Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Kép- és hangrögzítő rendszerek a vagyonvédelemben II.

2004. április 1. | netadmin |  2075 | |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kép- és hangrögzítő rendszerek a vagyonvédelemben II.   Az elsődleges fontosságú képeket folyamatosan, valós idejű - real time - üzemmódban, míg a másodlagos fontosságú, multiplexált képeket time lapse módban rögzítő videomagnókon kívül szüksé...

Kép- és hangrögzítő rendszerek a vagyonvédelemben II.


 


Az elsődleges fontosságú képeket folyamatosan, valós idejű - real time - üzemmódban, míg a másodlagos fontosságú, multiplexált képeket time lapse módban rögzítő videomagnókon kívül szükség van még további tartalék rögzítők alkalmazására is. Erre a kazettacserék idején kieső képinformáció rögzítése miatt van szükség. A kaszinókban előforduló nagy rendszerekkel járó számos videomagnó esetében szükséges e folyamat automatizálása. A mai, modern készülékek, mint például a HS-7168E Mitsubishi videomagnó képes felismerni a videoszalag végének közeledését és ekkor adott kimenetén jelzést ad, amit a rendszert vezérlő jelfeldolgozó központ fogad és végrehajtja az előre megadott utasítást, vagyis indítja a tartalék magnókat és azok bemenetére kapcsolja a képet. A kazetta csere végén pedig az operátor manuálisan kapcsolja vissza a képet az eredeti rögzítőhöz és állítja le a tartalék készülékeket.


Kaszinókban és pénzintézetekben annyi videokazettát használnak, hogy általában - bár ez egységenként változhat - 14 napig meg tudják őrizni a felvételeket és csak két hét letelte után törlik le az adott felvételt egy újabb felvétel érdekében.
Leggyakrabban 180 vagy 240 perces kazettákat használnak rögzítés céljából. Ezek természetesen nem örökéletűek, a folyamatos használat során minőségromlás következik be, ezért új kazettát az alábbi táblázat alapján érdemes használni:
 

A következő táblázat, pedig útmutatót nyújt egy 3 órás szalag esetében alkalmazható felvételi időkről és azok különbségeiről:

Hangrögzítés

A ma használatos digitális rendszerekkel szemben a biztonságtechnikai célra használt analóg CCTV rendszereknél még ritkán merült fel az igény, hogy a közvetített kép mellett a megfigyelt terület hangjai is hallhatóak és rögzíthetőek legyenek. A játékkaszinók esetében, ha a kép nem elég jó minőségű, vagyis nem felel meg a Szerencsejáték Felügyelet által támasztott követelményeknek, akkor kötelező a játékasztalok mellett elhangzottakat hallhatóvá tenni a biztonsági személyzet számára, egyébként minden kaszinó maga dönt e lehetőség használatáról. A hangokat speciális, rejtett mikrofonok segítségével hallhatjuk, melyeket érdemes az elsődleges fontosságú kameraképek környezetébe helyezni, úgymint játékasztalokba, kasszába és recepciós pultba. Lehetőség van néhány centiméter hosszú mikrofonok használatára, amiket az adott játékasztal vagy pult lapjába befúrva (süllyesztve) helyezhetünk el, így szinte észrevétlenek maradnak a vendégek előtt.

A játékkaszinóban elhelyezett mikrofonok előerősített jeleit az adott kamerának megfelelő videomagnó hang bemenetére kell kötni. Így a képpel együtt a hang is rögzítésre kerül. Ahhoz, hogy az audio jelek kapcsolgatását megoldhassuk, használni kell egy olyan relés egységet, amely segítségével manuális váltáskor, illetve kazettacserekor az adott csatornára kapcsolhatjuk a hangot. A videomagnók hang kimenetéből kerülhet erre az egységre minden egyes mikrofon jele, ahonnan pedig továbbkapcsolható a tartalék videomagnók, illetve az ellenőrző monitorok bemeneteire.

A szakmában kis túlzással már múltbéli technikának mondható rendszerek is képesek szinte minden felmerülő igény kielégítésére, csak mai szemmel az analóg videomagnók, mátrixok, multiplexerek nehézkesnek, drágának és elavultnak tűnnek. A több egységből álló, vaskos rendszerek funkcióit könnyedén helyettesíthetjük egy önálló, avagy egy személyi számítógéppel együttműködő digitális eszközzel, mely a már jól megszokott funkciók mellé számos újdonságot is kínál.

Révész Péter