához vezet, azaz megnő a hálózat felharmonikus-tartalma. A legtöbb esetben a terhelésen nem vehető észre a felharmonikus-tartalom jelenléte, de a harmonikusok amplitúdójától függően a felharmonikus-tartalom túlmelegedéshez vezethet, különösen induktív terhelések esetén (motorok, transzformátorok stb.), ezért mérése és ellenőrzése fontos. A harmonikus-tartalom mérésére speciális lakatfogókat fejlesztettek ki a gyártók. Általában a 25. felharmonikusig mérnek felharmonikus-tartalmat ezek a készülékek. Természetesen ezek a lakatfogók is rendelkeznek a hagyományos árammérési funkciókkal.

Különleges lakatfogók
A lakatfogók alkalmazásának egyik fő akadálya, hogy hozzá kell férni az áramot vezető kábelhez, sínhez. Ez, mint előbb volt róla szó, többeres hálózati kábellel táplált készülékeknél nehéz vagy megoldhatatlan. A már említett adapter segít ezekben az esetekben, de a gyártók nem pihentek, és kifejlesztették az általában "duplex"-nek nevezett lakatfogót. Ennek lényege, hagy a lakatfogó mérőfeje nyitott, és a többeres kábelt ebbe a nyitott fejbe kell behelyezni méréshez. A mérési elvet most a bonyolult magyarázat miatt hanyagoljuk, de az elv ötletes és gyors, kényelmes mérést tesz lehetővé. Pástyán Ferenc

Lakatfogó