A német energiaforradalom bukása
Gyakran emlegetik követendő példaként Németországot, mint a nap- és szélenergia-felhasználás fellegvárát. Az ellenzők ugyanakkor soha nem beszélnek arról, hogy az erőltetett német megújulós fejlesztéseknek súlyos energetikai, klímavédelmi, versenyképességi, ellátásbiztonsági, egészségügyi, sőt környezeti következményei vannak.
2018. augusztus 14.
A német energiaforradalom bukása
A német energiaforradalom bukása
A paksi telephelyen építendő két új blokk politikai és szakmai ellenzői a megújuló energiaforrások létjogosultságának igazolására és ezáltal az atomenergia teljes kiválthatóságát állítva nagyon gyakran emlegetik követendő példaként Németországot, mint a nap- és szélenergia-felhasználás fellegvárát. Az ellenzők ugyanakkor soha nem beszélnek arról, hogy az erőltetett német megújulós fejlesztéseknek súlyos energetikai, klímavédelmi, versenyképességi, ellátásbiztonsági, egészségügyi, sőt környezeti következményei vannak.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Tungsram
Új kábelvezetési megoldások
Napjainkban ugyan egyre több vezeték nélküli eszközzel rendelkezünk és csatlakozunk WIFI vagy Bluetooth kapcsolat segítségével más otthoni készülékekhez, hálózatokhoz vagy felhő alapú rendszerekhez, ennek ellenére még mindig rengeteg kábel vesz körül minket.
Tovább a cikkhez →
Hirdetés
Provision ISR Roadshow 2018
A réz szerepe a napelemes energiatermelésben
A réz kulcsfontosságú anyag a napelemes energiaellátás töretlen fejlődése, és a fenntartható energiaellátás felé való átmenet költséghatékony megvalósításának biztosítása terén.
Tovább a cikkhez →
Vízerőmű-építés miatt költöztetnek többszáz éves épületeket
Egy 1600 tonnás törökfürdő épületét költöztették új helyre Törökország délkeleti Batman tartományában. Az Artuklu Hamam óriási szervezést igénylő megmozgatására azért volt szükség, mert egy gátépítés miatt a víz elöntené az ősi épületet.
Tovább a cikkhez →
Megjelent a VL 2018/7-8. lapszáma
Távirati stílusban megemlítenénk még néhány cikket a július–augusztusi számunkból, hiszen számos érdekes témát kínálunk olvasóinknak. Felteszünk és megpróbálunk megválaszolni néhány vitás kérdést a tűzálló kábelrendszerek létesítésével kapcsolatban. Bemutatjuk a Várkert Kioszk közelmúltban megújított díszvilágítását. Áttekintjük, hogy milyen hibákat igyekezzünk elkerülni a kivitelezés során, legyen szó gyakorlati munkáról vagy dokumentációról. Összehasonlítjuk és megismerjük a multifunkcionális időreléket, és megkezdjük a villamos berendezések termográfiai állapotfelmérését is.
 • Kruppa Attila: A tűzálló kábelrendszerek létesítésének néhány kérdése
 • Deme László: A Várkert Kioszk díszvilágítása
 • Rátai Attila: Milyen hibákat kerüljünk el?
 • DIN-sínre szerelhető, 1 modulos, multifunkcionális időrelék áttekintő táblázata
 • Porempovics József: Multifunkciós időrelék a kapcsolószekrényben
 • Rahne Eric: Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése
 • Hárfás Zsolt: Miért éppen az orosz VVER-1200?
 • Kozma László: CHAdeMO: már 400 kW-tal is tud tölteni
Érdekel az előfizetés →
Eseményajánló
 • 65. Vándorgyűlés
  Úton a Tiszta Energia felé – 125 éves a magyar villamosenergia-elosztás címmel rendezi meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület immáron 65. alkalommal a Vándorgyűlését. A 2018. szeptember 12–14. között zajló, kiállítást és konferenciát magába foglaló esemény helyszíne Visegrád lesz.
 • LUMEN V4
  2006 óta kétévente, más-más helyszínen kerül megrendezésre a Visegrádi Országok Világítási Konferenciája, a LUMEN V4, amelynek idén a csehországi Třebíč városa ad otthont. A magyar, lengyel, cseh és szlovák világítástechnikusok találkozójára 2018. szeptember 18–20. között kerül sor.
 • XX. Villanyszerelő Konferencia
  Az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége és a BKIK 2018. október 9-én rendezi meg a villanyszerelők és villamossági szakemberek legrangosabb szakmai találkozóját, a Villanyszerelő Konferenciát, amely jubileumhoz érkezett, hiszen huszadik alkalommal kerül megszervezésre. A rendezvényre a Lurdy Házban kerül sor, amely megszokott helyszíne az eseménynek.
A VL hírlevélben különböző felületek köthetők le, bővebb információkért kattintson ide!

Ha levelünk olvashatatlan formában jelenne meg, kattintson ide
Hírlevelünkről történő leiratkozáshoz kattintson ide

Impresszum
Az E-Villanylap hírlevél kiadója: M-12/B Kft.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-81552/2014
A szerkesztőség címe: 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 90. I/16;
Telefon: 06 1 450 0868; Fax: 06 1 236 0899
Hirdetésfelvétel: 06 20 337 1306; E-mail: hirdetes@villanylap.hu
Honlap: www.villanylap.hu
Facebook: @villanyszereloklapja