Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

Kedvezményes költségvetés-készítő program előfizetőknek

2003/3. lapszám | Mihályi Zsolt |  3788 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A KönyvCalc szoftver talán legnagyobb erénye, hogy a jelenleg elterjedt alkalmazások logikájával valósítja meg a költségvetés-készítés feladatát: ami a képernyőn látszik, ugyanúgy fog kinézni nyomtatásban. A megismeréshez súgó és kézikönyv áll rend...

A KönyvCalc szoftver talán legnagyobb erénye, hogy a jelenleg elterjedt alkalmazások logikájával valósítja meg a költségvetés-készítés feladatát: ami a képernyőn látszik, ugyanúgy fog kinézni nyomtatásban.

A megismeréshez súgó és kézikönyv áll rendelkezésre. A telepítő CD-n és az Interneten is megnézhetők a program interaktív "Flash" bemutatóinak fejezetei. Ezek hanganyaggal ellátott, Internet Explorerben futtatható, néhány perces "kisfilmek", melyek folyamatosan készülnek, és a szerzők tervei szerint az év végéig feldolgozásra kerül a KönyvCalc szoftver teljes kezelését bemutató anyag. Telepítés után 30 napig teljes értékűen, majd üzleti célra nem használható változatban működik a program. Akik megvásárolják, kérhetik a regisztrációt. Ennek lényege, hogy a felhasználó faxon, levélben, e-mailen, vagy közvetlenül a programból interneten elküldi a telepített verzió regisztrációs kártyáját, mely alapján megkapja a regisztrációs kódokat. A program rendelhető, letölthető és frissíthető az internetről a www.mmsys.hu, vagy a www.kontroll.hu címen. A programmal a legfrissebb árakon közvetlen internetes árazások is elvégezhetők.
Szoftver koncepciója

A KönyvCalc programban - mint a Windows rendszerben általában - különböző ablakok vannak. Mindig az aktív ablakra vonatkoznak a kiadható menüparancsok, műveletek. A KönyvCalc gondolkodásmódjának megértéséhez a következő három alapdefiníciót kell megtanulni.

1. A KönyvCalcban költségvetésnek nevezzük azon költségvetési tételek csoportját, melyeket azonos ablakban szerkesztünk, és egy oszloponkénti (anyag, díj, gép) részösszege van.

2. A KönyvCalcban összesítőnek nevezzük azt az ablakot, amelyben a költségvetések részösszegeiből képzett, esetenként szorzókkal és egyéb összegekkel bővített végösszesítések találhatók.

3. A KönyvCalcban munkának nevezzük azon költségvetési és összesítő ablakok összességét, melyeket azonos főablakban (munkaablakban) szerkesztünk.
Az ablakok menüben válthatunk a párhuzamosan szerkesztett munkák között. A főablakon (munkán belül) három alap ablaktípus van: Adattár, Költségvetés, Összesítő, melyekből egy-egy munkán belül tetszőleges számú lehet.

• Adattár. Ahonnan kiválogathatók a költségvetési tételek. Ez lehet bármely évjáratú Kontroll, és saját készítésű adattár.
• Költségvetések. Ahová az adattárból kiválogatott tételek bekerülnek. Tételek más költségvetésekből (másol-beilleszt módszerrel), vagy importálással más programok fájljaiból is átvehetők.
• Összesítő. A megnyitott költségvetések és összesítők végösszegeiből, típussorokból és szövegekből összeállítható táblázat.
Egyszerre több költségvetést, összesítőt és adattárat szerkeszthetünk, adatokat másolhatunk egyikből a másikba, ezeket módosíthatjuk, törölhetjük. Az új ablakok olyanok, mint egy-egy üres lap, melyekre költésvetési tételeket írunk a kiíró könyvből (esetünkben az adattárból). Amikor egy másik fejezetbe kezdünk, vagy egy külön összegzendő tételcsoportot írunk ki, új lapot veszünk elő, egy harmadik oldalon (ablakban) pedig elvégezzük az egyes lapokon lévő költségvetéseink összesítését. A költségvetési és összesítő ablakban a tételek egyes elemeinek megjelenése külön-külön beállítható. A szerkesztő fejlécben minden tételelem (gomb) mozgatható a bal egér-gomb lenyomása mellett az egér húzásával. Jobb "klikkre" legördülő menüből a kiválasztott tételelem láthatóvá tehető, eltüntethető (árazatlan költségvetéshez pl.), formázható különböző betűtípusokkal, elé és mögé írható szövegekkel, számformátumokkal. Az így megformázott költségvetés a beállított formátumaival együtt menthető, de elmenthető külön csak a formátum is. Formátum mentése esetén nyert formátumfájl más költségvetésekhez hozzárendelhető. Lehetőség van költségvetés (és összesítő) sablonok definiálására is. Ez esetben új ablak nyitásakor a sablon beállításait veszi fel a költségvetés vagy összesítő. A sablon tartalmazza a formázást, a fej- és lábléc-bejegyzéseket is.

Programváltozatok és kapcsolódó kiegészítések
A KönyvCalc program több változatban készül, vannak üzleti célú és ingyenes programok. A régebbi változatok letölthetők az internetről, vagy külön kérésre rendelhetők. Ezek között van DOS-verzió és 16 bites, Windows 3.1 alatt is futtatható változat is. Programok megvásárlásánál a felhasználóknak semmilyen anyagi kockázatot nem kell vállalni, mert bármely változat letölthető az internetről, vagy minimális áron rendelhető a programokat tartalmazó CD. Ezen az ingyenes és az üzleti változatok megtalálhatók. A program üzleti változataira természetesen regisztrációt kell kérni, amely a program hivatalos megrendelése után lehetséges.

A cikk következő fejezetében végigmegyünk egy konkrét költségvetés elkészítésének lépésein a KönyvCalccal!