Villanyszerelők Lapja

Split klímák elektromos szerelési sajátosságai

2004. április 1. | Varga Csaba |  5945 | |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A klímakészülékek is elektromos berendezések, végső soron a működésük az elektromos hálózattól, és az elektromos szerelés minőségétől függ. Nem lehet egy érvényes szabályt felállítani, gyártmányonként eltér a vezérlés menete, a kábelek keresztmets...

A klímakészülékek is elektromos berendezések, végső soron a működésük az elektromos hálózattól, és az elektromos szerelés minőségétől függ.

Nem lehet egy érvényes szabályt felállítani, gyártmányonként eltér a vezérlés menete, a kábelek keresztmetszete és, hogy hány eret kell biztosítani a készülék két fő darabja közt. A bonyolultabb szerelésre abban az esetben kell számítani, ha nem a szokványos oldalfali, hanem légcsatornázható, vagy parapetes készüléket kell alkalmazni, mely esetleg egyéb kiegészítőket is tartalmaz: vizes kalorifert, elektromos fűtést, kondenzátum szivattyút stb. A kiegészítőket szintén be kell kötni elektromosan, vagy a vizes kalorifer szelepkészletét szükséges bekábelezni. Az ilyen készülékeknél általában, melyet több kiegészítővel is lehet rendelni, a panelen található DIP kapcsolókkal konfigurálni szükséges. A mikrokapcsolók állásának kombinációi tudatják a készülék vezérlőjével, hogy az aktuális szituációban milyen kiegészítőket alkalmaztunk, és melyeket szükséges vezérelnie. Könnyen belátható, hogy az ilyen típusú bekötések, szerelések, konfigurálások nem végezhetőek el az adott készülék részletes leírásának ismerete nélkül, a vaktában történő állítgatás, próbálkozás jó esetben csak helytelen működést okoz, de előfordulhat komolyabb baj is, visszafordíthatatlan károsodás.

A klímaberendezések, vagyis a háztartási léghűtők, közismert néven splitek, kiválasztása épületgépészeti oldalon kezdődik. meg kell határozni a hűtendő helyiség hőterhelését, és ennek megfelelően kell kiválasztani a megfelelő hűtőteljesítményű split berendezést. Ebből rögtön következik, hogy a készüléket nem elégséges a légköbméter szerint kiválasztani, ugyanis ugyanolyan légköbméteres helyiségbe, akár négyszeres hőterhelés lehet, csupán a tájolás szerint, egy nyugati szobát szinte négyszer akkora készülékkel lehet lehűteni, mint egy ugyanakkora keleti fekvésűt. Figyelembe kell venni a helyi adottságokat, a kültéri, beltéri egység telepíthetőségét, a megrendelő elképzeléseit, és a helyszínen a rendelkezésre álló elektromos hálózatot. Itt már el is érkeztünk az elektromos fejezethez. A leggyakoribb probléma, hogy nem veszik figyelembe a rendelkezésre álló elektromos hálózati teljesítményt. A felszerelés után a készülék leveri a biztosítékot. Ez történhet csak a klímaberendezés egyedüli működésekor, illetve egyéb más fogyasztóval való együttes működtetésekor.

Még a telepítés megkezdésekor meg kell vizsgálni, mennyi áramerősség áll rendelkezésünkre a kismegszakítónál, és hogy ez milyen viszonyban van a készülék gyári adataival. Főleg régebbi épületeknél adódhatnak meglepetések, sokszor csak a telepítés után derül ki, hogy a készülék nem is üzemeltethető. Utólag sok bosszúságot okozhat a hálózat fejlesztése, amely néha akár több is lehet mint maga a készülék.

A klímaberendezések elektromos bekötési rajzai a nemzetközi szabványoknak megfelelő jelöléseket alkalmazzák, ezek megértése, alkalmazása egy képzett villanyszerelőnek nem okozhat gondot. Nem szabad elfelejteni viszont, hogy hiába van a készülék elektromos oldalon helyesen bekötve, megszerelve, amennyiben a gépészeti oldalon nem tartottuk be a helyes technológiát, csővezetési előírásokat, vákuumozást, stb, akkor a készülék szinte bizonyosan nem fog helyesen működni, sőt várhatóan rövid időn belül tönkremegy. A gépészeti szerelés, és ennek ismerete nem választható el az elektromos szereléstől, de mindkettőt tökéletesen kell elvégezni, hogy a megfelelő eredményt kapjuk. Ne feledjük, klímakészülékek szereléséhez hatósági vizsga szükséges, és ez a fényképes igazolvány igazolja, hogy a szerelő tisztában van a környezetvédelmi, klímatechnikai és elektromos részletekkel, amelyek mind együttesen szükségesek ehhez a szakmához. Csak villanyszerelői gyakorlattal felelőtlenség klímát szerelni, mint ahogy csak gépész szerelői gyakorlat sem elégséges.

A berendezések bekötésekor messzemenően be kell tartani a gyártói ajánlást a vezetékek keresztmetszetére vonatkozóan is, mert a kompresszor indításakor jelentős áramlökéssel kell számolni, nem elég az üzemi áramot figyelembe venni.

Ahol az indítási áramlökést csökkenteni szeretnénk, ott érdemes inverteres szabályzású készüléket alkalmazni. Ez minden bizonnyal többe kerül mint egy hagyományos, de azon túl, hogy esetleg nem szükséges hálózatot bővíteni, működéskor is kb. 30 %- kal kevesebbet fogyaszt, így gazdaságosabban lehet üzemeltetni.

Amennyiben ezen a fejezeten túljutottunk, jöhet a szerelés. Az oldalfali spliteknél viszonylag egyszerű az elektromos szerelés, a betápot kell biztosítani vagy a beltérihez, vagy a kültérihez, illetve a vezérlőkábelt kell kiépíteni a kültéri és beltéri egység közt. Ennek módja gyártmányonként erősen eltérhet, ezért mindenképpen szükséges a termékkel együtt szállított kapcsolási rajz átvizsgálása, illetve annak betartása.