Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A napelemgyártás kulisszatitkai I.

Minden napelem egyforma?

2015. november 12. | Boros Viktor |  4647 |

A napelemgyártás kulisszatitkai I.

Azok, akik napelemes rendszer beszerzésén törik a fejüket, az egyes napelemgyártók műszaki adatlapjait bújva rendszerint azzal szembesülnek, hogy két összehasonlított napelem a katalógusadatok alapján szinte minden részletében megegyezik. 250 Wp névleges teljesítmény, pozitív teljesítménytolerancia, 1640x990x40 mm befogadó méretek, 18,5 kg súly stb. Mi több, még a marketingszövegek is szinte betűre azonosak: 12 év általános garancia, 25 év lineáris teljesítménygarancia, piacvezető gyártó, legkorszerűbb üzem, évi sok száz megawatt termelési kapacitás, és még sorolhatnánk.

Ha csak ezen paraméterek alapján kellene meghozni a döntésünket, nagyon nehéz helyzetben lennénk, de „szerencsére” az ügyfelek többsége a jól bevált módszer szerint választ: „válasszuk azt, amelyik a legolcsóbb, hiszen mindegyik napelem ugyanazt tudja”. Ha mégsem az ár alapján születik a döntés, akkor általában a kereskedő személyébe vetett bizalom inspirálja azt. Ezek a módszerek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a 25-30 évre tervezett beruházásunk megtérülését komoly veszélybe sodorjuk.

De hogyan is hozhatnánk megalapozott döntéseket mélyrehatóbb műszaki ismeretek nélkül? Jelen cikksorozat abban próbál segíteni, hogy megértsük a napelemgyártás technológiai folyamatát, és azt, hogy az egyes alkatrészek milyen módon befolyásolják a napelemek teljesítményét és tartósságát.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

NapelemNapenergia