Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ingyenes lakossági felülvizsgálat

2014. április 18. | Fülöp Miklós |  2585 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A lakosságra leselkedő otthoni veszélyforrások között – az esetek gyakoriságának és a folyamatos tájékoztatás ellenére sem csökkenő számának köszönhetően – egyértelműen a szén-monoxid okozta mérgezések állnak az első helyen. A villamos szakemberek (és a tűzoltók) jól tudják, hogy hasonló mértékű veszélyforrást jelent az elektromos áram is, amellyel kapcsolatban általában a felelőtlen viselkedés számlájára írják a tragédiákat, pedig a hazai lakásállomány döntő részénél időzített bombaként ketyeg az életveszélyes elektromos hálózat.

Egy villanyszerelők által elindított szakmai kezdeményes kíván változtatni a helyzeten, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása, valamint az életveszélyes állapotok feltárása. A kezdeményezéshez csatlakozott szakemberek vállalják, hogy térítésmentesen egyszerűsített érintésvédelmi és villamos tűzvédelmi felülvizsgálatot tartanak az igénylők lakóingatlanjaiban.

Természetesen a közületekre és vállalatokra nem terjed ki a lehetőség, hiszen az ő esetükben a hatályos jogszabályok kötelező jelleggel előírják nem csak az üzembe helyezés előtt, hanem időszakosan, külön szabályozott rendszerességgel az érintésvédelem felülvizsgálatát.

Az előzetesen egyeztetett időpontban elvégzett ingyenes vizsgálat során ellenőrzésre kerül az elosztótábla, az áram-védőkapcsoló (amennyiben van beépítve) és az EPH rendszer. Sor kerül az áramütés elleni védelem (érintésvédelem) hatékonyságának egyszerűsített és a villamos tűz elleni védelem rövidített vizsgálatára, továbbá a szerelvények, hozzáférhető kötések ellenőrzésére. A vizsgálat eredményéről, a feltárt hiányosságokról, a villamos hálózat állapotáról a kolléga szóban vagy írásban tájékoztatja az ingatlan tulajdonosát, aki saját belátása szerint dönt a további lépések megtételéről. Az ingyenes lakossági vizsgálat nem jelent teljes körű ellenőrzést, viszont a komolyabb hiányosságok, az életveszélyes állapotok feltárhatók általa. Az eddig elvégzett vizsgálatok eredménye nem túlbiztató. Általánosságban elmondható, hogy az eddig megvizsgált lakások 80 százalékában lehetett találni életveszélyes kialakításokat, további értékes (és megdöbbentő) információ, hogy az érintett otthonok csupán 10 százalékában volt áram-védőkapcsoló beépítve.

 

 

Alapul véve a VL olvasótáborát, jelen tájékoztató célja nem is lehet más, mint a villamos szakemberek megszólítása és a lakossági felülvizsgálatban való részvételre buzdítása. A kezdeményezéshez további kollégák csatlakozását várják, hogy hosszútávon az ország teljes területére kialakuljon a lefedettség. Az érdeklődő villamos szakembereknek azt kell átgondolniuk, hogy a lakhelyükön, illetve annak körzetében mely településeken tudnák ellátni a feladatot, hiszen az ügyfelek ez alapján kerülnek majd velük kapcsolatba. Az egyes kollégákhoz tartozó szolgáltatási területek a kezdeményezés megjelenési felületein térképes formában jelölve vannak. Véleményünk szerint a kezdeményezés akkor lehet sikeres, ha kialakul egy olyan létszámú, szakemberekből álló kör, amely országos szinten jelentős lefedettséggel bír, illetve ha különböző szakmai szervezetek, szolgáltatók, meghatározó cégek felkarolják és támogatják a lakossági felülvizsgálatot, mert a szakmabéliek tájékoztatása csak az első lépcső, a nagyobbik feladat a lakosság figyelmének és igényének felkeltése.

További információk:
www.villanylap.hu/felulvizsgalat


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem