Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

OCPP kommunikációs protokoll 2.0

Elektromosautó-töltőállomások

2018. június 18. | Kozma László |  1709 |

OCPP kommunikációs protokoll 2.0

Múlt havi cikkünkben alaposan körüljártuk az OCPP kommunikációs protokollt, amely az elektromosautó-töltőállomások és az azokat kiszolgáló back-end számítógépes szoftverrendszer közötti nyelvet írja le. Akkor a leginkább elterjedt és a legtöbb gyártó által használt 1.5 és 1.6 verziók részleteit írtuk le, azonban időközben megjelent a legújabb, 2.0 változat. Hamarosan minden gyártó át fog állni erre, ezért érdemes megnézni az újdonságokat, fejlesztéseket és a változásokat.

Hol tart az OCPP jelenleg

Ahogy azt az előző cikkben is lehetett olvasni, a gyártók (szoftver- és töltőállomás-gyártók egyaránt) az 1.5 és 1.6 verziókat használják jelenleg. A két protokoll nagyjából azonos, az 1.6 verzióban kis módosítások történtek. Arról is írtunk, hogy az OCPP 2.0 verzió az 1.5 verzióra épül és annak alapvető funkcióit megtartja, de további funkciókkal egészül ki a kommunikáció hatékonyságának növelése érdekében (kevesebb kommunikáció, kisebb adatforgalom, kevesebb költség), amelyben az árak átadása és az intelligens díjszámítások is megjelennek, valamint a töltőállomásokat is könnyebben lehet távolról felügyelni.

Mi az OCPP?

Az OCPP egy rövidítés. Mint ahogy azt a műszaki és technikai, valamint IT világában manapság megszokhattuk, ez a kifejezés is az angol nyelvből került rövidítésre és azóta is így hivatkozik rá jelenleg mindenki az elektromosautó-, valamint elektromosautó-töltőállomás iparágban. OCPP=Open Charge Point Protocol, azaz tulajdonképp a töltőállomások nyílt, szabadon rendelkezésre álló kommunikációs protokollja. Ismételjünk át még egy rövidítést, az OCA-t (Open Charge Alliance), amely az elektromos járművek és töltőállomások gyártóinak szövetsége, amely az OCPP protokollt gondozza, fejleszti.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó