Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Digitális kép-és hangrögzítő rendszerek, a megvalósult jövőkép

2004/5. lapszám | Révész Péter |  3381 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Cikksorozatunkat nyomon követők, illetve a videomegfigyelés iránt érdeklődő olvasóink bizonyára már tudják, hogy a digitális rögzítő rendszerek két külön vonalon fejlődtek és fejlődnek most is. Ez a két fejlesztési vonal alapvetően meghatározza ezen ...

Cikksorozatunkat nyomon követők, illetve a videomegfigyelés iránt érdeklődő olvasóink bizonyára már tudják, hogy a digitális rögzítő rendszerek két külön vonalon fejlődtek és fejlődnek most is. Ez a két fejlesztési vonal alapvetően meghatározza ezen eszközök piacát és használati funkcióját, bár ez utóbbi tulajdonság egyre inkább kezd összemosódni. Az alapvetően olcsóbb, jobban konfigurálhatóbb, kismértékű számítástechnikai képzettséget igénylő és rohamosan fejlődő személyi számítógép - Personal Computer - alapú digitalizáló kártyák és az ezekhez kapcsolódó szoftverek jelentik az első vonalat. A digitális rendszerek másik nagy táborába az önálló - asztali vagy idegen szóval standalone - készülékek tatoznak, melyek magasabb árat és minőséget, nagyobb stabilitást, de kevesebb szolgáltatás képviselnek, illetve nem igényelnek különösebb műszaki felkészülést a telepítő vagy üzembeállító személytől. Alapvetően ezekkel a tulajdonságokkal jellemezhetjük a két csoportot, de mint azt már említettem, egyre inkább kezdenek összemosódni az egyes jellemzők és funkciók. Ennek következményeként, a néhány éve még alapvetően jobbnak és stabilabbnak tartott asztali egységekből egyre több olcsóbb, gyengébb minőséget képviselő készülék hígítja a piacot, míg a számítástechnika fejlődésével folyamatosan jobb és megbízhatóbb, magasabb műszaki tartalommal bíró PC alapú digitális rendszerrel találkozhatunk.

Ez utóbbi PC alapú digitális rögzítő rendszerek alapjait egy minimálisan meghatározott hardverelemekből és operációs rendszerből álló személyi számítógép alkotja. A jelenlegi digitalizáló rendszerek többsége legalább egy Intel Pentium III, 800 MHz-es processzorral szerelt, 128 MB memóriával ellátott és általában Windows 98/2000/XP operációs szoftverrel telepített számítógépet kíván minimálisan, de a többkamerás rendszerekhez inkább egy Pentium IV-es konfiguráció ajánlott. Az adott digitalizáló rendszerek a tökéletes kompatibilitás végett meghatározzák a leendő számítógép alaplapi chip készletét is, amit érdemes betartani, különben rendszerünk megbízhatóságát veszélyeztetjük. A legelterjedtebb nevek e téren az Intel és a Via, tehát a digitalizálók ilyen chip készletet kérhetnek alapul.

A rendszer lelke egy PCI (bármely személyi számítógépbe beépíthető) csatlakozós digitalizáló kártya (1. kép) és a hozzá tartozó szoftver (2. kép). Mint minden rögzítőnek, ennek is elsődleges funkciója a hozzá csatlakoztatott biztonsági kamerák képének megjelenítése, rögzítése, archiválása és az un. "távolról történő betekintés" engedélyezése. A számítógép monitorának képernyőjén, nagy felbontásban követhetjük nyomon az élő kameraképeket, miközben számítógépünk merevlemezére rögzíti a felvételeket. A triplex üzemmódból adódóan folyamatos lehet a képek és hangok rögzítése, miközben mi ezzel egy időben ellenőrizhetjük a már rögzített felvételeket, illetve archiválhatjuk azokat külső adathordozókra (CD, DVD, mobil HDD). A beépített, szoftveres mozgásérzékelőnek köszönhetően eldönthetjük, hogy mely kameráról szeretnénk folyamatos, illetve mozgásérzékelt üzemmódban rögzíteni. Az utóbbi esetben a számítógép csak azokat a felvételeket tárolja, amikor a kamera előtt mozgás történt. Itt beállítható, hogy mozgásérzékelés előtti és utáni képkockákat is elmentsen a program. A magas érzékenységnek köszönhetően a legkisebb mozgáskor is megindul a rögzítés, de ha éppen semmi nem történik a területen, akkor nem terheli feleslegesen a számítógépünket.

A szoftvernek köszönhetően a rögzített felvételekből azonnal nyomtathatunk pillanatképet, azon nagyíthatunk, kicsinyíthetünk és máris kézzel fogható bizonyíték lehet a kezünkben. Fontos itt megemlíteni, hogy a személyiségi jogok védelmében a közterületek megfigyelését szigorú követelményekhez köti a törvény (csak a rendőrségnek van hozzá joga) és a magánterületen folytatott videós megfigyelésről is informálni kell az oda betérőket (pl.: bejáratra elhelyezett matricával).

Manapság már az Internet is szerves része lett a videós megfigyelésnek. A világháló segítségével bárhonnan kapcsolódhatunk az otthoni vagy irodai számítógépünkhöz és pillanthatunk bele kameráink élő képeibe. Ennek hiányában sem kell lemondanunk a távoli hozzáférésről, ugyanis egy telefonvonal segítségével is ellenőrizhetjük értékeinket. Hasonló lehetőségünk van egy belső számítógépes hálózat esetén is, ahol bármelyik gépről nézhetjük, illetve tölthetjük át a számunkra fontos felvételeket.

A fejlett programnak köszönhetően számos beállítási mód közül választhatunk, így teljesen testre szabhatjuk annak működését. Segítségével mozgatható kamerákat és be/kimenetei modult vezérelhetünk, többszintű jelszavas védelmet alakíthatunk ki, digitális vízjelvédelmet használhatunk, vagy akár automatikussá tehetjük rendszerünket, hogy riasztáskor az élő kameraképeket közvetítse kliens számítógépünkre.

A képek mellett hangot is rögzíthetünk, így a megfigyelt területen elhangzott párbeszédeket felvéve még több információhoz juthatunk. Egy számítógép segítségével egyszerre 16 kameráról és 16 mikrofonról rögzíthetünk képet és hangot, így igen nagy területek, objektumok védhetők. Ezzel bevásárlóközpontok, játékkaszinók, szállodák vagy raktáráruházak, míg a kisebb, 2 - 4 kamerás rendszerekkel üzletek, irodák és családi házak megfigyelése valósítható meg.

Kommunikátor funkciója segítségével riasztáskor értesítést küldhet a tulajdonos mobiltelefonjára, aki egy laptop és telefonja segítségével ránézhet otthonának kameraképeire. Így teljes mértékben kizárható a téves riasztásokból adódó felesleges kiszállások megfizetése. A napjainkban egyre terjedő távfelügyeleti központok is jó eredménnyel használhatják a távoli megfigyelés funkcióját, ennek segítségével komplexebb szolgáltatást képesek nyújtani ügyfeleiknek.

A személyi számítógépek vállalati és otthoni elterjedésével szinte mindenki számára kézzelfogható közelségbe kerülhet a fent leírt alkalmazások használata. Kis költségráfordítással bárki kialakíthatja a saját otthona megfigyelését, így akár az utcán parkoló autó, vagy a napközben üresen álló lakás könnyedén szemmel tartható.