Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Áramellátás ott, ahol a hálózati áramnak se híre, se hamva

2005/9. lapszám | netadmin |  5152 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Áramellátás ott, ahol a hálózati áramnak se híre, se hamva Az akkumulátor olyan galvánelem vagy galvánelem-együttes, amelyben a kisütés után az elektromos energia töltés útján újból raktározható (szekunder elemek). Az akkumulátortelep két vagy ...

Áramellátás ott, ahol a hálózati áramnak se híre, se hamva

Az akkumulátor olyan galvánelem vagy galvánelem-együttes, amelyben a kisütés után az elektromos energia töltés útján újból raktározható (szekunder elemek). Az akkumulátortelep két vagy több, egymással soros vagy párhuzamos, illetve vegyes kapcsolású akkumulátorcellából álló egység (akku-blokk). Az ilyen, több akkumulátortelepből (akku-blokkból) kialakított egységet akkumulátorbanknak is nevezik.
A légmentesen lezárt lúgos akkumulátorcellák (monocellák) felépítése (a külső formájukat tekintve) háromféle lehet: gomb (tabletta), henger és hasáb (szögletes) alakú. A gomb és henger alakú cellák többnyire ugyanazon méretekkel készülnek, mint a szárazelemek (1. ábra). Az 1. ábrán látható 9 V-osnak ismert termék nem elem, hanem Ni-MH akkumulátor, amely hét darab 1,2 V-os sorosan kapcsolt cellából áll. Így névleges feszültsége: 8,4 V. Az ábra alján forrasztófüllel ellátott 4 db-os, 4,8 V/1300 mAh-ás ceruza akku-blokkot tüntettünk fel.
Nagyobb teljesítményigények esetén nagy tároló képességű Ni-Cd (2. ábra) vagy savas ólomakkumulátorokat használunk. Ez utóbbiak készülhetnek hagyományos síklemezes (3. ábra felső képe), vagy felitatott elektrolitú, csavartlemezes (spirálcellás) kivitelben (lásd a 3. ábra alsó képét). Az ilyen teljesen zárt, gáz-rekombinációs akkumulátorok, pl. OPTIMA 1050-es típus, még -18 °C környezeti hőmérséklet esetén is képes több mint 1000 A-es indítóáram leadására, kis geometriai méret és tömeg mellett (lásd később!). E speciális energiatároló kifejlesztése közel 20 évet vett igénybe, és 15 szabadalmat használtak fel létrehozása során.

Melyek az akkumulátorok főbb kiválasztási szempontjai?
Hordozható elektromos, illetve elektronikus készülékeink mindegyikében szerepet játszik az elem vagy az akkumulátor. De vajon tudjuk-e, mi a különbség a szárazelem és az akkumulátor között? Tudjuk-e, melyik akkumulátor mire képes, és milyen készülékben használható a legjobban? Melyiket vegyük meg? Melyik felel meg legjobban céljainknak? Ez nem egyszerű feladat még a legelszántabb vásárlók számára sem, nem is beszélve a nem hozzáértők széles táboráról.
A következőkben csak a legfontosabb alapvető vezérfonalakat ismertetjük a helyes kiválasztáshoz.
A legfontosabb specifikációs adat az akku méretén túlmenően (ti. azért, hogy az a készülékbe behelyezhető legyen) annak kapocsfeszültsége, terhelhetősége és tároló képessége (kapacitása). Az áramkövetelmények megállapításakor számításba kell venni, hogy mekkora áramimpulzusok (max. lökőáramok) fordulhatnak elő a használat során. Lehet, hogy ezek miatt nagyobb tároló képességű akkumulátort vagy egy másik típust kell választani, amelynek kisebb a belső ellenállása (például motort tartalmazó készülékek stb.). Természetesen a készülék használati útmutatójában megadják, hogy milyen akkumulátor típus használata javasolt. Nem kellenek minden alkalmazásnál "izompacsirták", de ne vásároljunk távol-keleti gyenge minőségű terméket, melyek kifutás- (kilyukadás) biztonsága nem kielégítő, s a készüléket a kifolyó elektrolit teljesen tönkreteheti.
Célunk az, hogy mentesítsük Önöket az esetlegesen helytelen akkumulátor-választás és -gondozás keserves következményeitől.
Hordozható
készülékek akkumu látoros tápellátása
Napjainkban egyre jobban terjednek a kis súlyú és méretű hordozható elektromos és elektronikus készülékek, melyek a hálózattól függetlenül ("köldökzsinór", vagyis hálózati csatlakozó kábel nélkül) bárhol használhatók (pl. zsebrádiók, zsebszámológépek, diktafonok, sétálómagnók, URH adó-vevők, mobiltelefonok, elektronikus játékok, mini tv-k, villanólámpák, digitális fényképező gépek, PMR rádiók, GPRS-vevők, videokamerák, DVD-k, notebookok stb.). Egyre gyakrabban találkozunk hordozható háztartási készülékekben, kéziszerszámokban s egyéb készülékekben is (pl. villanyborotva, barkácsszerszámok) beépített Ni-Cd, illetve Ni-MH és 2 V-os cellákból álló savas ólomakkumulátorral. Az ilyen hordozható készülékekhez az esetek többségében akkumulátortöltőt is adnak. Vannak, melyek a 230 V-os hálózatról, illetve a gépjármű 12 V-os szivargyújtójáról vagy napelem-modulról is működtethetők (4. ábra). A kis fogyasztású hordozható készülékeket a szárazelemek helyett mindenképpen célszerűbb például 1,2 V-os cellafeszültségű nikkel-kadmium (Ni-Cd), 1,2 V-os cellafeszültségű nikkel-metál-hidrid (Ni-MH), 3,6 V-os cellafeszültségű lítium-ion (Li-ion), illetve lítium-polimer (Li-poly) vagy 3,7 V-os cellafeszültségű Ultralife szilárd polimerelektrolites akkumulátorról, illetve ezen cellákból kialakított akku-pakkokról (telepekről) működtetni.
Az esetek többségében természetesen választási lehetőségünk nincs, mert a készülék szerves tartozékaként a fent említett akkumulátorfajták valamelyikét abba már (cserélhetően) beépítik. Vigyázni kell, nehogy véletlenül szárazelemet (elemeket) helyezzünk a készülék teleptartójába. A hagyományos szárazelem-cella (monocella) kapocsfeszültsége 1,5 V. Így egyszerűen megállapítható, hogy szárazelemmel vagy akkumulátorral van-e dolgunk. A szárazelemek nem tölthetők (not rechargeable vagy do not recharge - angol, Nicht wiederaufladbar - német). Az akkumulátorokon, illetve akkupakkokon (rechargeable - angol, vagy Wiederaufladbar - német), "tölthető" jelentésű felirat található. Például tölthető a Ni-Cd akkumulátor: a töltés 14 órán át 200 mA-rel történik. Cellafeszültség (monocellánál): 1,2 V, tároló képesség 2000 mAh. A Ni-Cd akkumulátorok hátránya az ún. memória-effektus (lásd később!), amely a többi lúgos akkumulátortípusnál nem lép fel. A hosszú időtartamon keresztül használaton kívüli készülékeink akkumulátorait mindenképpen célszerű akkumulátortároló dobozban elhelyezni (pl. esetleges elektrolit szivárgás stb.). Az 5. ábrán bemutatott akkubox 1…8 db "AA" ceruza vagy "AAA" mikro- méretű cella, CR 123 A vagy 8 db memóriakártya tárolására alkalmas. (Zsebben hordható, használata otthon és utazás során ideális.) Használatával megelőzhető a véletlenszerű rövidzárlat vagy kisütés, s megkülönböztethetően tárolhatók benne a töltött és a már kisütött akkumulátorok.
Megszoktuk, hogy akkumulátorainkkal akkor is körültekintően kell eljárni, ha azok (illetve celláik) légmentesen zártak (zselés ólomakku, lúgos akku), amelyekben nem "lötyög" az elektrolit, hanem fel van itatva nedvszívó anyaggal (lásd később!). Az Ultralife amerikai cég szilárd polimerelektrolites akkumulátora (Solid Polymer Cell) egy olyan forradalmian új technológia, amely a kisebb energiaigényeink esetében egy csapásra megoldja korábbi gondjainkat. Az akkumulátor öszszes alkatrésze szilárd. Nincs folyadék, amelyet nagy, nehéz és fémből készült cellatokban kell elhelyezni, mint a hagyományos akkumulátoroknál. Ezek többet nyújtanak például a lítium-ion akkumulátoroknál, amelyek folyékony elektrolitot tartalmaznak. Cellafeszültségük 3,7 V. Cellavastagság kb. 1 mm (hatszor vékonyabb egy lítium cellánál). Memóriaeffektusa nincs. Ideálisak notebookokhoz, mobiltelefonokhoz, gyógyászati készülékekhez stb. Áruk jelenleg még igen magas. Felépítésük a 6. ábrán látható. A szerelt elektródától balra helyezkedik el a fóliával laminált műanyag lemez, jobbra pedig a komplett lezárt kész cella. Ezen kis lúgos akkumulátorok jellemzőivel, jelleggörbéivel, töltési technikájukkal és lényeges tulajdonságaiknak az összehasonlításával, árkérdéseikkel és gazdaságosságukkal hely hiányában külön cikkben foglalkozunk. Az akkumulátorok (elemek) a készülékben vagy műanyagtartókban helyezhetők el, ahol a csatlakozás a típustól függően sapka-, illetve fenék érintkezőkkel, forrfülekkel vagy koronás érintkezőkkel (patentkapocs) történhet. A hordozható készülékeknek elem helyett akkumulátorról való működtetése igen sok előnnyel jár.

Ezek a következők.
• Az igen magas szárazelem- költségek megtakarítása, és az elemállapot rendszeres ellenőrzésének és cseréjének elmaradása. Természetesen tábori viszonyok között (pl. hosszabb túrák, kempingezés stb.), ahol nincs mód a töltésre, kedvezőbb lehet a szárazelemek használata. Abból ugyanis a várható energiafogyasztásnak megfelelő menynyiséget magunkkal vihetjük.
• Megbízhatóbb működés. A szárazelemek többnyire éppen akkor merülnek ki, amikor legjobban szükség lenne rájuk.
• Biztosított e módon a jellemzően olcsóbb árfekvésű elemek elektrolit szivárgás okozta károkozásának elkerülése, ami sok esetben teljesen használhatatlanná teszi a készüléket. A kifolyó elektrolit összeragacsozza a készülék teleptartó részét, majd pedig az egész, általa működtetett készüléket.
• Igen előnyös, hogy ezek 230 V-os dugasz-tápegységről, autó 12 V-os szivargyújtójáról, és napelem-modulról is feltölthetők. Mivel az akkumulátorok ritkábban szorulnak cserére, így kevesebb elhasználódott primer elemmel (szárazelem) kell számolnunk, így a szárazelem-cseréről való következetes gondoskodás feleslegessé válik.
A dugaszban elhelyezett töltők a legkülönbözőbb szabványú hálózati csatlakozáshoz kaphatók, és a több kimenettel rendelkező, állítható kimeneti feszültségű típusok különböző készülékek tápellátására alkalmasak (7. ábra). A korszerű mikroprocesszoros töltők egyedi diagnózist állítanak fel az akku állapotfelmérésére, frissítő töltést végeznek, melyek a memóriaeffektus vagy a túl hosszú tárolás miatt károsodott akkumulátorokat regenerálja (töltő/kisütő impulzusok stb.).

A táp-áramforrás költségeinek minimalizálása
Az önálló energiaellátásnak igen nagy ára van! 1 kWh elektromos energia ára a hagyományos primer elemek (góliát, baby, ceruza stb.) árát figyelembe véve 9000 Ft nagyságrendű. A gombelemes kis készülékeknél ez az érték eléri ennek többszörösét is (és mégis vesszük…). Ritkán jut eszünkbe, hogy összehasonlítsuk azt a 230 V-os hálózatból nyerhető energia árával (35 Ft/kWh áfával együtt), mert a "köldökzsinór-nélküli" tápfeszültség-ellátás eredményezte hordozhatóság ennyibe kerül. Ezért, ha otthonunkban, autónkban tartózkodunk, az egy helyen használt, vagyis "helyhez köthető" hordozható készülékeinket célszerűbb a hálózatról, dugasz-tápegységekről, autóban adapterekről, "köldökzsinóron" keresztül működtetni. Ez a "helyhez kötött" tápellátás nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetet és a készüléket is kíméli (pl. elem-, illetve akkuelektrolit-szivárgás okozta károk).
Közepes teljesítményű
hordozható készülékek
akkumulátoros tápellátása
Napjainkban már olyan nagy energiát igénylő hordozható készülékeket is gyártanak, amelyek "köldökzsinór nélküli" önálló tápáram-ellátására a nagy teljesítmény igény miatt eddig még gondolni sem lehetett (például hordozható akkumulátoros kéziszerszámok, hordozható kis hegesztőkészülék, fúrógép, ütvefúró- és csavarozógép, kézi csiszológép, fűnyíró- és sövénynyeső olló, húsvágó kés, mixergép stb.).

A kis tömegű és térfogatú, jó hatásfokú, nagy tároló képességű "törpe" és a nagyáramú spirálcellás akkumulátorok ezt a gondot gyakorlatilag már megoldották, hiszen ma már a 150 A-es hegesztőáramú készülék beszerzése is csak pénzkérdés. Ezeknél nem kell a csapdaként heverő, balesetveszélyes lengőcsatlakozós hosszabbítót kerülgetni, húzni-vonni, például ha egy létrán állva a plafonba kell csavarokat behajtani. A kisméretű hegesztő készüléknél is elmaradnak a csatlakozókkal való állandó bajlódások. Ezekben az esetekben ugyanis nemcsak a használati kényelem a fő szempont. Aki már egy tele tálcával átesett egy kábelen, az értékelni tudja a vezeték nélküli áramellátás előnyeit. Ahol tehát a mobilitás és a kényelmes, biztonságos használat lehetősége a fő szempont, ott feltétlenül indokolt a hálózatfüggetlen elektromos áramellátás, vagyis a "köldökzsinór nélküli" használat biztosítása még akkor is, ha ez az üzemeltetési költségek növekedésével jár együtt. Megjegyezzük, hogy a kis teljesítményű lúgos akkumulátorok főbb kiválasztási szempontjait, azok kezelését, karbantartását (formálását, töltési, kisütési szabályait) későbbi cikkekben tervezzük ismertetni. A gyártók többnyire az erre vonatkozó tudnivalókat ismertetik a termékeikhez mellékelt használati utasításban. Sőt az akkumulátortöltő, mint már említettük,tartozékként szerepel a készülékek többségénél (pl. hálózati töltő, autós töltő, gyorsított- és gyorstöltő, napelemes töltő stb.).

Savas ólomakkumulátorok

A következőkben a savas ólomakkumulátorokkal foglalkozunk részletesen, hiszen a nagyobb folyamatos-, illetve csúcsteljesítmény (nagy indítóáram) igény esetén kizárólag ezeket alkalmazzák. Ilyenek például a gépkocsi, motorcsónak-, hajó-, lakóautó-, kamion- indítóakkumulátorok, szállító- és munkagép-hajtó akkumulátorok (targoncák, elektromos rokkant-járószék stb.), napelemes alkalmazások szolár akkumulátorai, vagyonvédelmi berendezések szünetmentes tápáramforrásainak speciális akkumulátorai stb. A tölthető akkumulátortelep például a leggyakoribb vésztartaléki energiát szolgáltató eszköz. Feladata, hogy nemcsak egyes hordozható, hanem helyhez kötött berendezések üzemét a közüzemi hálózati feszültség (vagy pl. a napelem-modulos és szélgenerátoros tápellátás nap-, illetve szélszegény időszakokban való) kimaradása esetén is szünetmentesen lehetővé tegye (pl. kórházak műtőblokkjai, távközlés, posta, vasúti jelzőberendezések, számítógéprendszerek, vagyonvédelmi távközlő- és riasztórendszerek stb.). Az akkumulátorbankban tárolt energiát ez esetben egy DC/AC inverter segítségével alakítják át 230 V-os váltakozó feszültséggé.
Ezekkel az akkumulátorokkal igen sok, nagyobb teljesítményű hordozható elektromos kéziszerszám (fúrógép, csavarozógép, hordozható hegesztőgép működtethető ott is - pl. erdő, temető, lakatlan terület stb. -, ahol az elektromos áramnak se híre, se hamva. Ferenczi Ödön
(Folytatása következik!)