Villanyszerelők Lapja

Jogi esetek

A céges utóhasználatban bekövetkezett változások

2004. április 1. | netadmin |  3351 | |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A céges utóhasználatban bekövetkezett változások Az új év megint egy sereg szabályváltozást hozott, lentebb ebből nyújtunk egy csokorra valót, mégpedig a céges autókkal kapcsolatban.  2004. január 1-től kétszeresére növekedett a cégautó ...

A céges utóhasználatban bekövetkezett változások

Az új év megint egy sereg szabályváltozást hozott, lentebb ebből nyújtunk egy csokorra valót, mégpedig a céges autókkal kapcsolatban.
 2004. január 1-től kétszeresére növekedett a cégautó után fizetendő személyi jövedelemadó. A vállalkozásnak a cégautó utáni adót akkor kell megfizetnie - a beszerzési ártól és a beszerzési évtől függően -, amennyiben a cégautót magáncélra is használják.

Amennyiben a vállalkozás a cégautót magáncélra nem használja, annak hitelt érdemlő igazolására útnyilvántartást kell vezetnie. Továbbá szabályzatot kell készítenie, amelyben rögzíti a cégautó használatának feltételeit. Ebben szerepeltetni kell, hogy a cégautót magáncélra senki sem használhatja. Amennyiben valaki megszegve a szabályt mégis használná a cégautót magáncélra, abban az esetben a cég a használatot kiszámlázza a magánszemély felé. Ekkor a vállalkozásnak nem kell megfizetnie a cégautó utáni személyi jövedelemadót.

Mikor nem igényelhető vissza a személygépkocsi általános forgalmi adója? Mikor igényelhető vissza a személyautó általános forgalmi adója annak értékesítésekor?

Sok esetben előfordul, hogy a cégek tulajdonában lévő személygépkocsik értékesítésekor nem igénylik vissza a beszerzéskor megfizetett általános forgalmi adó arányos összegét. Ezt a hibát legfeljebb a könyvvizsgáló veheti észre a beszámoló vizsgálatakor. Mindenesetre jó tudni a cég vezetőjének, tulajdonosának, hogy utólag visszakaphatja a személygépkocsi vételárában megfizetett áfa arányos részét, amennyiben az könyvelésre kerül, és beállítják az áfa bevallásba.

Az áfatörvény szerint a személygépkocsi általános forgalmi adója csak akkor igényelhető vissza, ha továbbértékesítési céllal, áruként vásárolták meg. Az általános forgalmi adóról szóló törvény akkor engedi meg a személygépkocsi általános forgalmi adójának arányos visszaigénylését, ha azt 5 éven belül értékesítették. Például, ha egy személygépkocsit a vásárlástól számított 2 év múlva értékesítenek, akkor az általános forgalmi adó arányos, 3/5-öd része utólag visszaigényelhető.

Személygépkocsit érintő áfa változás 2004. január 1-jétől

  A személygépjárművel kapcsolatos költségek, alkatrészek, javítási, karbantartási költségek, az autópálya és a parkolási díjak általános forgalmi adója nem igényelhető vissza 2004. január 1-jétől.
A társasági és osztalékadóról szóló törvény 2004. január 1-jétől viszont már nem minősíti luxusnak a 6 000 000 Ft feletti beszerzési értékű személygépkocsit, ezért 100%-ban érvényesíthető a személygépkocsi értéke után számított értékcsökkenési leírás, továbbá a személygépkocsi javítási költsége, CASCO biztosítási díja.

Tomcsányi Erzsébet