Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2024. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Okosotthon, okos tűzvédelem

Király András |  47

Az elmúlt években számos publikációban foglalkoztunk az elektromos eredetű tűzesetekkel, bemutatva azokat a helytelen gyakorlatokat, amelyek miatt évente sok otthon, munkahely vagy más létesítmény kerül veszélybe vagy lesz a tűz áldozata. A tűzesetek ismertetésének többek között az is a célja, hogy a helyes gyakorlat kialakítását elősegítse. Aktuális írásunkban bemutatásra kerülő megoldások a szakmai közönség számára ismertek, azonban a gyakorlati megvalósítás mégis számos helyen hiányzik – legalább is ezt mutatják a tűzvizsgálati tapasztalatok.

Akkumulátorok teljesítménygaranciája

Lakossági energiatárolás

Molnár Gábor Miklós |  62

Az előző két számban megjelent lakossági energiatároló témájú cikkeinkben az inverterkiválasztás szempontjait, a rendszer méretének meghatározását, illetve az akkumulátorok típusait jártuk körül. Jelen cikk – a sorozat lezárásaként – a Magyarországon népszerű akkumulátortípusokra vállalt gyártói teljesítménygarancia témakörét járja körül.

Hatékony és látásbarát irodai világítás vezérlése

Ekler Attila |  18

A modern ember a nap nagy részét épületekben, zárt helyeken tölti, ezért nagyon fontos, hogy az ott kialakított világítás megfelelő minőségű legyen. Ez alapvetően egészségügyi szempontból lényeges kérdés, de erre más, többnyire gazdasági jellegű aspektusból is szükséges kellő figyelmet szentelni, mint például az élettartam és az energiahatékonyság.

Tracon, Weidmüller, DEHN

Hírek, újdonságok

VL online |  34

Új LED-es csarnokvilágítók a Traconnál, jobb vágás, megbízhatóbb csatlakozás a Weidmüller KT Minivel, a DEHN ACI-technológia egyenlő a legmagasabb szintű biztonsággal.

Zöldülő áramtermelés növekvő kihívásokkal

Hárfás Zsolt |  33
1 5 (1)

A MAVIR adatai szerint tavaly 43,7 TWh villamos energiát fogyasztottunk, amelyben nem szerepelnek a háztartási méretű naperőművek, hiszen ezekkel kapcsolatban nincsenek hitelesen mért adatok, miközben e kisméretű termelők beépített kapacitása tavaly év végére elérte a 2318 MW értéket. Kimagasló eredmény, hogy a tavalyi évben a bruttó villamosenergia-felhasználás 36,4 százalékát a Paksi Atomerőmű biztosította, 10 százalékát pedig a hazai naperőművek adták. A hazai villamosenergia-rendszer számos kihívással szembesül, amelyek a jövőben súlyosbodhatnak, mindeközben pedig idén már új rendszerterhelési csúcs is született.

Ipari száraz-nedves porszívók

Áttekintő táblázat

VL online |  47
1 4 (1)

Táblázatunkban a Bosch, a DEWALT, a FEIN, a FLEX, a Hilti, a Metabo és a Nilfisk termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Szállítószalag-vezérlés

Relés ötletek és trükkök 47.

Porempovics József |  32

A gépi anyagmozgatás fontos része a termelőüzemek gyártási folyamatainak. Használatával megoldható az emberi erővel nem, vagy nehezen mozgatható anyagok, termékek eljuttatása egy következő gyártási művelethez. Természetesen az itt alkalmazott berendezéseknek nem csak az ereje nagyobb az emberénél, de esetleg gyorsabbak és pontosabbak is. Az anyagmozgatás egyik legismertebb eszköze a targonca mellett a szállítószalag.

Kaputelefonok újratöltve

Támogatott cikk |  33

A Legrand folyamatosan fejleszti, bővíti kínálatát, hogy egy házhoz, lakóparkhoz, irodaépülethez minél több, innovatívabb terméket és megoldást tudjon biztosítani akár felújítás, akár új építés keretében.

Fogyasztói visszajelzések

A dinamikus tarifák hatásai 3.

Slezsák István |  24

A cikksorozat előző három részében bemutatásra kerültek a különböző dinamikus villamosenergia-tarifák felépítései, árszintjei és hatásai az energiafogyasztásra, a csúcsterhelésre és a villanyszámlákra. Megvizsgáltuk a világ különböző részein „élesben” és próba jelleggel alkalmazott megoldásokat is. Ezek alapján megállapítható, hogy a dinamikus tarifák kedvező hatással lehetnek mind a villamosenergia-hálózatok kihasználtságára, mind a fogyasztók pénztárcájára, azonban rendkívül körültekintően kell ezeket a tarifákat megalkotni, illetve az országonként eltérő szabályozási környezet is tartogathat kihívásokat. A sorozat befejező részében a fogyasztói visszajelzések kerülnek elemzésre. Míg az előző részben a számokkal mérhető, objektív hatásokat vizsgáltuk, addig ebben a részben inkább a szubjektív tapasztalatokra fókuszálunk.

Hogyan ne csináljuk

Ezt láttam – olvasói fotók

VL online |  61

A Villanyszerelők Lapja egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Mesterséges intelligencia a biztonság világában 3.

Szűcs Attila |  27

A tavalyi év végén kezdtünk bele a mesterséges intelligencia biztonságtechnika területére gyakorolt hatásainak tárgyalásába. Megpróbáltuk megválaszolni, hogy mit csinál az AI egy kamerában, majd megvizsgáltuk az elérhető szoftveres szolgáltatásokat, míg jelen cikkünkben a megoldások bevezetéséről, telepítéséről és az azt körülvevő folyamatokról lesz szó.