Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zöld oldal

OCPP kommunikációs protokoll 2.0

Elektromosautó-töltőállomások

2018/6. lapszám | Kozma László |  2800 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

OCPP kommunikációs protokoll 2.0

Múlt havi cikkünkben alaposan körüljártuk az OCPP kommunikációs protokollt, amely az elektromosautó-töltőállomások és az azokat kiszolgáló back-end számítógépes szoftverrendszer közötti nyelvet írja le. Akkor a leginkább elterjedt és a legtöbb gyártó által használt 1.5 és 1.6 verziók részleteit írtuk le, azonban időközben megjelent a legújabb, 2.0 változat. Hamarosan minden gyártó át fog állni erre, ezért érdemes megnézni az újdonságokat, fejlesztéseket és a változásokat.

Hol tart az OCPP jelenleg

Ahogy azt az előző cikkben is lehetett olvasni, a gyártók (szoftver- és töltőállomás-gyártók egyaránt) az 1.5 és 1.6 verziókat használják jelenleg. A két protokoll nagyjából azonos, az 1.6 verzióban kis módosítások történtek. Arról is írtunk, hogy az OCPP 2.0 verzió az 1.5 verzióra épül és annak alapvető funkcióit megtartja, de további funkciókkal egészül ki a kommunikáció hatékonyságának növelése érdekében (kevesebb kommunikáció, kisebb adatforgalom, kevesebb költség), amelyben az árak átadása és az intelligens díjszámítások is megjelennek, valamint a töltőállomásokat is könnyebben lehet távolról felügyelni.

Mi az OCPP?

Az OCPP egy rövidítés. Mint ahogy azt a műszaki és technikai, valamint IT világában manapság megszokhattuk, ez a kifejezés is az angol nyelvből került rövidítésre és azóta is így hivatkozik rá jelenleg mindenki az elektromosautó-, valamint elektromosautó-töltőállomás iparágban. OCPP=Open Charge Point Protocol, azaz tulajdonképp a töltőállomások nyílt, szabadon rendelkezésre álló kommunikációs protokollja. Ismételjünk át még egy rövidítést, az OCA-t (Open Charge Alliance), amely az elektromos járművek és töltőállomások gyártóinak szövetsége, amely az OCPP protokollt gondozza, fejleszti.

A cikk még 7 526 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitáse-töltőElektromos autó