Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

Az EIB technikájáról XXI.

2004/11. lapszám | netadmin |  3489 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A fényérzékelő.Állandó fényerősségre szabályozás 2. rész.Luxérték alkalmazás. Az előírt érték eltolása-dimmelés: Egy dimmelési funkciójú nyomógombos szenzorral, a pillanatnyi előírt érték fokozatmentesen eltolható. Az előírt érték ellenőrzése...

A fényérzékelő.
Állandó fényerősségre szabályozás 2. rész.
Luxérték alkalmazás.



Az előírt érték eltolása-dimmelés:

Egy dimmelési funkciójú nyomógombos szenzorral, a pillanatnyi előírt érték fokozatmentesen eltolható. Az előírt érték ellenőrzése biztosítja, hogy az "Előírt érték eltolása" kézi eljárással, ne lehessen a megengedettől eltérő értéket beállítani. Az ellenőrzés 2000 Lux legnagyobb előírt értéket ad meg, és ennek az értéknek a túllépése esetén automatikusan "le-dimmelési" táviratokat küld. Azonos módon, ha a fényerősség a kb. 140 Lux legkisebb előírt értéket nem éri el, az ellenőrzés "fel-dimmelési" táviratokat küld. Az előírt érték eltolásának folyamatát az 1.ábra mutatja.
  Az előírt érték eltolása megszakítja a folyamatban lévő ellenőrzési időket. Amennyiben a fényerősség-érték a tűréshatárokon kívül esik, az előírt érték eltolása után az előírt érték ellenőrzési időciklusai újra indulnak. A táviratszámláló, amely a szenzor túlszabályozását akadályozza meg, az előírt érték beállításánál újrainicializálódik.
  A szenzor túlvezérlésével (pl. közvetlen napbesugárzás esetén) megtörténhet, hogy az előírt értéket nem lehet beszabályozni. Annak elkerülésére, hogy a buszt a ciklikus dimmelési táviratok ne terheljék túl, a fényérzékelő 128 távirat után a táviratszámláló segítségével megszünteti az adást.

Paraméterleírás

Állandó fényerősségre szabályozás működése a reteszelési objektum bevonásával.

A fényérzékelő nem működik, ha a reteszelési objektumra küldött 0 értékkel le van tiltva. Az előírt érték ± a megengedett eltérés túllépése esetén nem kerül sor az ellenőrzési idő kontrolljára. A reteszelési objektum 1-es értékkel történő engedélyezésével a fényérzékelő a 2.ábrán leírt módon működik.

A kalibrálási eredmény paraméterablakba való bevitele nélkül a fényérzékelő nem működik. A beírandó eredménynek 1 és 254 között kell, hogy legyen. Amennyiben még nem áll rendelkezésre kalibrálási eredmény, azt a "Kalibrálás" alkalmazással meg kell határozni.

A luxérték alkalmazás.

Ez az alkalmazás adott helyiség aktuális megvilágítási viszonyainak a buszrendszerre küldését teszi lehetővé. A funkcióval más, 2 byte-os fényerősség alapján működő fényszabályozási rendszerek vezérelhetők.



A kommunikációs objektumok áttekintését az 1. Táblázat mutatja.

 


Paraméterablak a 2. táblázat alapján.



Paraméterleírás

A "Lux-érték" alkalmazás a szenzor által mért fényerősség-érték átvitelére a buszrendszerbe négy különböző lehetőséget kínál. Ezek közül a lehetőségek közül három aktívan táviratküldő, míg a negyedik csak a buszrendszerből jövő felszólításra reagál.

1. lehetőség: "Ciklikus adás csak változás esetén"
Amennyiben az aktuális mért fényerősség-érték, az utoljára küldött értéktől beállítható különbséggel eltér, az új érték kerül átvitelre. Az értékek átvitele adott időközönként történik, amelyeket a ciklikus adás időbeállításával lehet meghatározni.
A 3.ábra a táviratok kiértékelését és elküldését mutatja, ha a "Ciklikus adás, csak változás esetén" paraméter van beállítva.
Egy ciklusidőn belül fellépő változások, figyelmen kívül maradnak. Amennyiben a mért érték, a ciklusidő letelte után az eltérésen belül mozog, a fényérzékelő a buszt nem terheli táviratokkal.
Amennyiben a fényérzékelő állandó fényerősségre szabályozás esetén mint adó kerül alkalmazásra, az "Adás változás esetén" paramétert 1-es értékkel kell beállítani.

2. lehetőség: "Adás változás esetén":
 Ha az aktuális mért fényerősség-érték az utoljára küldött értéktől beállítható különbséggel eltér, automatikusan az új érték kerül átvitelre.
A szenzor működési módját az "Adás változás esetén", paraméter-beállítás mellett, a 4.ábra mutatja.
Mivel a táviratküldés időben nincs definiálva, hanem csak a megvilágítási viszonyok változásától függ, ezért engedélyezni kell, a távirat-gyakoriság korlátozását.

3. lehetőség: "Adás felszólításra"
 Felszólító táviratra reagálásként a fényérzékelő, az aktuális mért értéket küldi mint választ a buszra. Amikor a kommunikációs objektumban, az olvasás-flag ki van jelölve, a pillanatnyi mért fényerősség-érték bármikor kiolvasható.
A ciklikus adás és a változások beállításának nincs jelentősége. Az "engedélyezési / reteszelési" funkciók ebben a paraméter-beállításban, figyelmen kívül maradnak.

4. lehetőség: "Ciklikus adás"
 Függetlenül a fényerősség-érték változásaitól, a pillanatnyi mért érték meghatározott időosztásban kerül ciklikusan átvitelre. Ahogyan ez látható az 5.ábrán, a ciklusintervallumok közötti fényerősség változások, nem lesznek kiértékelve. A ciklikus adás időbeállításai a faktor és az alap segítségével definiálhatók. Ezeknek a beállításoknak csak a "Ciklikus adás" és a "Ciklikus adás csak változás esetén" módszerek esetén van jelentőségük.
A megengedett eltérés az utoljára mért értéktől 8 és 160 Lux között beállítható. Ezen eltérés túllépése vagy el nem érése esetén a szenzor az új fényerősség-értéket az adási feltétel szerint küldi el.
Ennek a paraméternek a beállításai csak a "Ciklikus adás változás esetén" és az "Adás változás esetén" adási feltételek kiválasztása esetén hatékonyak.
A távirat-gyakoriság korlátozása meggátolja a busz nem megengedett táviratterhelését a túlságosan sok adási folyamat által. Amennyiben a táviratok száma 17 másodpercen belül túllépi a beállított paraméterértéket, a korlátozás letiltja a táviratküldést. A letiltási idő letelte után, új ellenőrzési időtartam kezdődik.
Aktív távirat-gyakoriságkorlátozás az adási funkciót inicializálás után 17 másodpercre letiltja.
A távirat-gyakoriság korlátozása, mindig aktív kell, hogy legyen!

Működés üzembe helyezés után:

Rögzíteni lehet, hogy üzembe helyezés után kell-e táviratokat küldeni vagy sem.
A "Táviratküldés" opcióval a szenzor közvetlenül a programozás után elkezdi az aktuális fényerősség-értékek küldését, az adási feltételek beállításától függően.
Ennek a paraméternek a beállítása határozza meg az inicializálás utáni viselkedést is.
A 6.ábrán látható, hogy a szenzor letiltása, hogyan hat ki a táviratok kiküldésére.

Paraméterbeállítás: ciklikus adás az "Engedélyezés / reteszelés" objektum függvényében.
Ha a reteszelési objektum értéke "0", a fényérzékelő letiltott állapotban van, és nem küld táviratokat. Belsőleg a szenzor tovább működik, így engedélyezés (1. objektum értéke = "1") után közvetlenül elkezdődik a ciklikus adás folyamata.

Nagy Lajos