Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szerelők közelről

Beszélgetés a szakképzett Kékesi József villanyszerelő mesterrel

2004. július 8. | netadmin |  3172 | |

Az alábbi tartalom archív, 17 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Amint ezt már olvasóink megszokhatták, Szerelők közelről rovatunkban egy-egy olyan villanyszerelő kollégát mutatunk be, akinek életútja vagy szakmai gyakorlata közérdeklődésre tarthat számot: megtestesítenek egy általános élethelyzetet vagy mentalítá...

Amint ezt már olvasóink megszokhatták, Szerelők közelről rovatunkban egy-egy olyan villanyszerelő kollégát mutatunk be, akinek életútja vagy szakmai gyakorlata közérdeklődésre tarthat számot: megtestesítenek egy általános élethelyzetet vagy mentalítást. Ez alkalommal Kékesi József urat kértük fel arra, hogy beszéljen szakmai tevékenységéről.

   Józsefet szerkesztőségünk tagjai a szakvásárokon való folytonos részvétel során ismerték meg. Nem pusztán egyike volt azoknak, akik véleményt formáltak szaklapunkról, hanem erős kritikával és pontos témafelvetésekkel tett tanúságot szaklapunk iránti alapos tájékozottságáról. De még jobban meglepő volt, hogy szinte minden szakvásáron feltűnt: szinte menetrendszerűen érkezett, és látott el minket hasznos tanácsaival. Ugyanilyen alapossággal ismertette a többi szaklap tematikáját, megszólalásmódját.

   Túl a szaklapokon és a szakmai rendezvényeken megszerezhető tudásbázison, József a folyamatos önképzés és tanulás elkötelezett, példaértékű híve. Jelenleg is a Verebély László Szakközépiskola technikusképző esti tagozatát végzi, de ha áttekintjük iskolái, valamint munkahelyei vázlatát, akkor meggyőződhetünk arról, hogy riportalanyunk valóban élete végéig részese marad a felnőtt továbbképzési rendszereknek.

   Első iskoláját Szolnokon végezte, a 605. sz. F. Bede László Szakmunkás- és szakközépiskolában épületvillamossági szerelőként. Még egy állami építőipari vállalatnál helyezkedett el, általános kivitelezési helyszíneken tanulta a munka gyakorlati részét. Ezután megfordult több magán és állami kivitelező gazdasági társaságnál, hol karbantartási, hol konkrét installációs feladatokat látott el. Az évekig tartó hányattatás után, amelynek során éppúgy volt része be nem jelentett alkalmazotti viszonyokban, mint tisztázatlan balesetekben, és egyéb kellemetlen, bár kétségkívül tapasztalatot adó helyzetekben, József egy épületgépész kivitelező cégnél helyezkedett el. Igazi fordulópontnak bizonyult ez a döntés: túl azon, hogy lényegében elsajátított egy új és összetett szakmát (víz-, gáz-, fűtéstechnika, klímaszerelés), képessé vált rendszerben látni az építőipari kivitelezés egy igen jelentős szegmensét. A villanyszerelési munkák mellett itt be kellett kapcsolódnia az egyéb kivitelezési munkavégzésekbe is. Igazán szükségessé vált tehát a biztos háttértudás szerepe. József nemcsak a villanyszerelő mestervizsgát tette le pár év alatt, hanem minősített villanyszerelővé vált, az érintésvédelmi vizsgát is magénak tudhatja, valamint villámvédelmi oktatáson is részt vett és erősáramú berendezések felülvizsgálatára is jogosítványt szerzett. Apropó jogosítvány: a mobil közlekedés érdekében az autóvezetői jogosítványt is ezekben az években szerezte meg. Hangsúlyozni szükséges, hogy mindezt önerőből: a vállalkozó segítsége abban összegezhető, hogy - számos rossz példával szemben - nemhogy nem gátolta, hanem támogatta, buzdította Józsefet a szakmai önképzésben.

   A véletlen úgy hozta, hogy József egy távközlési beszállító céghez került. Itt újabb lehetőség adódott a továbbtanulásra. A feladat szünetmentes tápegységek telepítését ölelte fel: itt vette először hasznát érintésvédelmi végzettségének. 230 V-s váltóáramból 48 V-s DC-t, illetve 220 DC-t állítanak elő, majd igény szerint inverterekkel ismét visszaállítják a váltóáramot. Az UPS-k telepítése, illetve biztonsági ellenőrzése szakmailag igazán profitáló munkakör volt: a speciális szerelési környezet komoly felkészültséget igényelt. Sokat segített az, hogy a szerelők mögött technikusok, mérnökök, egyetemi tanárok álltak, akiktől igen sokat lehetett tanulni.

   Ebben a periódusban merült fel az önálló vállalkozás lehetősége, amit végül is, József elvetett. Ennek oka abban keresendő, hogy József nagyon határozott nézetet vall azokról a körülményekről, amelyek megléte esetén egyáltalában véve érdemesnek tartja a saját vállalkozás beindítását. Ilyen például a mindig utolérhető, vezetékes telefonnal rendelkező műhely megléte, megbízható segéderő, a saját kisteherautó, illetve megfelelő szerszámpark beszerzése, vagy éppen - bármily furcsán hangozzék is - a családalapítás. Mindezen tényezők oda mutatnak, hogy el kell kerülni a "ladás" vállalkozó zsákutcáját: azt a helyzetet, amikor valakinek az autója az irodája, csak mobiltelefonnal rendelkezik, mindig utolérhetetlen és pontatlan, stb. Amíg ezek a körülmények nem rendezettek, amíg nem biztosított az utolérhetőség és a megbízhatóság, addig nem lehet komolyan gondolkozni egy stabil alapú, hosszú életű saját vállalkozáson.

   A kívülálló számára a következő lépés is egyértelműen egy újabb tudásterület felé orientálta Józsefet. Egy olajipari beszállítói cégnél kapott állást, ahol a feladata folyamatirányítási berendezések telepítése lett robbanásveszélyes környezetben. Itt is fejlődni kellett az RB-s előírások, szabványok, technológiai megoldások területén. József antikváriumba járt, hogy a hozzáférhető szakirodalmon túl a különböző modellekre is átfogó pillantást vethessen.

   Riportalanyunk később visszakanyarodott az épületvillamossági szereléshez: egy lakóparkokat, akciós házakat építő cégnél helyezkedett el. Hamar kiderültek azonban a nyomott négyzetméterárak mögött meghúzódó műszaki inkorrektségek. József szerint évekig munkát fog biztosítani a villanyszerelők számára az itt felhalmozott hibák, alacsony műszaki színvonal okozta meghibásodások javítása. A megfelelő bevételek elérését a vállalkozók a kivitelezési idő csökkentésével akarják elérni, ez viszont direkt módon hat a munkavégzés színvonalára.

   Adódott egy lehetőség, amely idáig az utolsó állomás: József ma ipari mértékű szünetmentes áramellátás és akkumulátorok telepítésével foglalkozik. Felismerte ugyanis, hogy az ipari villanyszerelésben ma szakemberhiány uralkodik, azaz megfelelő iskolai végzettséggel felelősségteljesebb munkát lehet végezni. A munka megbecsüléséhez hozzájárul az is, hogy a meghibásodások hatalmas károkat okozhatnak: egy bank számítógép-hálózatának összeomlása pillanatok alatt több tízmilliós veszteséget okozhat.

   Természetesen alapszakmájából eredően két állandó elfoglaltság kíséri főfoglalkozását. A délutáni órákban gyakorolja az épületvillamossági szakmát: egyedi megbízásokban alkalmi munkát vállal el. Önálló megrendelői köre van, és büszkén vallja, hogy mindig visszahívják, illetve ajánlják. Munkavégzése persze legális, hiszen innen származó bevételét rendesen bevallja. Ez a tevékenység egyfelől fenntartja erős- és gyengeáramú rendszerekre kiterjedő tudását, másfelől egy későbbi vállalkozói gyakorlathoz szükséges vevőkör alapját is megteremti. Ezen túlmenően, szabadidejében József vállalatirányítási és logisztikai szakkönyveket tanulmányoz, nem csupán hobbyszinten. Meggyőződése szerint ugyanis ez két olyan terület, amelyen igen jelentős fejlődés várható az elkövetkező időszakban, sőt, a szakkönyvek egyes instrukcióit már napi tevékenységébe is beépítheti.

   A távlati célkitűzéseik között első helyen szerepel a biztos nyelvtudás megszerzése külföldi szakmai gyakorlattal, valamint számítástechnikai szakismeretének fejlesztése. József most 33 éves.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem