Miért hallunk egyre többet a villamosenergia-minőségről?
Manapság az 50 Hz-nél magasabb frekvenciákon jelentkező hálózati zavarok műszaki hátteréről nem lehet elégszer beszélni, mert egyre gyakoribbak a felharmonikusok okozta hálózati problémák.
2018. szeptember 18.
Miért hallunk egyre többet a villamosenergia-minőségről?
Miért hallunk egyre többet a villamosenergia-minőségről?
A villamos szakemberek környezetében manapság igen gyakran előkerülő fogalom a felharmonikusok. Manapság az 50 Hz-nél magasabb frekvenciákon jelentkező hálózati zavarok műszaki hátteréről nem lehet elégszer beszélni, mert egyre gyakoribbak a felharmonikusok okozta hálózati problémák, melyekre az üzemeltetők keresik a válaszokat.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Schneider
Az ipari folyamatok villamosításában rejlő lehetőségek az Európai Unióban
A hevítés folyamatának villamosítása az ipar dekarbonizációjának attraktív lehetősége, és jelentősen megváltoztathatja a villamos energia ipari felhasználását egy olyan világban, ahol a szén-dioxid-kibocsátás korlátozva van.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
VBSZ vizsga, avagy a felülvizsgálók 5 évenkénti továbbképzése
Sokan várták, sokan félnek tőle. A villanyszerelő szakmában dolgozókat megosztotta a rendelet. Egy biztos, hogy ennek a tanfolyamnak VAN értelme abban az esetben, ha olyan oktató tartja az előadást, akinek az elméleti tudása mellé jelentős gyakorlati tapasztalat is társul a felülvizsgálatokat illetően. Milyen jó is olyan képzésen részt venni, ahol régóta nyomasztó kérdésekre kaphatjuk meg a biztos választ…
Tovább a cikkhez →
Élet a halogénlámpák után
A halogénizzók betiltása kapcsán szó sem esett arról, hogy a fényminőséget áldozzuk fel az energiatakarékosság oltárán, azaz elbúcsúzunk az utolsó olyan lámpafajtától, amely az emberi szem szempontjából tökéletes fényt állít elő. Emellett érdemes arról is szót ejteni, hogy az izzólámpák eltűnésével hagyott űrt mely LED-fényforrás lesz képes betölteni.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
SAIA webshop
Mi a teendő új közműcsatlakozás kialakítása esetén?
Villamosenergia-szolgáltatás igénybevétele esetén – például ingatlanvásárlás után, vagy új csatlakozás, bekötés kialakításakor – szerződni kell a közműszolgáltatóval. A legújabb fogyasztóvédelmi füzetek a kereskedőváltással és a közműcsatlakozással kapcsolatban felmerülő kérdésekre adnak választ.
Tovább a cikkhez →
Biztonságos villanyszerelés – VMBSZ elméletben és gyakorlatban
Miskolcon indul az InfoShow 2018/2019-es új évada
Legyen naprakész! Ismerje meg a VMBSZ előírásait és az aktuális trendeket! A biztonságos villanyszerelés jegyében szervezett rendezvénysorozat keretében első kézből értesülhet az aktuális szabályozásokról, trendekről, és kipróbálhatja a legújabb technikai, technológiai megoldásokat. A mindennapi munkája során használható elméleti és gyakorlati tudást adunk.
Tovább a cikkhez →
Eredménytelenül küzdött az EU a kínai napelemek ellen
Teljes kudarccal végződött az Európai Unió próbálkozása, hogy megóvja napelemgyártó szektorát a kínai konkurenciától, amely dömpingáron szállított.
Tovább a cikkhez →
Jön a XX. Jubileumi Villanyszerelő Konferencia
Az EMOSZ és a BKIK szervezésében kerül megrendezésre a villanyszerelők legjelesebb szakmai találkozója a XX. Villanyszerelő Konferencia. A jubileumi eseményt grandiózusabbnak ígérik a szervezők, mind a szakmai program, az előadások, mind a szakkiállítás tekintetében.
Tovább a cikkhez →
Megjelent a VL 2018/9. lapszáma
Szeptember 1-jén egy hosszú út újabb állomásához érkeztünk, ugyanis az izzólámpák után a halogénlámpák is fokozatosan eltűnnek a boltok polcairól. Ennek apropóján a szeptemberi lapszámunkban kiemelten foglalkozunk a területtel. Az áttekintő táblázatunkban az E27-es fejű, normálizzó alakú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas, filament LED-fényforrásokat hasonlítjuk össze, és két cikk is olvasható a témában.
  • Nádas József: Filament LED-ek normálizzók helyett
  • Rahne Eric: Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.
  • Nádasdi Csaba: Intelligens áramelosztás
  • Hárfás Zsolt: Különleges technológiák
  • E27-es fejű, normálizzó alakú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas, filament LED-ek áttekintő táblázata
  • Arató András: Halogénlámpa-sirató
  • Szijártó Gábor, Gesztes Dávid: Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása
  • Rátai Attila: Dielektromos mérések
  • Porempovics József: Aszimmetrikus időzítések
Érdekel az előfizetés →
A VL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Ha levelünk olvashatatlan formában jelenne meg, kattintson ide
Hírlevelünkről történő leiratkozáshoz kattintson ide

Impresszum
Az E-Villanylap hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-81552/2014
A szerkesztőség címe: 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 90. I/16;
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 337 1306; E-mail: hirdetes@villanylap.hu
Honlap: www.villanylap.hu
Facebook: @villanyszereloklapja