Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

XL-PRO2 - elosztószekrény-tervező program

2005/9. lapszám | netadmin |  11 604 |

Figylem! Ez a cikk 17 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

XL-PRO2 - elosztószekrény-tervező program Ki ne szeretné minél egyszerűbben, minél kevesebb katalóguslapozgatással megtervezni a szükséges elosztószekrényt? Ki ne szeretné azt, ha az anyagjegyzékkel együtt azonnal elkészülne az egyvonalas rajz...

XL-PRO2 - elosztószekrény-tervező program

Ki ne szeretné minél egyszerűbben, minél kevesebb katalóguslapozgatással megtervezni a szükséges elosztószekrényt? Ki ne szeretné azt, ha az anyagjegyzékkel együtt azonnal elkészülne az egyvonalas rajz, a szekrény nézeti képe, s az anyagjegyzék árajánlattal és a megrendelőszelvénnyel egészülne ki?
Az ő kezükbe ad a Legrand egy tökéletes eszközt, az XL-PRO2 tervezőprogramot. Mint ahogy a program nevében található 2-es szám utal rá, ez már egy továbbfejlesztett verzió, amelyben teljes egészében érvényesítésre kerültek a partnerek elvárásai is. Ez biztosítja azt, hogy az első verziónál sokkal jobban kezelhető, még inkább felhasználóbarát jellegű tervezőprogramot alkalmazhatunk. Miután telepítettük a programot, több lehetséges úton is elindulhatunk. A tervezés menetét bemutató folyamatábra alapján a tervezést öt szakaszra oszthatjuk.

1. Az Anyaglista, Elrendezés és Egyvonalas rajz segítségével tudjuk az elosztószekrényt megtervezni, azaz kiválasztani a szükséges termékeket, és meghatározni azok egymáshoz kapcsolódását. Ennek három lehetséges változata a következő.
• Az Anyagjegyzékből kiválasztjuk a termékeket, tekintet nélkül azok sorrendjére, majd az Elrendezés modulban hozzuk létre azok hierarchiáját. Az Egyvonalas rajzon pedig azonnal megtekinthetjük az eredményt.
• Az Anyagjegyzékből az elosztóban elfoglalt helyük szerint választjuk ki a termékeket, ekkor az Elrendezés modul használata nem szükséges, csak az esetleges módosítások elvégzésekor. A kész elosztó szintén az Egyvonalas rajzon ellenőrizhető.
• Az Egyvonalas rajz modullal választjuk ki a termékeket az elosztó kapcsolási rajzának összeállítása közben.
Természetesen ezt a három lépést vegyesen is használhatjuk, hiszen bármelyik modulban elvégzett módosítás automatikusan megjelenik a másik kettőben is. A termékek kiválasztása az Anyagjegyzék modul segítségével történhet meg, ahol a kiválasztott termékek listája folyamatosan nyomon követhető.
A kiválasztott termékcsaládokhoz tartozó katalógusoldalakon állíthatjuk össze a szükséges konfigurációt, illetve adhatjuk meg a szükséges darabszámot.
Az Elrendezés kialakítására, módosítására az Elrendezés modul ad lehetőséget.
Ezekkel a lépésekkel párhuzamosan automatikusan elkészül az egyvonalas rajz, ami természetesen megfelel az Elrendezés modulban kialakított struktúrának. Ugyanakkor a tokozat kialakítása közvetlenül az Egyvonalas rajz modulban is megtörténhet a megfelelő készülékek kiválasztásával és a megfelelő helyre történő behelyezésével.

2. A szükséges elemek kiválasztása és az elvárásoknak megfelelő elrendezése után következhet a helyes tokozat meghatározása. Az XL-PRO2 kiszámítja a szükséges tokozat minimális méretét, és csak olyan lehetőségeket ajánl fel, amikbe biztosan és biztonságosan elhelyezhetők a kiválasztott termékek. A program a számunkra megfelelő tokozat kiválasztásakor az összes szereléshez szükséges elemet megjeleníti az anyagjegyzékben. A későbbiek során nem kell foglalkoznunk például az előlapok méretével vagy a síntartók számításával, ezt a program automatikusan elvégzi.

3. Miután kiválasztottuk a szükséges termékeket, a befogadásukra alkalmas tokozatot megnézhetjük elöl- és oldalnézeti képből, üresen, készülékekkel, előlapokkal és végül ajtóval is. A berendezéseket az XL-PRO tervezőprogram alsó és felső betáplálás szerint is el tudja helyezni a tokozatban. A készülékeket a nézetrajzon a kurzor segítségével meg tudjuk fogni, és tetszés szerint el tudjuk rendezni. Arra is van lehetőségünk, hogy a készülékeket, azok tartóelemeit időlegesen vágólapra tegyük. A program csak olyan átrendezéseket enged meg, ami a valóságban is megvalósítható!

4. Amikor sikeresen összeállítottuk a tokozatot az elvárásoknak megfelelően, elkészítettük az anyagjegyzéket, az egyvonalas rajzot, valamint az összeállítási képet, végre sor kerülhet az árajánlatadásra. Ehhez a Költségvetés modult kell választanunk. Ez a modul tartalmazza az általános anyaglistát, a tokozat összeállításához szükséges összes alkatrésszel. Emellett elkészíti a tokozat teljes költségvetését, ami természetesen a Legrand listaárakon alapul, de tetszés szerint módosítható. A mindenkor érvényes listaárak a www.legrand.hu oldalról könnyedén frissíthetők. Az elosztó költségének kialakításakor az óradíj, a nyereség és a szállítási költség megadásával a teljes költségvetés kiszámítható. Ugyancsak ez a modul készíti el a megrendelőlapot, és tartalmaz egy részletes műszaki leírást, ami sorokra bontva adja meg a tokozat felépítését.

5. A munka befejezését a dokumentáció kinyomtatása jelenti, amire több variációt is ajánl a program Nyomtatás modulja. A teljes dokumentáció elkészítésével a tokozat tervezése befejeződött. A számítógépre mentve biztosíthatjuk a terv újrafelhasználását, hiszen akár az elosztószekrény, akár maga a projekt is átnevezhető.
Az XL-PRO2 elosztószekrény-tervező programról bővebb felvilágosítás a Legrand Rt. vevőszolgálatának zöld számán kapható.