Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Mi van a kábelben?

2004. szeptember 1. | netadmin |  9525 | |

Az alábbi tartalom archív, 17 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mi van a kábelben? Alábbi cikkünkben a gyakran lenézett kábelezés világába kalauzoljuk az olvasót. A kábelezés során ugyanis jóval többről van szó, mint a szemnek, vagy a pénztárcának tetsző kábel kiválasztása. Rossz a kép! A berendezés a hibá...

Mi van a kábelben?

Alábbi cikkünkben a gyakran lenézett kábelezés világába kalauzoljuk az olvasót. A kábelezés során ugyanis jóval többről van szó, mint a szemnek, vagy a pénztárcának tetsző kábel kiválasztása.

Rossz a kép! A berendezés a hibás!

A fenti megállapítás, kritika sokszor joggal elhangzik. A legtöbbször előforduló kifogás az, hogy rossz minőségű a kamera vagy a monitor vagy egyéb videotechnikai eszköz.

Mi lehet a jelenség mögött? Homályos, sötét, világos, remegő, szellemképes, töredezett, lebegő, ködös, túllövéses, mákos, hangyás, hullámzó, vibráló, zajos, villogó, csíkos, ugráló, negatív, életlen, bizonytalan, brummos, elszíneződött, stb. a kép.


Figyeljünk a kábelekre!

Mikor megtervezünk és telepítünk egy CCTV rendszert a szerény kábelhosszok és -típusok gyakran feledésbe merülnek. "A legolcsóbb kábelt használjuk, jó az is, és amúgy is minek vesződjük a teszteléssel" - mondogatják azok a telepítők, akik nem gondolják végig ennek hátrányait. De gondoljuk azért csak csak végig! Van egy rendkívül jó minőségű képünk, ezt végigfuttatjuk a kábelen, melynek nem tudjuk a műszaki tulajdonságait. Reálisan nézve a kábelek sem tökéletesek, így a kábelen végighaladó kép minősége biztos, hogy romlik. A drágán vásárolt készülékhez már ez a megváltozott jel fog érkezni.

A CCTV jel továbbításához kétféle vezetéket szoktunk használni: a koaxiálist és a csavart érpárt. A koaxiális kábelt (koaxot) azért nevezik így, mert a vezetők (conductors) ugyanazon a hosszanti tengelyen (axis) osztoznak. Két vezető van, a központi vezeték és az árnyékolás, mely körkörösen a központi vezeték körül helyezkedik el. Az árnyékolásnak, amely körülfont vagy fóliázott, úgy kell működnie, mint egy pajzsnak, amely visszaveri az elektromágneses jeleket. Az árnyékolás a fix vezető, mely általában földelve van. Ezért hívják ezt az átviteli rendszert ´kiegyensúlyozatlannak´, mert csak az egyik vezetőn (a központi magon) lehet változtatni a feszültséget a földeléshez képest.
Bal oldal (fentről): a) félig hézagos coax fóliával és réz fonattal; b) habosított (szilárd) dielektromos fóliával és réz fonattal; c) félig hézagos alumínium fóliával és réz fonattal; d) félig hézagos rézfonattal.
Jobb oldal: (óramutató járása szerint a bal felsőtől): b; d; c; és a.

A illusztrációk ízelítőt adnak a koaxiális kábelek felépítési lehetőségeiből. A koaxiális kábel felépítése különböző (a gyártási technológia és az ár függvényében), az alkotóelemek az alábbiak szerint változhatnak:

  • Belső vezeték típusa, nyersanyaga és mérete.
  • Szigetelő (dielektrikum) anyaga.
  • A szigetelés kialakításának típusa.
  • Árnyékolás típusa.
  • Árnyékolás felépítése.
  • Jellemző impedancia.
  • Külső burkolat anyaga.
  • Egyéb pótlólagos burkolat típusok és nyersanyagok.


Belső vezető

A belső vezető lehet sodrott vagy tömör vezeték. Az itt használt legszokványosabb anyag a réz, annak jó vezetőképessége miatt. A réz vezeték a gyakori hajlítgatások következtében könnyen megkeményedik, és törékennyé válik, majd eltörik, hiszen semmi sem keményedik meg olyan könnyen, mint a réz. Ha nagy mechanikai igénybevételnek kitett rendszert telepítünk, az acél belsőérrel készült kábel ajánlható, de ebben az esetben az acél réz bevonattal rendelkezik. Ismert a szkinhatás jelensége, melynek lényege, hogy a magas frekvenciájú elektromos áram a vezetőt körülvevő külső felületen (skin) halad. Mivel a kábel külső felülete rézből van, a magas frekvenciájú áramot főképp a réz vezeti, nem az acél, mely azt eredményezi, hogy sokkal kisebb a magas frekvenciájú veszteség, mely ilyen esetekben rendkívül fontos. A belső vezető átmérője különböző lehet.


Szigetelő alapanyag és típus

A legtöbbet használt alapanyagok a polietilének, a polipropilén és a pilitetrafluoretilén (PTFE). A dielektromos alapanyagok olyan szigetelő anyagok, melyek képesek fenntartani egy elektrosztatikus mezőt anélkül, hogy az energiát vesztene hő formájában.

Habár a levegő is egy majdnem tökéletes dielektromos közeg, amely lehetővé teszi, hogy a jel majdnem a fény sebességével tudjon haladni, a levegő használata, mint dielektromos közeg sajnos megvalósíthatatlan. Ez azért van, mert nem elég szilárd, és emiatt nem tudja elkülöníteni a középső magot és a burkolatot. Ennél fogva a gyártóknak olyan alapanyagokat kell igénybe venniük, melyek megfelelnek a mechanikai követelményeknek és minél jobb jelátvitelt biztosítanak.

Az általánosan elfogadott vélekedés szerint a legjobb kábelek a félig hézagosak. De a gyártók nem igazán tekintik ezeket CCTV kábeleknek és emiatt ezeket sokkal magasabb frekvenciákhoz tervezik: CCTV kábelek vagy szilárd, vagy habosított szigetelő típusúak. De vannak helyek, ahol a gyakorlatban a legnagyobb százalékban a CT100 és a CT125 típusúakat telepítik, melyek félig hézagosak.
 
Csillapítás dB-ben = 20lg (feszültség ki (V) / feszültség be (V) )

Ha a kimeneti feszültség 50%-a a bemeneti feszültségnek, akkor a hányados 6dB.

Illesztési Veszteséget az alábbiak szerint kell számolni:

Illesztési Veszteség dB-ben = 20lg (forrás feszültség (V) / visszavert feszültség (V) )Árnyékolás típusok

A burkolat típusok több csoportra oszlanak: ónozott réz vezeték, sodrott vagy fonott réz különböző burkolatokkal; sodrott vagy nem sodrott réz fólia, alumínium fólia sodrott vagy nem sodrott rézzel. Az árnyékolásnak kettős célja van: az első, hogy biztosítsa a jel útvonalát, a második, hogy árnyékolja a középső magot a zavaró elektromágneses jelektől, melyek körülveszik (úgy működik mint egy Faraday kalicka). Az árnyékolás típusától és kivitelétől nagymértékben függ a jelátvitel minősége.

A fonott árnyékolásnál könnyen ellenőrizhető, hogy milyen sűrű az árnyékolás. A fonást azért is alkalmazzák, mert flexibilis és az árnyékolás nem gyengül, ha a kábelt a sarkoknál meghajlítjuk. Számos olyan kábel van, mely réz vagy alumínium fóliát tartalmaz, ahogy az a képeken látható. A fólia 100%-os lefedettséget ad és így hatékonyabb az árnyékolás. Ahol a fólia a fő árnyékolási anyag, ott a sodrott felület garantálja az elektromos kapcsolatot a BNC csatlakozóval. Vannak területek, amikor egy rétegű árnyékolás nem nyújt elegendő védelmet az elektromos zavarok ellen, ezért egy második réteg árnyékolás tudja csak garantálni az árnyékolást. A fő problémát a fóliás árnyékolás esetén az jelenti, hogy könnyen deformálódhat, vagy megnyúlhat, ha a hajlítás túl kis ívű. Ez könnyen az árnyékolás sérülését okozhatja lehetővé téve így, hogy a zaj behatoljon a rendszerbe.


Vezeték impedancia

Ez az egyik legkritikusabb jellemző a koaxiális kábelek esetén. A vezeték impedanciáját (Characteristic Impedance - CI) Ohm-ban adjuk meg, mindazonáltal nem mérhető a "multimeter" Ohm beosztásánál, mivel ez komplex számítást igényel. Az impedancia teljesen független a kábel hosszától, az impedancia függ a kábel központi magjának relatív átmérőjétől (a belső vezető külső átmérőjének és az árnyékolás belső átmérőjének viszonyától) valamint a dielektrikumtól. A relatív átmérők nagyon fontosak és ezek változása a legvalószínűbb.

Mikor jelet továbbítunk a koaxon, a maximális erősség (értsd: a legjobb jel) akkor érhető el, ha a forrás impedanciája, és a lezárás impedanciája egyezik, és természetesen a továbbítási útvonalon sem változik. A mi esetünkben a CCTV-nél ez 75 Ohm (75R). Ha változás van az impedanciában, akkor hibás lesz az illesztés és a jelek egy része visszaverődik (reflektálódik), mely így szellemképet okozhat a képernyőn (attól függően, hogy mennyire rossz az illesztés).

Ha a kábel gyártása során a szigetelő átmérője egyenlőtlen, akkor az árnyékolás belső átmérője szintén változhat. Ez az impedancia változását jelenti, ami viszont a képjel visszaveréséhez vezet. A visszavert kép miatt a képjel gyengülhet, vagy kieshet attól függően, hogy milyen fázis késleltetésben és jelszinttel vannak a képjelek. Az a cél, hogy a bemenőjel és a visszavert jel aránya minél nagyobb legyen, azaz a visszavert jel minél kisebb mértékben zavarja a fő jelet.


Átviteli jellemzők

A videó jel különböző frekvenciájú jelekből tevődik össze, melyeknek a jellemzői különbözőek (jelnagyság, frekvencia stb). A minél valósághűbb jelátvitelhez minden összetevő átvitelére szükség van. Így például videó kábelnek a jelforrásból (kamera) kijövő legnagyobb frekvenciájú jeleket is át kell vinni. Ha a videó kábel ezt nem tudja biztosítani, akkor például a finom részletek nem láthatók. A rossz minőségű kábelen az ún. szinkronjelek is torzulnak (például legömbölyödnek), így a kép töredezik.A fonott rézburkolat az RG59 kábelen majdnem 100%-os árnyékolást eredményez
Burkolat alapanyagok

A legáltalánosabb anyag, melyet a koaxiális kábelek burkolására használni szoktak a PVC, mely a célnak tökéletesen megfelel. Más anyagokat is használnak koax burkolására, mint például polietilén, poliuretán és PTFE. Vannak egyéb speciális burkolati anyagok is, mint például alacsony füstkibocsátású, halogént nem kibocsátó és bizonyos estekben - például vegyi üzemekben - az ólom!

A PVC alkalmazási határait gyakran nem veszik kellőképpen figyelembe és így a PVC burkolatú kábelt nem megfelelően alkalmazzák. Talán a legáltalánosabb probléma, hogy a PVC burkolatú kábelt kültéren is használják annak ellenére, hogy az nem védett az ultra-ibolyasugárzással szemben. Tehát ha egy kábelt kültérre telepítenek, és folyamatosan napsütésnek van kitéve, akkor egy idő után (egytől három évig terjedhet ez az időszak az UV sugárzás mennyiségétől függően) a kábel merev lesz és megtöredezik, beengedi a párát. Ilyen területre mindenképpen olyan kábelt kell választani, mely megfelelő védelemmel rendelkezik UV sugárzással szemben.

A PVC nem vízálló. Tudni kell, hogy a PVC burkolaton keresztül a víz átszivárog. A PVC kábelek (tokozással) eláshatóak a földbe a talajvízszint fölé. Ha a PVC kábelt földalatti kábelcsatornába húzzuk, fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy a csatorna száraz legyen.

Ha olyan szituációba kerülünk, ahol vizes környezetben kell dolgoznunk, akkor víz alatti kábelre van szükségünk, ebben az esetben a burkolatnak polietilénből, poliuretánból vagy PTFE-ből kell állnia. Mindazonáltal a víz alatti kábelek estén számos más megoldás is létezik, melyet a gyártók alkalmaznak.

Más szituációk más megoldást kívánnak, mint például a kábel tokozása, ha a kábelt elássuk. Az acél vezeték az egyik legelfogadottabb védelem, mivel hatékony védelmet biztosít kézi ásóval szemben, mindazonáltal nagyon nehéz olyan védelmet elérni, mely akár egy mechanikus ásógéppel szemben védelmet nyújtana. Az RBS burkolat egy olyan nem fém burkolat, melyet direkt olyan alkalmazási területre fejlesztettek ki, ahol a kábel földbe kerül. Az RBS egy fémezett kötésű rétegelt burkolat, mely sokkal előnyösebb, mint a PVC, ütés és kopásvédelemmel van ellátva és könnyebb behúzni a kábelcsatornába/csőbe. De ha olyan kábelre van szükség melynek erős burkolata van, de flexibilisnek is kell lennie - például egy liftaknában - akkor a tokozás típusa megváltoztatható például szőtt rozsdamentes acélra, így garantálva a kívánt védelmet.

A londoni metrótűz eredményeként - mikor is rengeteg ember életét vesztette a PVC csövek égése során keletkezett füstben - egy olyan kötelező szabványrendszert vezettek be, mely meghatározza, hogy a kábel égés során milyen mennyiségű füstöt bocsáthat ki. Ez leginkább zárt területek esetén fontos (például alagutak, repülőgépek, földalatti közlekedés), ezeken a területeken LS0H (´Low smoke zero halogen´) és LSF (´Low smoke and Fume) burkolatú kábeleket kell használni.

 

Terjedési sebesség
Ez az a sebesség, mellyel a jel közlekedik a kábelben, ami mindig kevesebb, mint a fénysebesség (sosem lehet egyenlő a fénysebességgel, ami 300,000,000 m/sec.). A terjedési sebesség a fénysebességhez képest a következőképpen terjed százalékos arányban a kábelfajtákban: 66% ha polietilén, 70% PTFE, 80% ha habosított polietilén és 84-88%-a fény sebességének ha félig hézagos a kábel.A leggyengébb láncszem

A leggyakoribb probléma, amivel a kábel telepítések során találkozni lehet, a kábelcsatlakozásoknál jelenik meg. Látszólag egy egyszerű dolog, mégis, még mindig található rossz kivitelezés. Annak érdekében, hogy megőrizzük a kábel impedanciáját, kézben kell tartanunk a kábel relatív átmérőjét. Sorkapocs használata estén holtbiztosak lehetünk benne, hogy törést okozunk a kábelen, mivel a belső vezető és az árnyékolás távol kerül egymástól, a kábelrendszer ezáltal megváltoztatja az impedanciáját és visszaverődést eredményez. Elképzelhető, hogy ezt a visszaverődést nem látjuk, de akkor is ott lesz. A koaxiális kábel megfelelő csatlakoztatásához BNC csatlakozókat kell használni, ez lehet egy apa és egy anya vagy lehet két apa és egy toldó. Azt is figyelembe kell venni, hogy a csatlakozót megfelelően szigeteljük a földtől, máskülönben földhurok keletkezik, melyet elég nehéz megtalálni, és ez a földhurok a monitoron zavarokat okozhat (úgy is hívják, hogy brummos).
Az egyik leggyakoribb probléma
a kábelek rossz csatlakoztatása és/vagy toldása
(Ilyenkor a kábel elveszti a gyártó által megadott specifikációját.)Görbületi ív

A másik probléma, amivel gyakran találkozhatunk, mikor a kábelek túl kis ívben vannak meghajlítva a sarkoknál. Ilyenkor a kritikus faktor megint csak az impedancia, mely függ a kábel relatív átmérőjétől. Ha túl szorosan van meghajlítva, akkor a kábel megtörhet és ez által a relatív átmérője megváltozik, mely megváltoztatja a kábel impedanciát és jel visszaverődést eredményez.

Fontos, hogy irányelvünk az legyen, hogy a legkisebb görbülési rádiusz minimum tízszerese a kábel átmérőjének. Ez az irányelv biztonságosan használható minden kábeltípusnál. Visszaverődés akkor is előfordulhat, ha a kábel megtörik, mikor valaki rálép vagy valamilyen nehéz tárgyat ejtenek rá.

Az előzőekben megtárgyaltuk a CCTV-nél használatos videokábelek főbb tulajdonságait. Ezek alapján már valószínűleg érthetőbb lesz az alábbi fejtegetés arról, hogy milyen főbb telepítési szempontokat kell figyelembe venni a kábelezésnél.

Tervezés

Tervezzünk egy jó rendszert! A jó minőség sok esetben elég tág fogalomnak tűnik, és valóban tartalmaz szubjektív elemeket. De határozottan le kell szögezni, hogy a háztartási TV készülékeket kiszolgáló TV stúdió berendezéseinél általában gyengébb minőségű képforrásunk (kameránk) van. Ezek a CCTV berendezések abban is eltérnek a stúdió berendezésektől, hogy mostohább körülmények (fényviszonyok, időjárási viszonyok) között hosszabb ideig (24 órás üzem) működnek. Míg pl. Magyarországon a tucatnyi stúdió méregdrága berendezéseit magasan kvalifikált szakember gárda üzemelteti, addig a több ezer minimál költségvetésből összehozott CCTV rendszert többé-kevésbé laikus kezelő személyzet üzemeltet.

Akkor nézzük a nagy TV kistestvérének, a CCTV-nek a tervezését.

A berendezések kiválasztása és a kábelezés szorosan összetartozik. Amennyiben egy jó minőségű jelforrást (például kamera), és jó minőségű fogadó egységet (egyszerű esetben egy monitor) választunk, akkor egy jó minőségű kábel helyes telepítésével jó minőségű képet fogunk kapni folyamatosan.

A fentiekben bármelyik elem romlása a végeredmény romlásához vezet. Tehát igenis lehet jó berendezésekkel (amely lehet drága, vagy közepes árkategóriájú) rossz minőségű képet produkálni. De előfordulhat az is, hogy nem csúcsminőségű berendezésekkel jó, megfelelő szintű eredményt érünk el, ha megfelelően tervezzük a berendezést és a kábelezést. A kábel kiválasztásánál figyelembe kell venni a távolságot, melyet át kell hidalni. Amennyiben nagy a távolság akkor kis csillapítású kábelt kell használni. Ha a környezetben sok zavarforrás van (erősáramú kábelrendszerek, rádiófrekvenciás adó vevő készülékek), akkor sűrű árnyékolású, vagy dupla árnyékolású koaxiális kábelt kell használni.

A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy az idő múlásával a rendszer elemei öregednek, így szinte 100%, hogy a kép minősége romlani fog előbb vagy utóbb. Ezért biztonságosra kell tervezni a rendszert, hogy az idő múlásával a rendszer ne "omoljon össze". Mi változhat? A környezeti zavarforrások száma és a jel szintje szinte biztosan növekszik, mivel egyre több elektromos berendezés üzemel. A műanyag szigetelő anyagok is öregednek (a minőségtől függően!). A csatlakozók érintkezése idővel korrodálódik. A környezeti szennyezéstől ez is nagyon függ. Megváltozhatnak a légköri viszonyok is (párásabb lesz a kábelhálózat ősszel, tavasszal). Mechanikai sérülések jönnek létre. Durvábban fogalmazva: megtapossák a kábelt itt-ott, vagy melléhúzott kábelek eldeformálják a kábelünket stb. A berendezések mellé rosszul földelt, vagy más földpotenciálú berendezések kerülnek, melyek zavaró jeleket generálnak a rendszerünkben.

Nem utolsó sorban a felhasználók igénye is folyamatosan emelkedik, a két éve még jónak mondott képminőség már nem felel meg az újabb elvárásoknak. Például már nem elég látni a gépkocsit, hanem olvasni kell a rendszámot is.


A kábel átvétele, mérés

A kiválasztott típusú kábel - például - RG59 még nem mond meg mindent. Fontos, hogy a kábel tudja azt a paramétert (csillapítás), melyet a gyártó vagy megad, vagy nem közli. Azonos típusú kábelek egészen más tulajdonságúak a különböző gyártóknál. A kábelt ezért tanácsos méréssel is ellenőrizni. Mint jeleztük, a kábel bizonyos paramétereit nem lehet multimeterrel megmérni. Legfeljebb azt, hogy zárlatos vagy szakadt (ez is fontos!). Az egyszerű és viszonylag könnyen elérhető eszköz az átviteli jellemzők mérésére a videojel generátor és egy "értékelő" (detektornak is nevezhetjük). A generátor videojelet bocsát ki. BNC csatlakozóval a kábelen keresztül a kiértékelőhöz juttatjuk el a jelet, ahol a jelszintet meg lehet becsülni. Kb. így: jó, közepes, kevés. Tájékoztatást kaphatunk arról, hogy a kábel hogyan fog viselkedni tényleges telepítési körülmények között. Ezen egyszerű, különös képzettséget nem igénylő módszert a már telepített rendszerek ellenőrzésére és hibabehatárolásra is fel tudjuk használni. Például magas oszlopra telepítendő kamera kábelrendszerét ellenőrizhetjük egy pár dkg-os készülékkel anélkül, hogy táplálást és a kamerát kellene telepíteni. Az így előkészített és ellenőrzött rendszerre már nagy biztonsággal felszerelhetjük a kamerát.

Méréssel ennél pontosabb eredményt érhetünk el, ha impulzusgenerátort, és oszcilloszkópot használunk. Ekkor a jelszinteket, a jelek alakját, a felfutási időt, a túllövést stb. megmérhetjük. Ezek a mérések viszonylag gyorsak és egzaktak. A méréshez megfelelő szakképzettség és gyakorlat kell, hogy a mérési eredményeket jól tudja a szakember értékelni. Az értékeléshez hozzá tartozik, hogy meg tudjuk mondani a rendszer mely elemén kell változtatni, vagy mi az optimális megoldás egy nagy projekt esetén. Mivel nem csak egyszerű képátvitelről van legtöbbször szó, hanem vezérelhető, színes kamerarendszerekről beszélhetünk, ezen feltételek teljesítése nem egyszerű feladat.

A kábelek mérése látszólag egyszerű. Így gondoljuk: adva van egy tekercs kábel, a két végére ráteszünk valamilyen csatlakozót, és már mérhetünk. Sajnos nem így van. A kábel elektromos tulajdonságai mások tekercsben (bundban) és mások kiterítve, vagy "behúzva".

Telepítés

A jól kiválasztott berendezés, kábel, csatlakozó még nem jelenti azt, hogy a rendszerünk megfelelően működik, például úgy, mint amikor a műhelyben összeállítjuk. (A jobb cégek ezt megteszik a berendezések átvételekor és a rendszer elemeinek kiszállításakor.)

Kezdjük a telepítést. A kábeleket a helyszínre ki kell szállítani. Ez nem történhet úgy, hogy a kocsi platójára ledobjuk és azon mászkálva a létrákat, ládákat rápakoljuk. Folytassuk a behúzással. Talán a leggyakoribb eset, hogy a kábeleket a csatlakozó dobozok, elosztó dobozok környékén eldeformálják a szerelők. A kábelt úgy kell húzni, hogy ilyen helyeken hurkot hagyunk. (Természetesen már úgy kell tervezni a dobozokat, hogy a kábel elférjen.) A görbületi sugarakra vonatkozó előírásokat be kell tartani! A kábeleket túlzott nagy erővel nem szabad húzni. (Rossz példa: 2-3 ember nekifeszül és ráncigálja az összesodródott kábelköteget, vagy egy kábelt megpróbál a kötegből kihúzni.) A kábel külső burkolata, sőt az árnyékolás is sérülhet éles kábeltálcákon.

A telepítésnél igyekezni kell, hogy minél távolabb kerüljön a kábel a nagy térerőt kibocsátó elektromos berendezésektől és vezetékektől. A földelésekre is rendkívül nagy figyelmet kell fordítani, mivel egy nagy épületrendszerben a hálózat különböző potenciálon lehet, és a terhelések függvényében ezek a potenciálok nagyon változhatnak. Így látszólag megmagyarázhatatlan zavarok keletkezhetnek a rendszerben, mivel a változások sztohasztikusak, kimérésük szinte lehetetlen, gazdaságtalan.

A kábelek csatlakozói is sok meglepetést tartogatnak. A rosszul kiválasztott csatlakozó eleve bizonytalanságot visz be a rendszerbe. A látszólag jó csatlakozó sokszor gyártási pontatlanságok miatt nem megfelelő. A csatlakozó kikészítése (agyaga, galvanizálása) is nagyon fontos. A legjobban bevált csatlakozó típus az un. klimpelt csatlakozó, mely stabilabb kontaktust biztosít a csavaroshoz képest.


Összegzés

A rendszerek tervezése során bizonyosodjunk meg róla, hogy a megfelelő kábeltípust válasszuk, valamint fontos, hogy kül- vagy beltéren alkalmazzuk-e a kábelt, kábelcsatornában, csőben acéltokozással vagy anélkül stb. Ne felejtsük ellenőrizni, hogy a kábelen eső feszültség 6dB-nél ne legyen nagyobb. Szintén fontos észben tartani, hogy a kábel hossza tartalmazza az összes kábelezést az épületben egy adott kamerához, nem csak a külső kábelhosszt, mivel az épületen belül is vannak jelentős kábeltávolságok, például: mikor a vezérlő szoba nem a földszinten található. Mikor balunokat használunk, ellenőrizzük le a berendezéseket végtől végig és azonosítsuk az illesztés veszteséget, mivel lehet, hogy a jelet több hatás éri, mint azt először gondolnánk. A maximális veszteség minden esetben kevesebb kell, hogy legyen 6dB-nél. A fentiekből látható, hogy egy viszonylag egyszerűnek tűnő CCTV rendszer létrehozása egy bizonyos ponton túl már komoly felkészülést és tapasztalatot igényel. Ezért érdemes odafigyelni olyan jelentéktelennek tűnő dologra is, mint a kábel.

A cikket készítette a CCTV Today
május/júniusi számának felhasználásával:
Farkas Richárd és Garai Béla

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem