Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Minden, amit a villámvédelmi rendszerek tervezéséről, kialakításáról és felülvizsgálatáról tudni kell

2022. március 7. | VL online |  1978 |

Minden, amit a villámvédelmi rendszerek tervezéséről, kialakításáról és felülvizsgálatáról tudni kell

Egy villámvédelmi rendszer tervezése, kivitelezése és felülvizsgálata számos műszaki területet ölel fel, és az építményben érdekelt összes résztvevő összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy a kiválasztott villámvédelmi szint a legkisebb költséggel és a lehető legkisebb ráfordítással valósuljon meg.

Több hónapja, lapszámonként megjelenő cikkekben (itt, itt, itt és itt) tárgyaljuk az MSZ EN 62305-3:2011 villámvédelmi szabványt, amelynek az E mellékletével folytatjuk a sort, ismertetve a szabványnak megfelelő villámvédelem tervezésének, kialakításának, karbantartásának és felülvizsgálatának irányelveit.

A Villanyszerelők Lapja március 7-én megjelent 2022/3. számában szó lesz arról, hogy a fényforrások fényáramának szabályozása, más elnevezéssel dimmelése napjainkra általános igényévé vált a megrendelőknek, ezért nem árt, ha a villanyszerelőnek van a tarsolyában néhány vezérléstechnikai ötlet. A témának szentelt cikkünkben érdekes dimmereket és néhány érdekes dimmervezérlési megoldást mutatunk be. A bemutatott kapcsolások mindegyike alkalmas 230 V AC feszültségű, szabályozható LED-fényforrásokhoz is, némi teljesítménybeli különbséggel.

A hazai hálózati engedélyesek minden évben elkészítik a Magyar Villamosenergia-rendszer Hálózatfejlesztési tervét. A villamosenergia-hálózatok üzemeltetői hosszútávú fejlesztési terveikben már figyelembe veszik az elektromobilitás várható hatásait, a VL márciusi számban olvasható cikkünkben ebbe a módszertanba nyújtunk betekintést.

Márciusi lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével. Elmentek a tűzoltók, hogyan tovább?
  • Rátai Attila: Segédlet a villámvédelmi rendszerek tervezéséhez, kialakításához, karbantartásához és felülvizsgálatához
  • Slezsák István: Az e-mobilitás hálózati hatásai
  • Elektromechanikus tolókapumozgató-motorok áttekintő táblázata
  • Ledneczki László: Kapunyitás gombnyomásra
  • Hárfás Zsolt: Növekvő villamosenergia-fogyasztás és rendszerterhelési csúcsok 2021-ben
  • Porempovics József: Dimmervezérlési ötletek

Beleolvasok

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4500 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 800 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó