Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mindent a mérőhelyek szabványosításáról

2024. március 11. | VL online |  1870 |

Mindent a mérőhelyek szabványosításáról

A villanyszerelői fórumok egyik slágertémája a mérőhelyek szabványosítása, ezért a VL márciusi lapszámában olvasható cikkünkben áttekintjük, hogy milyen szabályok vonatkoznak a fogyasztásmérőhely létesítésére, felújítására és jelentős átalakítására.

A témának szentelt írásunkban megválaszoljuk, hogy mikor kell elvégezni a szabványosítást és tisztázzuk, hogy hol kezdődnek és meddig tartanak a fogyasztásmérőhelyek szabványosításának határai.

A 2024. január 15-én indult Napenergia Program Plusz program 66%-os vissza nem térítendő támogatás mellett kínál lehetőséget napelemes rendszer és energiatároló berendezés telepítésére. A pályázat mérföldkőnek számít a napelem-telepítési ösztönzők között, ugyanis jelentős szemléletváltást tükröz, hiszen a támogatott napelemrendszernek az adott ingatlan/család energiaigényét kell kiszolgálnia, amelyben fontos szerep jut az energiatárolásnak. Az energiatárolóval kombinált napelemes rendszerekkel foglalkozó cikksorozatunk múlt havi részében áttekintettük az inverter kiválasztásának legfontosabb szempontjait és az inverter méretének meghatározását, míg a márciusi lapszámunkban olvasható folytatásban arra keressük a választ, hogy az energiatárolóval kombinált napelemes rendszert mekkora méretűre érdemes terveznünk. Emellett szó lesz a leggyakrabban alkalmazott energiatárolók kialakításáról és a kiválasztás szempontrendszeréről.

A fentieken túl szó lesz a logisztikai és ipari létesítmények energiahatékony világításvezérléséről, adunk néhány jól használható ötletet a gépek kézi indításának megvalósításához, illetve kiderül az is, hogy mekkora ívben szabad meghajlítani a villámvédelmi levezetőt.

A márciusi lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség. A lapszám az előfieztőink számára már letöltehő pdf-ben.

Beleolvasok

Ízelítő a VL 2024/3. számának tartalmából:

  • Molnár Gábor Miklós: Akkumulátor kiválasztása és a napelemrendszer méretének meghatározása bruttó elszámolási rendszerben
  • Benyák László: Mikor és hogyan kell szabványosítani a fogyasztásmérőhelyet?
  • Ekler Attila: Logisztikai és ipari létesítmények energiahatékony világításvezérlése
  • Kábel- és nyomvonalkeresők áttekintő táblázata
  • Slezsák István: A dinamikus tarifák hatásai II.
  • Porempovics József: Kézi vezérlések másképp
  • Kruppa Attila: Mekkora ívben szabad hajlítani a villámvédelmi levezetőt?

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AkkumulátorFogyasztásmérőhelyVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó