Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fogy a szakemberek szabad kapacitása

2020. december 7. | VL online |  2517 |

Fogy a szakemberek szabad kapacitása

Az építőiparban dolgozó szakemberek 46 százaléka már kapott megrendelést otthonteremtési támogatás keretében tervezett munkára, 2021-re.

A falvakban kötötték le a legtöbb ilyen kapacitást, a szakemberek 52 százalékához érkezett támogatással összefüggésbe hozható megrendelés. A városokban a szakemberek 50 százaléka, a megyeszékhelyeken 41 százalék, Budapesten 31 százalék válaszolta, hogy kapott már otthonteremtési programhoz köthető megrendelést 2021-re.

A falusi és budapesti adatok közötti 21 százalékpontos különbség tükrözi az ingatlanpiaci trendeket. Egyre többen szeretnének vidéken építkezni, valamint az otthonfelújítási támogatás sokakat ösztönöz régóta halogatott munkálatok elvégzésére – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A felmérés adatai szerint még van szabad építőipari kapacitása a szakembereknek 2021-re, azonban a megkérdezett szakemberek 23 százalékának korlátozottan, 2 százalék pedig már egyáltalán nem tud munkát vállalni jövőre. A válaszadók 67 százalékának már van megrendelése 2021-re, de a kapacitásuk nagy része még szabad. A szakemberek 8 százalékának a teljes kapacitása szabad a jövő évre.

A válaszadó szakemberek 47 százaléka akár még idén tudna munkát vállalni. Januárban a válaszadók 19 százaléka tudna kezdeni. 21 százalék február-márciusra tud munkát vállalni, 10 százalék pedig már csak 2021 tavaszának végén tudna munkához látni. A megkérdezett szakemberek két százaléka már csak 2022-ben tudná elkezdeni a munkát.

Az adatokon érződik az építőipar átmeneti mérséklődése. A második hullám, a mélyépítési és közműépítési munkák mérséklődése, a lakásépítések visszaesése miatt több a szabad építőipari kapacitás. Azonban nem érdemes halogatni a megrendelést, mert a lassulás várhatóan átmeneti, az év elején rohamra lehet számítani a január 1-én életbe lépő, új otthonteremtési támogatások miatt. Érdemes időben lépni, mert könnyen betelik a jó szakemberek naptára” – tanácsolja Markovich Béla.

A felmérés módszertana

A felmérés önkitöltős online kérdőívvel készült. Mintavétel: a felmérésben 540 fő építőipari szakember, a Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjai kerültek megkérdezésre. Az adatfelvétel ideje: 2020. november. A felmérés nem reprezentatív.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Építőipar

Kapcsolódó