Kábeltartó-szerkezetek létesítésének néhány szempontja
Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a kábeltartó-szerkezetekre, mint a villamos és elektronikus rendszerek lényegtelen elemeire. Ez összefügg azzal, hogy még a villamos szakemberek jelentős része sem gondolja át, hogy a kábeltartó szerkezeteknek számos olyan funkciója van, amely talán kevéssé látványos, de ettől még fontos védelmi-biztonsági szerepet játszik.
2021. február 9.
Kábeltartó-szerkezetek létesítésének néhány szempontja
Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a kábeltartó-szerkezetekre, mint a villamos és elektronikus rendszerek lényegtelen elemeire. Ez összefügg azzal, hogy még a villamos szakemberek jelentős része sem gondolja át, hogy a kábeltartó szerkezeteknek számos olyan funkciója van, amely talán kevéssé látványos, de ettől még fontos védelmi-biztonsági szerepet játszik.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Közműszolgáltatók nevében érkeznek adathalász levelek
A fogyasztók egyre gyakrabban találkoznak olyan adathalász e-mailekkel, amelyek egyes közmű- és energiaszolgáltató cégek nevében érkeznek. A MEKH szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus tanácsokat, melyek a hamis levelek kiszűrésében segíthetik a fogyasztókat.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat lakáseladás és bérbeadás esetén
Mit szólnánk ahhoz, ha titokban beoltanának mindannyiónkat koronavírus ellen? A szer hatásos lenne és semmilyen mellékhatást nem okozna, csak annyi történne, hogy utólag szólnának róla. Furcsa helyzet lenne annyi bizonyos. Nos, valami hasonló történt a villamosság területén is.
Tovább a cikkhez →
Nyereményjáték eredményhirdetés
Lezárult a VL karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 10 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 264 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 840 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!
Tovább a cikkhez →
Rendszerbomlás: Európa szinkronterülete két külön területre vált
2021. január 8-án, közép-európai idő szerint 14:05-kor a kontinentális Európa szinkronterülete két külön területre vált szét számos átviteli hálózati elem igen rövid idő alatt bekövetkező kiesése következtében.
Tovább a cikkhez →
Csak előfizetőknek!
Mérőhelyi átalakítások, felújítások szempontjai
Egy 1989-ben létesült családi ház méretlen betápláló fővezetéke, közvetlenül egy 300 mA kioldóáramú áram-védőkapcsolóba van bekötve, amely az elmúlt időszakban – látszólag ok nélkül – többször is kikapcsolt. Az indokolatlannak tűnő ÁVK-kioldások, jelentős bosszúságot okoztak az ügyfél számára, ezért az ügyfél regisztrált villanyszerelőhöz fordult, aki beazonosította a rendellenességet kiváltó okot és megszüntette a hibát. Az ÁVK téves kioldásait a kötődobozban kialakított, leromlott állapotú kötések között kialakult szivárgó áram idézte elő. A hiba kijavítása után, a regisztrált villanyszerelő megemlítette az ügyfélnek, hogy célszerű lenne áthelyeztetni az ÁVK-t a mért oldalra. A vonatkozó követelmények szerint, ebben a konkrét esetben, hogyan helyezhető át az ÁVK a mért oldalra? Erre adunk választ a témában írt cikkünkben.
Tovább a cikkhez →
Minden termékhez kötelező lesz magyar nyelvű használati útmutatót adni
Tavaly több mint 2500 termékbiztonsági és egyéb laboratóriumi ellenőrzés nyomán közel 200 féle terméket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem. Idén júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai, a vásárlók biztonsága érdekében akár a veszélyes árucikket forgalmazó honlap blokkolását is elrendelhetik majd.
Tovább a cikkhez →
Megjelent a VL 2021/1–2. lapszáma
Ízelítő a tartalomból:
  • Lakáseladás és bérbeadás esetén kötelező a felülvizsgálat
  • Mérőhelyi beavatkozások: átalakítás, felújítás szempontjai
  • Az olcsó megújulók mítosza
  • Kábelrendszerek elhelyezése menekülési útvonalakon
  • Rugós, nyitható vezetékösszekötők (3 vezetékes, 2,5 mm2-es vezeték bekötésére alkalmas összekötők) áttekintő táblázata
  • MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság – Túláramvédelem
  • Relés ötletek és trükkök – Impulzusvariációk
  • Nyereményjáték eredményhirdetés
  • Megfelelés a MEKH rendeletnek nem hagyományos mérőeszközökkel
Legyen Ön is a VL előfizetője!
Bő 10 éve kong a vészharang a nyomtatott lapkiadás felett és valóban, komoly múltú kiadványok tűntek el a médiapiacról. Mindeközben a Villanyszerelők Lapjával kapcsolatban az évek során folyamatosan és jelentősen növekvő előfizetői létszámról tudunk beszélni, ami jelenleg 4000 állandó olvasót jelent. A folyamat jól illusztrálja a hiteles, érthető, megbízható, a napi munkavégzést segítő szakmai tartalomra való igény létét és jelentőségét.
A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amelyért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy lapszám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!
Érdekel az előfizetés
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Ha levelünk olvashatatlan formában jelenne meg, kattintson ide
Hírlevelünkről történő leiratkozáshoz kattintson ide

A VL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Impresszum
Az E-Villanylap hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-81552/2014
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 337 1306; E-mail: hirdetes@villanylap.hu
Honlap: www.villanylap.hu
Facebook: @villanyszereloklapja