Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Robbanásbiztonság-technika a gyakorlatban VI.

2004. november 1. | netadmin |  3169 | |

Az alábbi tartalom archív, 16 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA A GYAKORLATBAN VI. A cikksorozat előző részében megismertettük olvasóinkat a gyújtószikramentes és nyomásálló védelmi módokkal. Mint ahogyan az előző cikkünk végén erre kitértünk, ez alkalommal a fokozott biztonság, min...

ROBBANÁSBIZTONSÁG-TECHNIKA A GYAKORLATBAN VI.


A cikksorozat előző részében megismertettük olvasóinkat a gyújtószikramentes és nyomásálló védelmi módokkal. Mint ahogyan az előző cikkünk végén erre kitértünk, ez alkalommal a fokozott biztonság, mint a leggyakoribb védelmi módról szeretnénk átfogóbb képet adni.


Bevezetéskén pár szót arról, hogy tulajdonképpen mit is jelent a fokozott biztonság.
Ez a védelmi mód a normál villamos gyártmányok üzemeltetése során szerzett tapasztalatok alapján alakult ki. A fokozott biztonságnak is szabványos jelölése van, melyet a készülékek adattábláján a védelmi mód helyén "e"-vel jelölnek.
A fokozott biztonság esetében olyan elektromos készülékről beszélünk, amely rendeltetésszerű üzemben gyújtóképes íveket, szikraképzésre alkalmas szerelvényeket vagy veszélyesen melegedő alkatrészeket nem tartalmaz.
Ezt olyan konstrukciós megoldásokkal érik el, ami kizárja, hogy üzem közben az alkatrészek veszélyesen túlmelegedjenek vagy olyan szikrákat, illetve íveket hozzanak létre, amelyek rendeltetésszerű használat esetében nem fordulhatnak elő. Ilyen például a különböző feszültségű vezető részek közti megfelelő légközök, illetve kúszóáramutak kialakítása vagy az erősáramú és a gyújtószikramentes védelmi módú sorkapcsok szabványelőírás szerinti elválasztása.
A fokozott biztonságú elektromos készülékek skálája rendkívül széles. Kapcsolók és nyomógombok, lámpatestek, motorvédő kapcsolók, sorkapocs- és elosztódobozok, vezérlőszekrények, csatlakozó aljzatok, tömszelencék, stb. alkotják.


Fokozott biztonságú eszközöknél a tokozatok, a működtetők, a tömszelencék, sorkapcsok azok, amelyek a biztosítják a védelmi módot, a bennük lévő elektromos eszközök, mint a kontaktelemek vagy a lámpáknál az elektronikus előtétek már más védelmi móddal rendelkeznek. Ezek általában nyomásálló, illetve gyújtószikramentes védelmi móddal bírnak.

Mint a többi védelmi módnál itt is általános műszaki követelmények, előírások vannak, de cikkükben elsősorban a gyakorlati alkalmazásra szeretnénk néhány példát említeni.

Egy robbanásveszélyes környezetben kialakított üzemnek még a világítását sem olyan egyszerű megoldani és akkor még nem beszéltünk a gépek, berendezések megtáplálásáról és azok üzemeltetéséről. A robbanásbiztos készülékeket forgalmazó cégek széles, a termékek lehető legszélesebb skáláját és az ügyfél igényeinek a legjobban megfelelő komplett megoldásokat próbálják kínálni. Első hangzásra ez meglehetősen nehéz feladatnak tűnik, de az évek során felhalmozódott tapasztalatok és az egységes nemzetközi szabványok egyszerűbbé teszik azon villanyszerelők életét, akik robbanásveszélyes környezetben szerelnek.
Például világítótestek széles armadája áll rendelkezésre mind kültéri, mind beltéri alkalmazás esetén, melyeket egy-egy robbanásbiztos világításkapcsolóval és egy erre a célra megfelelő robbanásbiztos csatlakozódobozzal máris üzemképessé lehet tenni.

A lakásunkban mindenhol találhatunk csatlakozó aljzatokat, amire nem jelent gondot sem a tévét, sem a pórszívót rácsatlakoztatni, de ez egy robbanásveszélyes környezetben nem egyszerű feladat. A gyártók erre is gondoltak, széles műszaki paraméterekkel rendelkező csatlakozóaljzat- és dugvilla rendszereket forgalmaznak két és három fázis esetére is, így a hasonló mobil terepi eszközök üzemeltetése könnyen kezelhetővé válik.

Vezérlő -és elosztó szekrények telepítésére is számos megoldást találhatunk.
Ezeket minden eszközzel fel lehet szerelni. Nyomógombokkal, kapcsolókkal, jelzőlámpákkal, ampermérőkkel, kismegszakítókkal, pótméterekkel, ellenállásokkal...


A vegyipari laboratóriumokban gyakran használnak speciális anyagokat, eljárásokat zárt térben, amelyek során olyan gázok, gőzök keletkezhetnek, ami a személyzetre nézve nagy koncentrációban életveszélyes is lehet. Ezek eltávolítását a levegőből meg kell oldani. Erre a célra robbanásbiztos ventillátorokat célszerű alkalmazni.

Az olaj-, vegy-, gáz- és gyógyszeripar mind-mind veszélyes üzem, ezért ha valami történik a technológia folytán és az ott dolgozó emberek veszélybe kerülnek, valamilyen módon ezt velük tudatni kell. A különböző gyártók persze erre is gondolnak, mindegyiknél találhatunk kürtöket, villanófényeket, melyek veszélyhelyzet esetén azonnal működésbe lépnek, automatikusan vagy az erre a célra beszerezhető manuális tűzjelző rendszerek által.
De ugyanúgy általánosan elterjedtek a különböző vészvilágítótestek is, amik áramszünet esetén mutatják a menekülési útvonalakat és a vészkijáratokat, hogy minden ott lévő ember épségben átvészelhesse a veszélyt.


Magyarországon hidegek a telek, ami olykor sok gondot okozhat. A technológiai vagy a szállításra használt csővezetékek fűtése problémát jelent, főleg robbanásveszélyes területen. Egyik megoldásként a fűtőkábelek alkalmazása jöhet szóba.
Ezek a megfelelő hőmérsékleten tudják tartani az adott csőszakaszt. Alapvetően két fajtájuk van: soros és önszabályzós, ezekről a korábbi cikkekben már olvashattak.

De nemcsak ezeken az ipari területeken lehet szükség robbanásbiztos készülékekre. A hétköznapi életben is találhatunk olyan munka- és életkörülményeket, ahol - bár ez ma még nem olyan elterjedt - szintén hasonló eszközöket kellene alkalmazni. Például egy autófényező műhely is legalább olyan veszélyes munkahely, mintha az ember a fent említett iparágak egyikében dolgozna. Nem egyszer hallhatunk olyan esetről, amikor a nem megfelelő elektromos eszközök alkalmazása okoz súlyos baleseteket.
A cikksorozat következő részében a robbanásbiztos világítástechnikáról fogunk bővebben szólni, többek között bemutatjuk az alkalmazási területeit, mint például kültéri-, beltéri- és vészvilágítás.

Veress Árpád

Robbanásbiztonság-technika


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem