Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

Villamos hajtástechnika színházi környezetben

2004/4. lapszám | netadmin |  3823 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villamos hajtástechnika színházi környezetben A hajtástechnikai feladatok komplexitásának mérlegeléséhez érdemes illusztrációként röviden kitérni a Madách Színház dobforgó színpadára. Itt a szakembereknek nem csupán a forgószínpad kétirányú, változ...

Villamos hajtástechnika színházi környezetben


A hajtástechnikai feladatok komplexitásának mérlegeléséhez érdemes illusztrációként röviden kitérni a Madách Színház dobforgó színpadára. Itt a szakembereknek nem csupán a forgószínpad kétirányú, változtatható sebességgel történő mozgatását kellett megoldani, hanem a forgószínpad helyzetének függőleges változtatását is. Ezen túlmenően, a három, forgószínpadba elhelyezett egyedi süllyesztő mellett a színpad közepén kialakításra került egy központi süllyesztő is, amely a többi elemtől független mozgatási lehetőséggel rendelkezik, de úgy, hogy ezt még további három, egymástól független részre osztották fel, úgyszintén külön-külön mozgatási potenciállal.A vázlatos leírásból is kitűnik, hogy milyen tervezési és kivitelezési erőfeszítéseket követel egy-egy rendszer felállítása. Ugyanakkor könnyen érzékeltethető, hogy a telepített forgószínpad milyen széles spektrumú műszaki megoldást biztosít a rendező és a látványtervező számára. Csak zárójelesen említendő, hogy a mozgatási lehetőségek korántsem merülnek ki a fenti összefoglalóból: pusztán a különböző segédszínpadokra kell hivatkozni, amelyek a nagy forgószínpadra helyezhetők, és további, ettől független mozgatási lehetőséggel rendelkeznek. Érthető tehát, ha tervezési, gyártási és üzembe helyezési feladatok hozzávetőlegesen másfél évig is elhúzódhatnak.

A hajtástechnika színpadi alkalmazásának összetett mivolta érinti a díszlethúzó és ponthúzó motorokat is. Ezek a berendezések biztosítják azt, hogy egy-egy díszletelem vagy háttérelem mozgatható legyen a kellékesek színpadi megjelenésének hiányában is. Mindezt úgy érik el, hogy ezeket az elemeket a színpadtér felső részében "tárolják", majd amikor szükség van rájuk, kábelek segítségével leeresztik az előre meghatározott helyre.
A színpad és díszletmozgatások ellátását hozzávetőlegesen ötven-hatvan szabályozott tengelyről látják el. Ez a szám vonatkozik a felső és alsó gépezetre, a zsinórpadlásra, a függönymozgató berendezésekre.
A fentebb vázolt színpadtechnikai megoldásokat különleges hajtástechnikával és frekvenciaváltós motorokkal hozzák létre. A nagyságrendek érzékeltetésére érdemes megemlíteni, hogy az Operettszínházba beépített forgószínpad átmérője 18 méter, összsúlya megközelíti az 50 tonnát.A mozgó áramvezető alkatrészeket mellőző, így szélsőséges működési feltételek mellett is megbízható aszinkron motorok kerülnek ide telepítésre. A fix fordulatszámú motorok megbízhatóak, ám hátrányuk, hogy csupán az előre beállított fordulatszámon működnek. Ezért kerül sor a frekvenciaváltók alkalmazására: az aszinkron motor fordulatszámának változtatására a tápláló feszültség frekvenciájának a változtatása a legjobb megoldás, végeredményben a hálózati 50 Hz-es frekvenciát tetszőlegesen több ezer Hz-ig is fokozhatják. Értelemszerűen a mindennapi alkalmazások során ez a betáplálási tartomány 0-100 Hz között mozog. Frekvenciaváltós motorok játszanak szerepet minden felhasználási területen, ahol szabályozhatóvá szükséges tenni a motor fordulatszámát, így például a ventillátorok, daruk, szivattyúk működési tartományában. És természetesen a színháztechnikában is. Ki kell még emelni, hogy szervomotorokat alkalmaznak színpadtechnikai alkalmazások során: a nagy össztömegű tárgyak gyors, a tehetetlenségi tényezőt mobilis módon legyőző, és pontos mozgatása teszi szükségessé ezen motorfajta felhasználását. A gyorsulásoknak és a lassításoknak előre eltervezett ütemben nagy pontossággal kell végbemenniük, az előadások ütemét követve.

A telepített hajtástechnikai eszközök vezérlését megkönnyíti az a körülmény, hogy ma már programozást lehetővé tevő, közvetlen számítógépes csatlakozási kiállásokkal rendelkeznek. Ennek megfelelően nagy pontossággal megadható egy-egy függöny vagy háttérelem mozgatásának ütemezése, illetve a mozgatás időtartama. Mindazonáltal a süllyesztő-berendezés és a forgószínpad üzemszerű működtetését természetesen kézi vezérléssel oldják meg. Noha a mozgatási folyamatok és az installált berendezések számítógépes program felügyelete alatt állnak, biztonsági és színházi megfontolásokból a mai napig a közvetlen emberi irányítást alkalmazzák.A telepítés során kiemelt figyelmet kell fordítani egyfelől a villamos zajhatások csökkentésére, hiszen a motorok működését sem a nézőtéren, sem pedig a környező épületekben nem szabad meghallani. Például egy hangversenyteremben a villamos berendezéseknek és a hangtechnikának értelemszerűen a legnagyobb összhangban, zajmentesen kell működnie. Másfelől, a zavarmentes működéshez a villamos berendezések árnyékolását, a felharmonikus torzítások elleni zavarvédelmi eszközöket is telepíteni kell. Külön fejezetben kellene szólni a biztonságtechnika kiemelt jelentőségéről: egy-egy pont- vagy díszlethúzó motor három- négyszáz kg súlyú terhet mozgat meg a színészek feje fölött, így életvédelmi szempontból is nagy hangsúly kerül az üzembiztonságra. Egy pár milliméteres túlmozgás, vagy egy süllyesztő indokolatlan üzembe lépése komoly baleset kiváltója lehet: ennek elkerülése érdekében az egyes elemeket felügyelő műszaki szakemberek folyamatos kapcsolatban állnak egymással az előadás alatt.

Hasonló rendszer került kiépítésre az Operettszínházban, a Thália Színházban a Nemzeti Színház Stúdiójában, valamint az épülőfélben lévő Hagyományok Háza és Nemzeti Filharmónia épületeiben. Kiemelendő, hogy kisebb létesítményekben is találkozhatunk hasonló színpadtechnikai elemekkel, például a Gödöllői Grassalkovich kastélyban, illetve művelődési házakban.

A magyar szakemberek felkészültségét jelzi, hogy a hazánkban alkalmazott technológiai megoldásokat nemzetközi szinten is követték, hivatkozni lehet a Londoni Királyi Operaház színpadára.

A cikk elkészítésében vállalt közreműködéséért köszönetet mondunk Asztalos Gyulának (Színhátechnika Kft.), Csöllei Ferencnek (Control-VH Villamos Hajtástechnológia Kft.), valamint Honti Sándornak (Teljesítmény Elektronika Tervező és Szolgáltató Kft.).