Villanyszerelők Lapja

Inverter-körkép

2013. május 15. | Nagy Norbert |  2214 | |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mára igen széles lett a választék a napelemes inverterekből is a hazai piacon. Persze messze nem hasonlítható még más európai uniós országokban kapható választékhoz, mivel a hazai áramszolgáltatóknál csak az általuk listázott inveterek engedélyeztethetők, de az utóbbi másfél évben sok új inverterrel bővült a hazai kínálat.

Az IMS Research piacfelmérése alapján a világ vezető invertergyártói európai és amerikai cé-gek: a német SMA évek óta őrzi piacvezető helyét, őt követi az amerikai Power-One (melyet a közelmúltban vásárolt meg a német ABB egymilliárd dollárért), és a top 5-ben van még a Kaco, az osztrák Fronius és az amerikai Advanced Energy is. Az inverterek között tehát még egyáltalán nem figyelhető meg az ázsiai gyártók térnyerése, mint a napelemek esetében az látható: ott már a rendszerek több mint kétharmadánál a vezető kínai gyártók moduljait installálták a tavalyi évben. Az inverterek felépítésükben, villamossági és vezérlési szempontból is jóval komplikáltabb eszközök, és az európai hálózatokhoz és igényeknek való megfelelésben az ázsiai gyártók még nem tudták felvenni érdemben (értsd: eladásban) a versenyt a vezető európai cégekkel.

 

A rendszer szíve

Az inverter a napelemes rendszer „szíve”, funkciója több, mint egyszerűen a napelemek által termelt egyenáram váltóárammá alakítása: a váltóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el, a napelemek termelését is a megfelelő munkapont-kereséssel a lehető legnagyobb termelésre optimalizálja, megjeleníti a termelt áram mennyiségét, monitoringrendszerrel kiegészítve számítógépen is követhető részletes információkat ad az áramtermelésről. Két fő technológiával épülnek a ma kapható hálózati inverterek: transzformátorral és transzformátor nélkül. A transzformátor nélküli inverterek általában magasabb hatásfokúak, újabb technológiának számítanak (az összehasonlító táblázatban is csak ilyen típusok szerepelnek). Bizonyos napelemekhez azonban általában nem, vagy csak korlátozottan használhatók.

 

Garancia

Invertereket jellemzően 5 év garanciával kínálják a gyártók, várható élettartamuk 10-15 év. Ez azt is jelenti, hogy egy napelemes rendszernél és annak jellemzően tervezett 25 éves élettartama alatt egyszer számolni kell az inverter cseréjével. Nem elhanyagolható a fentiek miatt az inverterek szervizháttere, amely berendezéseknél a meghibásodási arány magasabb, mint a napelemek esetén.

Listázva

Ha a hazai inverterválasztékot nézzük, akkor ebben jelentős szavuk van az áramszolgáltatóknak is, az E.ON, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az EDF-Démász is listát közöl, hogy melyek azok az inverterek, melyeket bevizsgáltak és megfelelők, azaz a hálózatukra köthetők. Ez azt jelenti, hogy nem szerelhetünk fel bármilyen nekünk tetsző invertert, csak olyat, amely az adott szolgáltatónál listázott. A listák között vannak különbségek, tehát nincs egységes szabályozás és gyakorlat az inverterek engedélyezésében Magyarországon. Az E.ON tűnik a legmegengedőbbnek, a világ 5 vezető gyártójából 4-nek vannak fent bizonyos (ha nem is az összes) típusai a listáján. Az EDF-Démász listája nagyjából megegyezik az ELMŰ-ÉMÁSZ által listázott, engedélyeztethető inverterekkel – de azért itt valamivel kevesebb inverter válaszható, mint az E.ON esetében.

Még egy érdekesség: az ELMŰ-ÉMÁSZ egy ideje jelzi a listáján, hogy az inverterek nagy részének az engedélyei „visszavonhatók”. Azaz könynyen lehet, hogy hamarosan igen kevés inverter maradhat, ami náluk engedélyeztethető. A listát elnézve és a korábbi inverterengedélyezési gyakorlatot és történetet ismerve az vehető észre, hogy azok az inverterek nincsenek csillagozva (tehát később is engedélyeztethetők maradnak), melyeknél a szabványügyi megfelelőséget a budapesti TÜV Rheinland (korábban MEEI) intézet hagyta jóvá. A többinél a csillagozásnál jelzik is, hogy ha „a tanúsítványok validálása nem történik meg”, úgy a megfelelőség visszavonható. Kérdés lehet, hogy mi okozhatja ezt a változást, és felmerülhet, hogy a másik két áramszolgáltató miképp lép, ha az egyik változtat a csatlakoztatható inverterek feltételein. Sajnos a terület egységes szabályozásának hiányában sok még a nyitott kérdés, pedig a kiszámítható szabályozás fontosságát az áramszolgáltatók is gyakran emlegetik. Azonban az tény, hogy ma már legalább van választék, és sokféle jó inverterből válogathat, aki napelemes rendszeréhez keres invertert.

 

megjegyzés az áttekintő táblázathoz

 

Az összehasonlító táblázat a családi házas méretben legjellemzőbb, a hazai piacon megtalálható és a legtöbb szolgáltatónál engedélyezett 3000-4000 W-os invertereket foglalja össze. Természetesen a gyártók a bemutatott készüléken túlmenően széles

mérettartományban kínálnak invertereket, akár gyártónként tucatnyi további típust is.

A figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy egy cég két termék forgalmazójaként is szerepel az átte-kintő táblázatban. Ennek a magyarázata az, hogy az SMA inverter forgalmazójaként fellelhető cégek egyike sem volt hajlandó ilyen-olyan okokból az adatközléssel a táblázat összeállításában közreműködni. Végül a Manitu Solar Kft., amely szintén forgalmazza a fent említett gyártó

termékeit, sietett a segítségünkre. Persze dönthettünk volna a termék kihagyása mellett, de úgy gondoltuk, hogy a világ egyik vezető gyártója, akinek a termékeit hazánkban is igen nagy számban szerelték be az elmúlt években, nem maradhat ki az összehasonlításból.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem