Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napenergiával az energiafüggetlenség felé: lehetőségek a szaldó után

2024. március 18. | támogatott cikk |  757 |

Napenergiával az energiafüggetlenség felé: lehetőségek a szaldó után

Az elmúlt években az energiaárak ingadozása kiemelte a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia fontosságát. A napelemek jelentős szerepet játszanak az energiatermelési módszerek diverzifikálásában, lehetővé téve a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentését és egy fenntarthatóbb jövő előmozdítását.

A napenergia előnyei közé tartozik, hogy tiszta, kimeríthetetlen energiaforrás, amely hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A napelemek használata nem csak saját fogyasztás csökkentésére szolgál; lehetőség van az el nem használt áram hálózatba való visszatáplálására is. 2024. január 1-től változások történtek ezen a területen, ami újra lehetőségeket nyitott meg a napelemek tulajdonosai számára az elmúlt év nehézségei után. (273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet)

A technológia fejlődésével és az árak csökkenésével a napelemes rendszerek telepítése egyszerűbbé és gyorsabbá vált. A napból nyert energia felhasználható az elektromobilitás elősegítésére, elektromos eszközök működtetésére, valamint a háztartások melegvíz- és fűtési rendszereinek ellátására is. Ez a sokoldalúság teszi a napelemeket vonzóvá a különböző igényekkel rendelkező felhasználók számára.

Érdemes tudatosan használni az energiát, még abban az esetben is, ha már rendelkezünk napelemes rendszerrel. Például az elektromos háztartási eszközök napközbeni használata, amikor a napelemek energiát termelnek, hozzájárulhat a hatékonyság növeléséhez. Az okos eszközök világában nagyon egyszerűen meg lehet oldani, hogy a kis-, és nagy háztartási eszközeink bekapcsolását akkorra időzítsük, amikor egyébként a napelem is termel. Például a mosógépet ne akkor kapcsoljuk be, amikor este hazaérünk a munkából fáradtan, hanem időzítsük be nappalra, amikor világos van, és érdemes a ház felfűtését/lehűtését is nappalra időzíteni, hogy az energiát este már csak világításra és néhány szünetmentes fogyasztó üzemeltetésére kelljen felhasznáni. 

Ha a nappali energiafelhasználás nehezen megvalósítható, az akkumulátorok beszerzése lehet egy alternatíva a napközben megtermelt energia tárolására és későbbi felhasználására.

Magyarországon az energiatárolás egyre fontosabb szerepet kap a szabályozások és a pályázati lehetőségek tükrében. Az energiatároló rendszerek segítenek a napközben megtermelt, de fel nem használt energia tárolásában, amely később, például az esti órákban, csúcsfogyasztási időszakban használhatják fel: amikor majdnem minden lámpa ég, megy a TV vagy akár a Playstation, készül a vacsora az elektromos főzőlapon és a már korábban kimosott ruhákat át kell tenni a szárítógépbe.

A pályázati támogatások, mint például a Napenergia Plusz Program, segíthetik a napelemes rendszerek és az energiatárolók telepítési költségeinek csökkentését, hozzájárulva ezzel a rendszerek megtérülésének felgyorsításához. A támogatott tárolóval együtt a napelemes rendszer megtérülése hasonló lehet a szaldós elszámolás esetén várható 8-10 éves időszakhoz. Akiknek a legjobban megéri most napelemrendszerben gondolkodni: a nagyjából évi 3-4000 kWh fogyasztással rendelkező családok.

A hibrid napelemes rendszerek, amelyek ötvözik a szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló rendszerek előnyeit, lehetővé teszik a napenergia optimális felhasználását. Ezek a rendszerek különösen előnyösek lehetnek azok számára, akik elektromos járműveket is töltenének a napelemek segítségével.

Az invertergyártók, folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy növeljék a rendszerek hatékonyságát és csökkentsék az energiaátalakítási veszteségeket. Az új fejlesztések közé tartozik a közvetlen  egyenáramú elektromos jármű töltési lehetőség, ami további előnyöket kínál a napelemes rendszer tulajdonosok számára. Mivel a DC autótöltő két irányú töltést tesz lehetővé, akár arra is lehetőség nyílik, hogy az autóról lássuk el energiával a házunkat. Ez azt is jelenti, hogy a jellemzően 50-75kWh kapacitású elektromos autók térnyerése erősödni fog a napelemmel rendelkező családok körében. Várhatóan az év második felében már elérhető lesz kereskedelmi forgalomban több invertergyártó DC EV töltője is.

A fenntarthatóság és az energiahatékonyság növelése érdekében fontos a napenergia és más megújuló energiaforrások használatának további ösztönzése. A technológiai fejlődés és a támogatási lehetőségek kihasználása segíthet egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő kialakításában. Azonban egyértelműen látszik az is, hogy csupán az energiaárak állami támogatásának a megszüntetése is kellő ösztönzést jelent a beruházóknak.

Az energiahatékonyság és fenntarthatóság iránti elkötelezettségünkkel készen állunk segíteni Önt a napenergia előnyeinek teljes körű kiaknázásában. Kérjen ajánlatot a Nordinova Energy Kft-től most, és vegye igénybe szolgáltatásainkat: napelemrendszerek, (teljes körű pályázati ügyintézéssel), elektromos fűtési rendszerek vagy klíma telepítés, karbantartás területén.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

E-töltőInverterNapenergia