Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Szigetelésiellenállás-mérő műszerek főbb jellemzői

2004/3. lapszám | netadmin |  2955 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az "Áttekintő táblázat" rovatban szereplő műszerek legfontosabb műszaki paramétereiA villamos biztonságtechnikai műszerek között megtaláljuk az univerzális készülékeket, és az egyedi (egy-két funkció mérésére alkalmas) eszközöket is. Az univerzális é...

Az "Áttekintő táblázat" rovatban szereplő műszerek legfontosabb műszaki paraméterei
A villamos biztonságtechnikai műszerek között megtaláljuk az univerzális készülékeket, és az egyedi (egy-két funkció mérésére alkalmas) eszközöket is. Az univerzális érintésvédelmi műszerek szinte mindegyike képes a szigetelési ellenállás mérésére is, ám most a kifejezetten szigetelési ellenállás vizsgálatára szánt készülékekkel foglalkozunk.

Mérőfeszültség
Ráadásul még a legfontosabb paraméter, a mérőfeszültség szempontjából szűkítjük is a választékot: a táblázat csak a max. 1 kV vizsgálófeszültséggel dolgozó eszközöket tartalmazza. Léteznek még 5 kV-os vizsgálófeszültséget is tudó készülékek, amelyeket be lehet ugyan állítani 1 kV-ra vagy alacsonyabb értékre is, de ezek reményeink szerint külön ismertetés tárgyai lesznek.

A szabványok egyértelműen egyenfeszültséggel írják elő a szigetelési ellenállás vizsgálatát. Tipikus beállítható mérőfeszültség-értékek: 50, 100, 250, 500 és 1000 V. Vannak olyan szigetelésvizsgálók, amelyek ennek csak egy résztartományában működnek, ám léteznek olyanok is, amelyeknél a mérőfeszültség folyamatosan állítható.

Szigetelési ellenállás
A másik legfontosabb paramétere ezeknek a műszereknek, hogy mekkora a méréshatáruk, azaz a velük mérhető legnagyobb ellenállásérték. Természetesen annál értékesebb egy készülék, minél nagyobb szigetelési ellenállást lehet vele mérni (már ahol ez szükséges). Ezek a készülékek már tipikusan a Gigaohm (109 ohm) tartományig meg tudják állapítani a szigetelési ellenállást, de akad közöttük olyan is, amely a Teraohmok (1012 ohm) mérésére is képes. Ezen műszerek pontossága a szabványokban megköveteltnél általában egy nagyságrenddel jobb.

Kijelzés
A műszerválasztékban megtalálhatók a hagyományos analóg mutatós műszerek is, de a digitális kijelzés itt is hódít. Egyes folyadékkristályos kijelzőjű (LCD) digitális műszereknél a számszerű kijelzés mellett egy kirajzolt skálán a mért érték grafikusan, azaz analóg módon is megjelenik. Azért, hogy rossz megvilágításban is látható legyen az eredmény, néhány LCD kijelzőt háttérvilágítással is elláttak.

Egyéb szolgáltatások
Esetenként a mérések indíthatók időzítve, és a problémás (határérték alatti) eredményekre a műszer "figyelmeztetheti" a használóját. Egyes digitális műszerekben napjainkban már van annyi intelligencia, hogy tárolni is tudja a méréseket, és az adatokat azután
számítógépen lehet tárolni, értékelni, nyomtatni.

További mérések A beépített analóg vagy digitális mérőmű jobb kihasználása érdekében a szigetelési ellenálláson kívül további mérési képességekkel szokás felruházni ezeket a műszereket. A legnyilvánvalóbban adódik a folytonosság-vizsgálat; hiszen az is ellenállásmérés. Ez lehet egy összeköttetést jelző fütty, a hagyományos ellenállásmérés, vagy a szabványos + 200 mA árammal elvégzendő folytonosság-vizsgálat, esetleg ezek kombinációja. Tipikus hozzáadott érték még az egyen- és/vagy váltakozófeszültség-mérés, a kapacitásvizsgálat, és az árammérésre is van példa egyes szigetelésvizsgáló típusok esetében.