Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szerelők közelről

Kontármunka nagy volumenben

2005/6. lapszám | netadmin |  5391 |

Figylem! Ez a cikk 17 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kontármunka nagy volumenben Amit el lehet rontani, azt valaki el is rontja. Murphy kissé átdolgozott mondása méltó mottója mekmesteres cikksorozatunknak. Az a lényeg, hogy ne csak jót kacagjunk a sztorikon, hanem tanuljunk más kárán. Cikkünk e...

Kontármunka nagy volumenben

Amit el lehet rontani, azt valaki el is rontja. Murphy kissé átdolgozott mondása méltó mottója mekmesteres cikksorozatunknak. Az a lényeg, hogy ne csak jót kacagjunk a sztorikon, hanem tanuljunk más kárán. Cikkünk egy pár évvel ezelőtt történt esettel foglalkozik, amikor egy épületben minden lehetséges hibát elkövettek. Az események felelevenítésével azt próbáljuk illusztrálni, hogy a hiba örök, és minden új technológia, technika bevezetésekor a "betanulási idő" áldozatokat követel…

H elyszínünk egy balatoni luxusüdülő, egy bank szállodaszerű, apartmanokból álló pihenőhelye. Minden apartmanba kis, fürdőszobai- és WC-ventilátorokat építettek be. Amikor hírforrásunkat, mint szakértőt kihívták, a 68 ventilátorból 60 küszködött kisebb-nagyobb problémákkal. Ezek közül idézünk fel néhányat (köztük több ismétlődőt) az alábbiakban, a szakértő minősítésével.

Földszinti WC
A hálózat kiépítése megfelelő, de a ventilátor kapcsain a bekötésnél felcserélték a kapcsolt fázisvezetőt a direkt fázisvezetővel (a hibát vezetőcserével elhárították). Mivel a relé a ventilátor üzeme, tehát hűtés nélkül napokig üzemben volt, nem rendeltetésszerű használata miatt a jótállás rá érvényét vesztette.

Földszinti fürdő
A hálózat kiépítésénél nem vitték ki a ventilátorhoz a direkt fázist, csak a kapcsolt fázistól behelyezett híd biztosítja a működést. Így lehetetlen a késleltetett kikapcsolás, mert nincs maradó tápfeszültség. A relés ventilátor beépítése pusztán drágább megoldást jelent. A nulla vezető megszakítása szintén ellehetetleníti a késleltetett kikapcsolást.
A probléma megoldása egy kapcsoló mögé épített ütemadó késleltető relével lehetséges. Az induláskésleltetéshez hozzáadódik a ventilátor saját reléjének késleltetése (csak hosszabb üzemszünet után). A relé négyóránként 4 percre bekapcsolja a ventilátort akkor, ha közben nem volt kézi működtetés. Ez a megoldás hosszabb lakatlanság esetén is friss levegővel látja el az apartmant. (A nulla vezető megszakítását megszüntették galvanikus összekötéssel.)

Emeleti fürdő
A hiba oka az volt, hogy a ventilátoregységet nem helyezték el megfelelőképpen a házban, így a kapcsokról a motorig nem jutott el a tápfeszültség. (Megfelelő behelyezéssel korrigáltak.)

Emeleti fürdő
A hiba oka a vezetők felcserélésében rejtezett. A kapcsolóból egy kapcsolt nulla vezető érkezett a ventilátor kapcsolt fázis kapcsára, így a betáplálás hiányzott. (A kapcsoló helyes bekötésével a hiba megszűnt.)

Emeleti WC
A hiba forrása a nulla vezető megszakítása volt. A nulla megszakadása nyitja a ventilátor áramkörét, így az üzem nem lehetséges a kapcsoló kikapcsolása után. Hosszabb üzemszünet után a kapcsoló késleltetése természetesen működött, míg gyakori kapcsolás esetén azonnali reakció volt tapasztalható.
Meg kell jegyezni, hogy a gépész kollégák egy falra szerelhető ventilátorházat szereltek be az álmennyezetbe, így a ventilátor előlapja igen nehezen szerelhető le a kőműves "remekművek" sérülése nélkül. Nehéz olyan kényszerhelyzetet létrehozni, amelyben ez a szakszerűtlen megoldás létjogosultságot kap. A ventilátor behelyezésekor a rezgésszigetelő szivacs begyűrődése sem aggasztotta a szakembereket.

Emeleti vizesblokk
Férfi WC

A hiba oka kettős. Egyrészt a ventilátoregységben nincs beépített relé, másrészt a ventilátor a világításról kap táplálást, így a ventilátor üzeme és a világítás össze vannak kötve. Csak két vezető érkezik a ventilátorhoz. Megoldást egy ütemadó relé elhelyezése jelent a kapcsoló mögé, amelynek beállítása bekapcsolás-késleltetést (hiszen akkor a világítás indítására is mindig várni kellene) és intervallumüzemet nem ad, de a kikapcsolást késlelteti. Ezzel azonban a világítás kikapcsolása is késleltetett.

Női WC
Az itteni ventilátortípus sem relés, de itt a vezetékezés a világítástól függetlenül sikeredett. Mivel csak két vezető megy a ventilátorhoz, itt a kapcsoló mögé helyezett relé ad megoldást. 45 másodperc késleltetés bekapcsolásnál, 2 perc kikapcsolásnál és négyóránként 4 perc intervallumüzem a beállítás.

Pince
Első öltöző

A ventilátor olyan típus, amelyben késleltető relé nincs, de kétfokozatú. A szakemberek nemes egyszerűséggel pusztán egy direkt fázist vittek ki a ventilátorhoz, amely így a (kisebb) 30 m3/h teljesítményfokozaton állandó üzemben volt.

Női WC, első fülke
A ventilátor típusa nem relés. A ventilátorban elhelyezett ütemadó relé vezérli a 45 másodperc bekapcsolási és a 2 perc kikapcsolási késleltetést. Megjegyezzük, hogy a szabványok veszélyes figyelmen kívül hagyása az, hogy a fázisvezető zöld-sárga színjelölésű. (Még most is, mert a teljes vezetékhálózatot nem állt módunkban átépíteni.)

Női WC, második fülke
Ez esetben a második fülke kapcsolója csak az első fülke kapcsolóján keresztül kaphatott táplálást. A direkt és a kapcsolt fázis fel volt cserélve a ventilátor kapcsain. A jótállás érvénye a relére megszűnt.

Férfi WC
A hiba oka kettős, mert hiányzott a ventilátornál a kapcsolt fázis bekötése (pedig a vezető ki van építve!), és a nullát is megszakítja a kapcsoló. A megoldást a nulla direkt vezetése és a kapcsolt fázis bekötése adta.
Megjegyezzük, hogy valaki a ventilátort olyan "mélységig" szétszedte, amely a jótállás elvesztésével jár. Sajnos az összeszerelésnél az egyik hangcsillapító szivacsot rossz helyre rakta. A ventilátor szerencsére nem sérült meg, így újabb szétszerelés után helyesen is össze lehetett szerelni.

Padlás, 2. helyiség, WC
A hiba oka itt is kettős. Egyrészt a ventilátortípus relé nélküli, másrészt a bekötés a ventilátoregységnél a relés típusét követte, amely egyszerre kétféle fordulatszámra ad parancsot. Szerencsére a kevés működtetési próba alatt nem ment tönkre a ventilátor. Megoldást a helyes bekötés (nagyobb fokozatra) és egy relé ventilátorba helyezése jelentette.
Megjegyzendő, hogy Néhány szó a sarukról. A kábelsaru és a vezeték közötti villamos kötés minősége igazán csak az előírt túláram hatására bekövetkező hőmérsékletemelkedés mérésével, költséges laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizhető./strongennél a gépnél a vandalizmus és a szakszerűtlenség párosult a beszerelés kapcsán. A rezgéstompító szivacsok szét vannak tépve, be vannak gyűrve. A ventilátorház egyszerűen nincs rögzítve, tehát beesik a szerelőfal mögé, ha az előlap nincs felszerelve. A ventilátoregység tartókapcsai szét vannak törve, a hornyok csavarhúzóval tönkre vannak téve. A jótállás így természetesen érvényét vesztette.

És így tovább, és így tovább…