Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika – Kukkolás a távolból

2004/6. lapszám | netadmin |  2641 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az informatika és a műszaki infrastruktúra fejlődésével újabb és újabb igények merülnek fel a biztonságtechnikai célú videós megfigyeléssel szemben. Felgyorsult, kiszélesedett és globalizálódott világunkban természetes igényként jelentkezik az információ mindenkori elérése, így igaz ez a megfigyelendő területről kapott kép és hanginformációra is. A szakmában használatos CCTV (Zárt Láncú Televízió) kifejezés is lassan elveszíti jelentését, ugyanis a legmodernebb rendszereket már számos módon kezelhetjük és érhetjük el anélkül, hogy az eszköz előtt vagy közelében lennénk, tehát megszűnik az a jövőben zárt láncúnak lenni.

A digitális rögzítők két nagy csoportja közül a személyi számítógép alapú rendszerek azok, amiket különösen jól és sokrétűen használhatunk az úgynevezett kliens oldalról is. Ilyen szemléletben ugyanis a kamerás rendszer mellett található rögzítőt nevezzük lokális, illetve szerveroldalnak, míg azt a helyet, ahonnan a rendszer segítségével nyert adatokat érjük el távolról, kliens oldalnak. Többféle módon juthatunk rögzítő- és megfigyelő rendszerünk élő, illetve rögzített kép és hangfelvételeihez. Ennek legelterjedtebb és legegyszerűbb módja, ha egy személyi számítógéppel és a rá telepített kliens megfigyelőszoftverrel csatlakozunk szerveroldali számítógépünkhöz. Ezt a kapcsolatot felépíthetjük egy hagyományos (PSTN), vagy akár egy digitális telefonvonalon (ISDN) is. Ez esetben a szerveroldali számítógépet egy hagyományos fax (56 kbps sebesség), illetve egy ISDN (128 kbps sebesség) modemmel kell ellátni, amihez csatlakoztatnunk kell az adott telefonvonalat. A digitális megfigyelő- és rögzítő rendszerek programjai felismerve a modem meglétét és típusát képesek azzal együtt működni. A kliens oldalról szintén egy modemes számítógép és a rendszerhez mellékelt szoftver segítségével felépíthetjük a két gép közti kapcsolatot, így biztosítva a kameraképekbe történő betekintést. A kapcsolat költsége a normál telefonhívás díjával egyezik meg és mindaddig fennáll, míg szét nem bontjuk a két gépet egymástól. Ennek előnye, hogy ez a kapcsolat szinte bárhol és bárhonnan felépíthető – telefonvonalak széleskörű elterjedése -, illetve alacsony költségű, mivel csak a kapcsolat ideje alatt történik díjszámlázás. Hátránya az alacsony sávszélességből adódó lassú képfrissítés, illetve az önálló telefonvonal igény.

Két vagy akár több gép közötti kapcsolat felépítésére és információcserére sokkal inkább megfelelő hálózati forma az Internet. A szélessávú kapcsolatok olyan képfrissítési időket tesznek lehetővé, minek segítségével szinte valós időben ellenőrizhetjük egyszerre számos digitális rögzítő kameraképeit. A világháló (300-500 kbps) segítségével bárhonnan kapcsolódhatunk az otthoni vagy irodai számítógépünkhöz és pillanthatunk bele kameráink élő képeibe. Hasonló lehetőségünk van egy belső számítógépes hálózat (100 Mbit/s) esetén is, ahol bármelyik gépről nézhetjük, illetve tölthetjük át a számunkra fontos felvételeket.

A fejlett szoftvereknek köszönhetően számos beállítási mód közül választhatunk, így teljesen testre szabhatjuk annak működését. Segítségével mozgatható – dóm – kamerákat és be/kimenetei modult – kontaktusokat küldhetünk/fogadhatunk – vezérelhetünk távolról, többszintű jelszavas védelmet alakíthatunk ki, digitális vízjelvédelmet használhatunk, vagy akár automatikussá tehetjük rendszerünket, hogy riasztáskor az élő kameraképeket közvetítse kliens számítógépünkre.

A képek mellett hangot is rögzíthetünk, így a megfigyelt területen elhangzotbrnbsp;A kalickás forgórészű aszinkron motorok forgórészének tekercse megnövelt ellenállású rudakból és/vagy különleges horonyformákkal készül annak érdekében, hogy a motor megfelelő indítónyomatékkal rendelkezzen. Az ilyen motorokat hálózatra kapcsolva az indítónyomaték a névleges érték 1...2,2-szerese, a kiviteltől és a típustól függően. Az áramfelvétele az indítás pillanatában a névleges érték 6...8-szorosa és a cosp align=t párbeszédeket felvéve még több információhoz juthatunk. Egy számítógép segítségével egyszerre 16 kameráról és 16 mikrofonról rögzíthetünk képet és hangot, így igen nagy területek, objektumok védhetők. Ezzel bevásárlóközpontok, játékkaszinók, szállodák vagy raktáráruházak, míg a kisebb, 2–4 kamerás rendszerekkel üzletek, irodák és családi házak megfigyelése valósítható meg.

Kommunikátor funkciója segítségével riasztáskor értesítést/SMS-t küldhet a tulajdonos mobiltelefonjára, aki egy laptop és telefonja segítségével ránézhet otthonának kameraképeire. Így teljes mértékben kizárható a téves riasztásokból adódó felesleges kiszállások megfizetése. További lehetőség van a kéziszámítógépekre – PDA-ra – is feltelepíteni kliens programot, így azon keresztül is elérhető lesz rendszerünk, sőt már a legújabb, HTML böngészővel ellátott mobiltelefonok – Nokia6600, Sony-Erricson P900 – is képesek fogadni a szerver PC által küldött képeket. A napjainkban egyre terjedő távfelügyeleti központok is jó eredménnyel használhatják a távoli megfigyelés funkcióját, ennek segítségével komplexebb szolgáltatást képesek nyújtani ügyfeleiknek.