Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Pozitív változások az új lakossági napelemes pályázatban

2023. december 1. | VL online |  992 |

Pozitív változások az új lakossági napelemes pályázatban

A korábban közöltekhez képest megemeli a kormány a januárban induló lakossági Napenergia Plusz Programban a telepíthető maximális rendszerméretet – hangzott el a 2023. december 1-én rendezett XVI. Szolár Konferencián.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség által szervezett, a Villanyszerelők Lapja médiatámogatása mellett, a Lechner Rendezvényközpontban megvalósult rendezvényen Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára ismertette, hogy a 4 kW-os helyett akár 5 kW teljesítményű napelemrendszer és 8 kWh-s helyett akár 10 kWh-s energiatároló is telepíthető lesz. A beruházási költség kétharmadát fogja fedezni a program, a megtérülési idő várhatóan 10 év lesz.

Horváth Viktor előadásában a naperőművekkel és az energiatárolással kapcsolatos kormányzati tervekről elmondta, hogy 2029-ig legalább 6-700 milliárd forintot terveznek hálózatfejlesztésre költeni. Emellett 2024. január 1-től feloldják a visszatáplálási tilalmat és visszaengedik az ország területének 94 százalékán a lakossági napelemtelepítéseket.

Horváth Viktor az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára 2023. december 1-én a budapesti Lechner Rendezvényközpontban megtartott XVI. Szolár Konferencián.

Telt házzal zajlott a XVI. Szolár Konferencia a Lechner Rendezvényközpontban.

A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviseleti szervezet, a több mint 300 tagvállalattal rendelkező
Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2023. december 1-jén rendezte meg tizehatodik alkalommal a magyar napenergiaipar legrangosabb eseményét, a Szolár Konferenciát.

A Media12 kiadó szaklapjai a Szolár Konferencia kiemelt médiatámogatói.

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Lantos Csaba Energiaügyi Miniszter 2023. december 4-én az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán közzétett videóüzentben közölte, hogy a 75 milliárd forintos keretösszegű program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával 2023. december 4-én elkezdődött, a lakossági pályázók január közepétől jelentkezhetnek. A regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be. A pályázati felhívás szerint a program a családok költségeinek kétharmadát fedezi, legfeljebb 5 millió forint támogatási értékben.

Támogatás a pályázó állandó lakhelyéül szolgáló családi házon, vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható. Elszámolható a pályázati adminisztráció, a tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, a telepítés munkadíja. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem.

A beszerezhető berendezések kapacitását a szakmai észrevételek alapján az eredeti bejelentéshez képest rugalmasabban kezeli a kiírás. A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kilowatt teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kilowattóra kapacitású tárolóból állítható össze. A programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia- fejlesztést.

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bírálják majd el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatályba lépését követő két éven belül kell elkészülni.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

HMKENapelemNapenergia

Kapcsolódó