Villanyszerelők Lapja

Elektromos infrafűtés

2004. június 1. | netadmin |  2537 | |

Az alábbi tartalom archív, 16 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elektromos infrafűtés A Nap hőhullámain keresztül megajándékoz bennünket az éltető energiával. Sugarai áthatolnak a levegőn és felmelegítik a földet, az embereket. Évekig tartó kutatómunka során fejlesztették ki napjaink hőhullám-fűtését, hogy a term...

Elektromos infrafűtés A Nap hőhullámain keresztül megajándékoz bennünket az éltető energiával. Sugarai áthatolnak a levegőn és felmelegítik a földet, az embereket. Évekig tartó kutatómunka során fejlesztették ki napjaink hőhullám-fűtését, hogy a természetes napsugárzás hatását a lakóhelyiségeken belül is elérhetővé tegyék.
A selyemszitanyomással és a zománcozott acél belső oldalára egy nem-fémes tárolóelembe beépített ellenállókör segítségével jön létre az a fűtőelem, amit IHT-nek (infra hőtechnológiának) nevezünk. Az IHT technológia ugyanúgy működik, mint a napsütés, a Nap melege: a hőhullámok felmelegítenek minden, az útjukba eső szilárd testet, amelyek aztán átadják a hőt a levegőnek.
Minden infrafűtés-rendszer alapja az, hogy az infrasugárzás a felmelegedő tárgy és a sugárzó között található levegőt közvetve, indirekt módon melegíti fel. Alkalmazás esetén nemcsak a helyiség levegője, hanem a besugárzott tárgyak, pl. a padló, a fal és elsősorban az emberek is felmelegednek, ezáltal a fal és a padlózat hőmérséklete magasabb, mint a levegőé. A hőhullám-fűtések köztes hordozó nélkül, azonnal továbbadják az energiát. A hőhullámok hosszúhullámok, 2-8 mikron közöttiek. A hullámhossz tehát azonos a Földet érő napsugarakéval.
A fal kondenzvíz-képződése, a padlózat, illetve a fal gombásodása visszahúzódik, az épület kiszárad. Nem használ el oxigént és nem szárítja a helyiség levegőjét, nem történik égés. A fűtőlap által leadott hőhullámok áthatolnak a levegőn anélkül, hogy annak fizikai állapotát megváltoztatnák. A sugárzás, amely elnyelődik, azt eredményezi, hogy a besugárzott test hőmérséklete megemelkedik.

Ha az ember egy testbe energiát akar vezetni, hogy azt felmelegítse, csak olyan sugárzási formát alkalmazhat, amely a test felületéről nem verődik vissza, vagy nem hatol át rajta. A sugárzás típusának kiválasztása függ a felmelegítendő anyagtól is.
Az elektromos áram felhasználásával működő fűtőlapok lehetnek sík vagy gömb formájúak: felületükön bármilyen kép, minta megjeleníthető, akár egy tükörnek is álcázható.
Kis József

Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem