Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Villamos berendezés szigetelési ellenállásának vizsgálata

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok III.

2016/4. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  26 425 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villamos berendezés szigetelési ellenállásának vizsgálata

Cikksorozatunk harmadik részében a villamos berendezések, padlózatok és falak szigetelési ellenállása/impedanciájának vizsgálati módszereit tárgyaljuk. Fontos, hogy ezeket a vizsgálatokat ne keverjük össze az MSZ 13207:2000 szabvány szerinti kábelek szigetelési ellenállásmérésével!

Egy villamos berendezés vagy berendezés- rész hibavédelmi szempontból történő felülvizsgálatának fontos részét képezi a szigetelési ellenállás vizsgálata és megfelelőségének igazolása. Ezt a vizsgálatot mind első, mind időszakos felülvizsgálat esetén szükséges elvégezni, hiszen az első felülvizsgálat során lehetőleg még a feszültség alá helyezést megelőzően ezzel a módszerrel ellenőrizni tudjuk, hogy az adott villamos berendezésen belül az egyes áramkörök a kialakításuk során (vezetékek behúzása, kötések kialakítása) nem szenvedtek olyan fizikai károsodást, amely a szigetelési ellenállás értékét a megfelelő biztonsági szint alá csökkentené. Időszakos felülvizsgálat esetén a szigetelő anyagok ellenőrzése az öregedésük, az esetleges nedvesedés és kedvezőtlen környezet (például kémiai anyagok behatása) által okozott romlás miatt szükséges.

A cikk még 14 460 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HibavédelemMSZ HD 60364