Villanyszerelők Lapja

Ezt láttam

Küls? villámvédelmi rendszer

2005. június 1. | netadmin |  3212 | |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ezt láttam! Legtöbbünkben zsigeri félelem van mindenféle felújítással, átalakítással szemben. Ez az érzés valószínűleg már korán kialakul az emberben, de mire középkorúvá válik, szinte beteges irtózássá fokozódik. Magyarázat szükségtelen, m...

Ezt láttam!

Legtöbbünkben zsigeri félelem van mindenféle felújítással, átalakítással szemben. Ez az érzés valószínűleg már korán kialakul az emberben, de mire középkorúvá válik, szinte beteges irtózássá fokozódik. Magyarázat szükségtelen, mivel mindenki ismeri, alighanem untatnám is vele az Olvasót.
Néhány esetben azonban helye van a rácsodálkozásnak. A képen látható esetre szakember kollégám hívta fel a figyelmemet: az egyszerű tényállás úgy fest, hogy az épület homlokzatfelújítását követően a külső villámvédelmi rendszer eredeti állapotba történő viszszaállítása nem történt meg. Azaz nem egészen, merthogy villámvédelem van az épületen, csak a levezető a földeléssel nincs összekötve. Azazhogy az összekötés mégiscsak létezik, és ez a képen is látható… - na, itt dobta le az agyam az ékszíjat. A védőburkolat hiánya már szinte fel sem tűnt. Hozzáteszem, nem egy frissiben elkészült munkáról van szó.
Amit az esethez hozzáfűzni szeretnék, az nem a villámvédelem fontosságáról szól. Csak csendben említem meg, hogy szólhatna arról is, mert a villámhárító fontos élet- és vagyonvédelmi szerepet tölt be. (Nem véletlen, hogy a villámvédelmi szabvány alkalmazását 2002-ben rendelettel tették kötelezővé, amikor a szabványok alkalmazásának általános kötelezettsége megszűnt!) Sokkal inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szabványos összekötő és a védőburkolat anyagáron együtt sem kerül 2000 Ft-nál többe, és ezek szakszerű elhelyezése egy óránál aligha tart tovább. Ha ez nem fért bele a homlokzatfelújítás költségébe, akkor ne csodálkozzunk, ha két év múlva újra álványozzák az épületet!
Miközben erre gondolok, óvatosan kerülgetem a kátyúkat az úton, és szomorúsággal vegyes félelemmel tekintek az aszfaltozó munkásokra. Jövőre újra találkozunk… Kruppa Attila


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem