Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

2004. április 1. | netadmin |  2816 | |

Az alábbi tartalom archív, 15 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Univerzális érintésvédelmi műszerek főbb jellemzői A villamos biztonságtechnikai mérőberendezések közül most az univerzális érintésvédelmi műszereket szedtük csokorba. Vagyis azokat az ÉV műszereket mutatjuk be, amelyek a teljes szabványos felülvizs...

Univerzális érintésvédelmi műszerek főbb jellemzői


A villamos biztonságtechnikai mérőberendezések közül most az univerzális érintésvédelmi műszereket szedtük csokorba. Vagyis azokat az ÉV műszereket mutatjuk be, amelyek a teljes szabványos felülvizsgálatra alkalmasak.Szigetelési ellenállás

Az előző havi táblázatunkban a csak ezt a funkciót megvalósító külön készülékeket gyűjtöttük egybe, de az univerzális ÉV műszerek legtöbbje is rendelkezik ezzel a képességgel. Tipikus beállítható mérőfeszültség értékek: 50, 100, 250, 500 és 1000 V. Vannak olyan műszerek, amelyek ennek csak egy résztartományában működnek, ám léteznek olyanok is, amelyeknél a mérőfeszültség kis lépésekben folyamatosan állítható.


Hurokellenállás

A legtipikusabb a hurokellenállás mérése nagy árammal a fázis és a védőföld között. Ám vannak műszerek, amelyek nem csupán az ohmos ellenállást, hanem annak induktív és esetlegesen a kapacitív összetevőit is képesek meghatározni: ezek hurokimpedanciát mérnek. Emellett a fázis és a nullvezető avagy két fázisvezető közötti vonalellenállás, illetve -impedancia mérési képessége gyakori. A legtöbb műszer az érintési feszültség mérését is felkínálja.


Áramvédő kapcsoló

Egyes műszerek az érintési feszültség és a hurokellenállás mérését kis árammal, a körbe iktatott áramvédő kapcsoló (ÁVK) leoldása nélkül is képesek elvégezni (ehhez segédszondát is lehet alkalmazni némelyiküknél). Fontos jellemzője az áramvédő kapcsolónak a leoldási idő és a leoldási áram, ezt szintén méri a legtöbb műszer. Jó tudni, hogy az egyes ÉV műszerekkel csak azok az áramvédő kapcsolók vizsgálhatók, amelyek paramétereihez a műszer illeszthető. A felhasználó dolgát könnyíti, ha a vizsgált paramétereket egy gombnyomásra, automatikusan is képes megmérni a készülék.


Folytonosság

Általában kétféle üzemmód érhető el folytonosság mérésnél. A védővezető folytonosság vizsgálatakor 200 mA váltott polaritású mérőárammal kell mérnie a készüléknek. Emellett sok műszer esetén lehetőség van kis ellenállások mérésére kisebb mérőárammal.


Földelés

A földelési ellenállás mérése bizonyos védelmi rendszerekben elhagyható, és városi környezetben nem feltétlenül megvalósítható. Ezért egyes készülékekből ezen üzemmód kimaradt. Ahol van, ott a klasszikus négyvezetékes, két szondás módszer a legelterjedtebb. Emellett egyes készülékek az egyes levezető ágak szelektív (rész-) földelési ellenállását megbontás nélkül, lakatfogó alkalmazásával is kínálják. Sőt az adott ágra a mérőjelnek egy második lakatfogóval történő "ráadására" is van mód néhány műszer esetében (ez utóbbi nem igényli földelőszondák elhelyezését). Van olyan műszer, amely további szolgáltatásként a fajlagos talajellenállást Wenner-módszer szerint méri (négy szondát egyenlő távolságra elhelyezve).


Kiegészítő funkciók

Háromfázisú rendszerekben a fázissorrend meghatározására szinte minden univerzális ÉV műszer képes. Legtöbbjük rendelkezik a vezetékcsere kimutatásának képességével is (a védővezetőn az érintésveszélyes feszültségszint jelenlétét ellenőrzik). Ezzel le is zárulhatna az univerzális ÉV műszerek tudásának ismertetése, ám a fenti vizsgálatokhoz olyan mérési képességeket építettek a műszerekbe, amelyek egyéb módon is hasznosíthatók. Ilyen például a hálózati feszültség és annak frekvenciájának mérése, egyes esetekben adatgyűjtéssel kombinálva. Amennyiben a lakatfogós földelésiellenállás-mérés a lakatfogót úgyis megkívánja, azt árammérésre is lehet hasznosítani. Léteznek olyan műszerek, amelyek a varisztoros túlfeszültség védelmeket is tudják ellenőrizni. Egyes ÉV műszerekhez nyomvonalkövetésre, bekötés ellenőrzésre, hibakeresésre kábelkereső is rendelhető. Emellett még egyéb környezeti paraméterek, megvilágítás (lux), hőmérséklet, relatív páratartalom mérését is kínálhatják bizonyos műszerek.


Hálózat

Amennyiben feszültséget, áramot tud mérni egy készülék és a fázishelyzetet (cos fi) is meg tudja határozni, akkor a valós, látszólagos és meddő teljesítmény kijelzése nem gond csakúgy, mint a fogyasztott energiáé. Ma már a nemlineáris terhelések következtében a hálózat minőségének vizsgálata is előtérbe került. Ezek részletes elemzésére külön hálózati analizátorok valók, ám egyes szolgáltatásokat néhány érintésvédelmi műszer is nyújt (ha már úgyis a helyszínen van a szakember...). Ilyenek a hálózatminőségre utaló feszültségharmonikusok, valamint az üzemviteli problémákat feltáró áramfelharmonikusok vizsgálata gyors Fourier transzformáció (FFT) segítségével, valamint a teljes harmonikus torzítás (THD) kiszámítása.


Egyéb szolgáltatások

Az univerzális érintésvédelmi műszerek túlnyomó többsége ma már digitális. Ezekben rögzíteni is lehet a mérési adatcsoportokat, és az adatokat azután számítógépen lehet feldolgozni, értékelni, archiválni és nyomtatni. Elvárható ma már a magyar nyelvű PC-szoftver megléte. Kényelmi szolgáltatás lehet még az aktív mérőfej alkalmazása, miáltal a mérés indítása és az eredmények tárolása a csatlakozási pontnál kezdeményezhető (a műszer lehet távolabb).