Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EVO áram-védőkapcsolók

2024. március 5. | támogatott cikk |  894 |

EVO áram-védőkapcsolók

A vonatkozó jogszabályok (MSZ HD 60364-4-41) alapján minden általános célú dugaszolóaljzatot kiegészítő védelemmel kell ellátni, azaz legfeljebb 30 mA névleges kioldóáramú áram-védőkapcsolót (ÁVK) kell a táphálózatba beszerelni. Ennek megfelelően minden új szerelésű villamos hálózatba érdemes a hálózat funkciójának megfelelő ÁVK-t beszerelni a felhasználók védelme érdekében.

„AC” típusú áram-védőkapcsolók

Amennyiben a rendszerben csak hagyományos fogyasztókat (világítás, képcsöves TV, sütő, mosógép stb.) használnak, elégséges hagyományos „AC” típusú védelmi eszközt beépíteni. Ezek a védelmi eszközök a tiszta szinuszos terhelésű hálózatok hibaáramait képesek detektálni és egy esetleges hiba esetén megvédeni a felhasználókat az áramütéstől.

AC típusú áram-védőkapcsoló

„A” típusú áram-védőkapcsolók

A modern fogyasztók elterjedésével egyre több olyan készüléket használunk magunk körül, melyek kapcsolóüzemű tápegységen keresztül kapják a működésükhöz szükséges villamos energiát. Emiatt a táphálózat felé megjelenhetnek lüktető egyenáramú összetevők is, melyeket az „AC” típusú ÁVK-k nem képesek detektálni, és hiba esetén nem kapcsolják le a védett hálózatot. Emiatt azokban a hálózatokban, ahol sok számítógép, laptop, lapostévé található, érdemes „A típusú ÁVK-t használni.

A típusú áram-védőkapcsoló

„B” típusú áram-védőkapcsolók

Olyan hálózatokban, ahova inverterrel ellátott fogyasztók csatlakoznak, (napelemes rendszer, elektromos autó töltő, hőszivattyú, inverteres klíma) a rendszerben tiszta egyenáramú összetevők is megjelenhetnek.

A tiszta egyenáramú hibajeleket csak a „B” típusú ÁVK-k képesek érzékelni és a névleges hibaáramot meghaladó érték esetén a táphálózatot lekapcsolni.

„B típusú áram-védőkapcsoló

Szelektív áram-védőkapcsolók

Egy épületben több olyan áramkör is előfordulhat, melyek működési körülményeiből adódóan nem kívánt kioldások jelentkezhetnek a rendszerbe épített ÁVK-n. Ilyen áramkörök kültéri világítások, dugaszolóaljzatok, jacuzzik, elektromos autó töltők, napelemes rendszerek. Annak érdekében, hogy az egyes áramkörök ne okozzák a teljes rendszer leállását, érdemes ezekbe az áramkörökbe külön-külön ÁVK-t építeni, és a teljes rendszert egy szelektív ÁVK-val védeni.

Szelektív áram-védőkapcsoló

További információk a www.tracon.hu weboldalon találhatók.

EVO moduláris termékcsalád

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Áram-védőkapcsoló

Kapcsolódó