Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

Épületfelügyeleti kijelzőegység

Az EIB technikájáról XXV.

2005/4. lapszám | Nagy Lajos |  2917 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az épületfelügyeleti kijelzőegységet a lakás egy központi helyén elhelyezve az épületautomatizálási funkciók kijelzésére és befolyásolására használhatjuk.

A kijelzőeszköz egy szabadon programozható LCD folyadékkristályos kijelző (240×128 pixel). Minden képernyőoldalon legfeljebb 8 funkció kezelhető. A készülék maximum 50 ilyen oldal kezelésére használható. A panel gumimembrános nyomógombokkal van ellátva. Az alapvető funkciók, mint a kapcsolás, „szürkületfigyelt” kapcsolás, ugyanúgy elvégezhetők segítségével, mint az összetett funkciók továbbítása az EIB hálózaton. Ilyen összetett funkciónak számít, például az értéktovábbítás, idő, dátum, stb. A négy bemeneti gomb funkciója szabadon beállítható. Beépített óra biztosítja a 8 lehetséges időzítőfunkció kezelését. A felhasználó megváltoztathatja a kapcsolási időpontokat, anélkül, hogy számítógépet kellene csatlakoztatnia a rendszerhez. Az időt és dátumot a rendszeridőzítőktől lekérdezheti, illetve maga is továbbíthatja azokat a beépített időzítők alapján.

A háttér megvilágításos, grafikus folyadékkristályos kijelző egység például szolgálhat egy családi ház fűtési rendszerének korszerű üzemeltetésére és felügyeletére. Innen kapcsolhatók a szobatermosztátok bizonyos üzemállapotai, illetve ezen a készüléken ellenőrizhető azok mért- és beállított hőmérsékletei. A készülék képe az 1. ábrán látható.

4db szabadon programozható funkciógomb

A szabadon programozható folyadékkristályos kijelző egység az összetett funkciók ellenére is áttekinthető, könnyen értelmezhető és kezelhető funkciógombokkal rendelkezik.

Az egyes funkciógombok a következő műveletek kiváltására alkalmasak.

  1. Háttérmegvilágítás bekapcsolása.
  2. Kurzormozgatás a képernyő sorain, felfelé irányban.
  3. Kurzor mozgatás a képernyő sorain, lefelé irányban.
  4. 4 db szabadon programozható funkciógomb.
  5. A nyomógombok felett, a képernyőn megjeleníthető és dialógus oldalanként programozható feliratú funkció ablakok.

A folyadékkristályos kijelző szolgál a menüpontok és minden egyéb információ megjelenítésére.

A kijelző háttérvilágítása ki- és bekapcsolható a világításkapcsoló gombbal. Ha a világítás bekapcsolva marad, akkor egy pár perccel később az automatikusan kikapcsol.

A kurzormozgató gombokkal lehet a menüsorok közt váltani. Mindig csak az aktuális sorban lévő paraméter állítható. A képernyőn a „>” szimbólum jelöli a csak kijelezhető funkciósorokat ( pl.: a külső hőmérséklet kijelzése), a „?>” szimbólum jelöli azokat a funkciókat, melyek nemcsak kijelezhetők, hanem befolyásolhatók is a bemenetekkel (pl.: a kapcsoló átkapcsolása vagy a hőmérséklet megváltoztatása a fagyvédett üzemmód bekapcsolásával).

A funkció gombok szolgálnak az egyes funkciók vagy képernyő oldalak váltására. Ezek megnevezése, illetve funkciója oldalanként változhat. Ezért minden oldalon a gombok felett a kijelzőn megjelenik az adott oldalra vonatkozó funkció neve. A feliratokat a készülék felprogramozásakor adjuk meg.

Beilleszthető háttérgrafika

A dialógus oldalak jobb áttekinthetősége érdekében, grafikai hátteret is programozhatunk. A képernyő grafikába különböző elrendezési rajzok integrálhatóak, valamint a riaszási üzenetek kiemelhetőek.

Beépített valós idejű óra

A felhasználó a kapcsolási időpontokat könnyen megváltoztathatja számítógép nélkül. A beépített valós idejű óra, a 2. ábrán látható módon, a képernyőn kijelezhető. Időt és dátumot a rendszeridőzítőktől lekérdezheti, illetve továbbíthatja. Tápfeszültség kimaradás esetén a belső időzítés kb. 3 napig biztosított. A beépített valós idejű óra 8-csatornás időzítő funkciót egy heti programmal biztosít. Az ábrán a sorkurzor ?? alakot vesz fel, amely azt jelöli, hogy az adott sorban lévő adatok a nyomógombok segítségével módosíthatók. Az „1” és „2”-es nyomógombok segítségével az adott sorban vízszintesen lehet a kurzorral mozogni. Egy adott karakter értékét a kurzor pozicionálása után az 1.ábra „B” és „C” nyomógombjaival lehet növelni, valamint csökkenteni. A beállított vagy módosított értékeket tárolni kell a „3”-as nyomógombbal. A „4”-es nyomógomb segítségével visszajuthatunk a főmenü oldalára.

8 csatornás időzítő funkció heti programozással

Nyolc időpont (négy be és négy ki) programozható a termosztátok „csökkentett üzembe” kapcsolására. Mindig az a sor írható, amelyre a baloldali kurzor nyila mutat. A dialógus oldal a 3. ábrán látható. Az első oszlopba az időpont (óra: perc) írható be.

A középső oszlopban a „BE”, „KI” vagy –- semmi választható az 1.ábrán szereplő „B” és „C” nyomógombokkal. Az üzemmód bekapcsolása jelenti a csökkentett/éjszakai hőmérsékletet, nem pedig a kikapcsolt állapot!

A harmadik oszlopban a hét napjainak kezdőbetűi láthatók. Amennyiben valamelyik betű látszik, az azt jelenti, hogy az adott napon az adott időben a kapcsolás megtörténik.

A példa azt mutatja, hogy hétköznapokon a csökkentett üzem minden reggel 07.30-kor bekapcsol, és 17.00-kor kikapcsol. Tehát 7.30 és 17.00 között a termosztát csökkentett hőmérsékletet tart a helyiségben.

Fontos! Amikor beállítottuk a kívánt időpontokat, akkor először a „3.” gombot majd a „4” gombot megnyomva lépjünk ki! Ha elmulasztjuk a „Tárol” gombot megnyomni, a készülék nem fogja a beállításokat figyelembe venni.

Beépített világítási kép komponensek max. 16 világítási képhez

A felhasználó beállíthatja és címkével láthatja el a világítási eseményeket. Ilyen világítási eseménynek számít egy TV-nézéshez szükséges fénybeállítás a szobában, illetve különböző hangulatvilágítások, amelyek különböző megnevezésekkel különböztethetők meg a kijelzőn. Hasonlóan alkalmazható konferenciatermek megvilágítási képeinek beállításához, úgy mint előadás, vetítés, szünet stb.

Riasztási eljárás riasztási lista alapján

A bejövő riasztások, riasztási lista alapján (max. 190 riasztás) kerülnek feldolgozásra.

4-szintű riasztási hierarchia

4-szintű jelszóvédelmi terület alakítható ki (a 4. szint a legnagyobb prioritású). A jelszók szoftver használata nélkül megadhatók, illetve megváltoztathatók. Tápfeszültség-kimaradás és a rendszer átkonfigurálása esetén is megőrződnek.

POP UP funkció a riasztási műveletekhez és riasztási hangjelzés

A kijelző dialógus oldalai közül bármelyik is van megnyitva, a vészjelzés hangjelzéssel együtt megjelenik a kijelzőn, kiemelt grafikai háttérrel.

Határértékek beállítása és figyelése

Megfelelő szenzorok alkalmazásával (érték-továbbítók) összetettebb funkciók is kezelhetőek a 6. ábra elvi diagramja alapján. Maximum 8 határérték definiálható a beérkező táviratok alapján. A kapcsolási táviratok ezen határértékek figyelése alapján kerülnek elküldésre. Ilyen analóg értékek lehetnek, pl. a külső hőmérséklet, a szélerősség, a külső fényerősség, az eső érzékelése, az előremenő/visszatérő vízhőmérséklet a fűtési rendszerben stb.

Dátum- és időbeállítás

A dátum tagolása: nap, hónap, év. A beállítás során a kurzort a „>” jelű gombbal lehet mozgatni a 7.ábra szerinti dialógusoldalon. A beállítás a „3” gomb megnyomásával nyugtázható, majd a „4” gombbal lehet kilépni.

Az óra beállítása azonos módon történik.

Rendszeroldal

Ezen az oldalon a dátum és az óra adatok állíthatók be, a 8.ábra szerinti megjelenéssel. A pontos idő beállítása nagyon fontos, hogy a kapcsolóóra megfelelően működjön. A baloldali kurzorral kijelölve vagy a „Dátum” vagy az „Idő” sort, majd a „változtat” gombot megnyomva állíthatók be az adatok. Amennyiben a dátumot kell beállítani, úgy akkor az „1”-es gomb működtetésével a 7 ábrán látható dialógusoldal jelenik meg. A „4” gombbal a főoldalra ugorhatunk.

Főoldal

Ezen az oldalon négy menüpont választható ki a 9. ábrán látható módon. Beállított érték: a termosztátok beállított hőmérsékletértékei láthatók ezen az oldalon. Ezeken a beállított értékeken csak az ETS programban tudunk változtatni, a kijelzőn nem. Mért értékek: a termosztátok által a helységekben mért hőmérsékletek láthatók ezen az oldalon.

Időprogram: a kapcsolóóra értékei állíthatók be. Az időprogram választásával a 10. ábra dialógusoldalára, majd azon a „konyha” helységet választva a 3. ábra dialógus oldalára váltunk.

Rendszer oldal: a dátum és a pontos idő beállítására szolgál.

Beállított hőmérsékletek

A dialógus oldal a 10. ábrán látható. Ezen a képernyő oldalon a termosztátok beállított értékei láthatók Az értékek csak a termosztátokon lévő forgatógombbal állíthatók.

Mért érték: a mért hőmérsékletek oldalra ugrik. Itt ehhez az oldalhoz hasonlóan a termosztátok által a helyiségekben mért hőmérsékletek láthatóak.

Részlet: annak a termosztátnak a részletes adatait megjelenítő oldalra ugrik, amelyet a baloldali kurzor kijelöl.

Időprogram: a termosztátok időprogramjainak beállítására szolgál.

Főoldal: visszaugrás a főoldalra.

Részletes adatok

A dialógus oldal a 11. ábrán látható.

Részletes adatok

Ezen a képernyő oldalon a termosztátok részletes adatai láthatók. A csökkentett ill. a fagyvédett üzem be- vagy kikapcsolható.

Ha a csökkentett üzem bekapcsolt állapotban van, az azt jelenti, hogy az adott termosztát egy csökkentett hőmérsékletet tart. Ez az üzemmód a kapcsolóóra segítségével is kapcsolható.

A „fagyvédett üzembe” kapcsolás az összes termosztátra együttesen hat. Tehát, ha bármelyik ebben az üzemmódban van, akkor automatikusan a többi is átkapcsol.

Időprogram:a termosztátok időprogramjainak beállítására szolgál.

Főoldal:Visszaugrás a főoldalra.