Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az Elmű-Émász leadja 2,2 millió fogyasztóját – pályázatot hirdettek az átvételükre

2021. február 23. | VL online |  2131 |

Az Elmű-Émász leadja 2,2 millió fogyasztóját – pályázatot hirdettek az átvételükre

Az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. befejezi a villamos energia egyetemes szolgáltatását, 2,2 millió felhasználójának átvételére az energiahivatal közzétette a nyilvános felhívást. Az érintett felhasználók ellátása zavartalan marad, az ügyfeleknek egyelőre semmi teendőjük nincs.

Az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. kezdeményezte villamos energia egyetemes szolgáltatói engedélye visszavonását, valamint 2,2 millió ügyfelét átvevő szolgáltató kijelölését a MEKH-nél, a hivatal pedig közzétette a nyilvános felhívást a felhasználók átvételére.

A MEKH a jogszabályok alapján az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyt a szolgáltató kérelmére kizárólag akkor vonhatja vissza, ha továbbra is biztosított marad a felhasználók folyamatos ellátása. A hivatal ennek érdekében intézett felhívást a villamos energia egyetemes szolgáltatói működési engedéllyel rendelkező cégekhez, hogy lehetővé váljon az átadó szolgáltatási területén található felhasználók átvétele.

A felhívásra a Magyarország területén érvényes villamos energia egyetemes szolgáltatási engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatók tehetnek ajánlatot 30 napon belül. A hivatal a beérkező ajánlatokat átfogóan értékeli, és az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet.

A szolgáltatóváltás azokat a Budapesten és Pest megyében, valamint Északkelet-Magyarországon élő, alapvetően lakossági ügyfeleket érinti, akik jelenleg egyetemes szolgáltatás keretében vásárolják az áramot az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-től.

Az átvétellel érintett 2 207 640 felhasználónak nincs teendője, villamosenergia-ellátásuk az átadás-átvételi folyamat idején is zavartalan marad. Változatlan módon kapják és rendezhetik áramszámláikat, a váltásról pedig a megszokott kommunikációs csatornákon folyamatos és teljes körű tájékoztatást kapnak szolgáltatójuktól – hívta fel a figyelmet az energiahivatal.

Az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-vel versenypiaci szerződésben álló ügyfelekre a szolgáltatóváltás nem vonatkozik, számukra a vállalat a jövőben is változatlanul biztosítja a villamosenergia-szolgáltatást.

Az Elmű-Émász az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a vállalatcsoport a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében minden szakmai támogatást megad a hivatalnak és a leendő új egyetemes szolgáltatónak. A társaság hangsúlyozta, hogy a változás a villamosenergia-szolgáltatás minőségét nem érinti. A szolgáltatóváltás pontos időpontjáról a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal dönt.

Az egyetemes szolgáltatási engedély visszaadását követően a villamos energia hálózat fenntartója és üzemeltetője Budapesten és Pest megye legnagyobb részén továbbra is az Elmű Hálózati Kft. lesz. Így a cégcsoport kapcsolatban marad lakossági ügyfeleivel is, az áramhálózat üzemeltetőjeként a jövőben is garantálja majd számukra a biztonságos és magas színvonalú villamosenergia-ellátást, fejleszti és karbantartja hálózatát. Emellett feladata a többi között a mérőórák felszerelése, cseréje, ellenőrzése és szükség szerint helyszíni leolvasása is – jelezte a vállalatcsoport.

Az északkelet-magyarországi áramhálózatot üzemeltető és az ott élő ügyfeleket ellátó Émász Hálózati Kft.-t korábbi bejelentésének megfelelően az E.ON Hungária Csoport az MVM Csoportnak tervezi értékesíteni. Az Elmű-Émász társaságcsoport az E.ON Hungária Csoport tagja.

Az MTI megkeresésére az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. közölte: az MVM Csoporthoz tartozó MVM Next vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudja biztosítani a villamosenergia-szolgáltatást annak a lakossági ügyfélkörnek, amelyet jelenleg az Elmű-Émász lát el. A már jelenleg is csaknem 4,2 millió ügyfél földgáz- és villamos energia ellátását biztosító MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az ország egyetlen közműszolgáltató társasága, amely teljes körű, országos földgáz- és villamosenergia egyetemes szolgáltatói engedéllyel rendelkezik.

A szükséges feltételek rendelkezésre állása esetén az MVM Next képes és kész ellátni Budapesten, valamint Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein az érintett ügyfeleket. Az MVM Next csaknem egymillió lakossági ügyfélnek biztosítja a villamosenergia-szolgáltatást az ország egész területén – közölték.

A társaság hangsúlyozta: az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Magyarország piacvezető energiakereskedője, amely éves szinten több mint 62 terawattóra (TWh) földgázt és villamos energiát értékesít ügyfeleinek a versenypiacon és az egyetemes szolgáltatásban.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramszolgáltatóÁtviteli hálózatEgyetemes szolgáltató

Kapcsolódó