Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Miről ír az októberi VL?

2021. október 12. | VL online |  1246 |

Miről ír az októberi VL?

Az októberi lapszámot ezúttal is néhány cikk kiemelésével ajánljuk az olvasóink figyelmébe. A VL legfrissebb számában ismét bemutatásra kerül egy elektromos eredetű tűzeset. Ezúttal egy olyan esemény kerül ismertetésre, ahol a hálózati elemek egyik végpontja, egy LED-es világítótest okozott tüzet, amely okaként gyártói, tervezői és kivitelezői hibák is felróhatók.

E havi cikkcsokrunkban hangsúlyosan jelenik meg a villámvédelem, két anyagot is szentelünk a témakörnek. Az előző lapszámban kezdtünk foglalkozni a villámvédelmi biztonsági távolsággal, ismertettük a biztonsági távolság számításának elméleti hátterét, és rámutattunk arra, hogy a szabvány módszerével kiszámított értékeket fenntartással kell kezelnünk minden olyan esetben, amikor a villámáram levezetésében jelentős szerepet kapnak kiterjedt fémszerkezetek és lemezfelületek. A most olvasható folytatásban ismertetjük, hogy melyek azok az esetek, amikor a biztonsági távolságot „nem kell figyelembe venni”, és hogy ennek milyen gyakorlati következményei lehetnek az LPS kialakítására vonatkozóan.

Ellentmondásos helyzet, hogy a villamos szakma egyik alapvető területe a villámvédelem, azonban a jelenleg érvényes, az európai uniótól változtatás nélkül átvett és Magyarországon bevezetett MSZ EN 62305 szabványsorozat csak angol nyelven érhető el. Ezen a furcsa helyzeten igyekszünk segíteni azzal, hogy a szabvány előírásait tárgyaljuk a VL-ben – természetesen magyarul.

Az októberi számunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Beleolvasok

Október 11-én jelent meg a VL 2021/10. lapszáma!

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével – Ég a lámpa, ég
  • Kruppa Attila: Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról II.
  • Porempovics József: Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel
  • Hidraulikus és elektrohidraulikus kábelsaruprések áttekintő táblázata
  • Tóth Gergely: A villamosiparban használt prések
  • Rátai Attila: MSZ EN 62305-3:2011 Norma szerinti villámvédelem. Építmények fizikai károsodása és életveszély
  • Hárfás Zsolt: Csak a megújulók és az atomenergia segíthet

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó