Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Amikor meghiúsul az üzembe helyezés

2020. október 12. | VL online |  1919 |

Amikor meghiúsul az üzembe helyezés

A megújuló energiatermelés rohamos fejlődésével együtt egyre nagyobb számban jelennek meg a családi házakon a háztartási méretű kiserőművek. Általános tapasztalat, hogy a családi házak tetejére helyezett napelemek sok esetben terv nélkül kerülnek csatlakoztatásra.

Azonban olyan eset is előfordul, amikor a tulajdonos készíttet tervet arra jogosult tervezővel, aki a vonatkozó előírásoknak, műszaki biztonsági követelményeknek megfelelően megtervezi a HMKE létesítését, ám a kivitelezett rendszer üzembe helyezése mégis meghiúsul. Hol lehet a hiba és mi a megoldás? A feltett kérdésekre VL 2020/10. számában egy konkrét eset ismertetése mentén válaszolunk.

A Villanyszerelők Lapja hasábjain már számos nézőpontból írtunk az elektromosautó-töltőállomásokról, ám mivel ez egy dinamikusan fejlődő terület, mindig szolgál új témákkal. Októberi számunkban azt tárgyaljuk meg, hogy Magyarországon milyen feltételeknek kell megfelelnie egy szakembernek, aki elektromosautó-töltőállomás telepítésére kap megbízást. Emellett megvizsgáljuk az e-autótöltők fajtáit, szót ejtünk a felépítésükről és részletesen ismertetjük a telepítés menetét.

A szabványokkal foglalkozó cikksorozatunkban folytatjuk az MSZ HD 60364-4-41 szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelmények ismertetését. Először átnézzük a kiegészítő védelmi módokat, majd megbeszéljük az alapvédelmi módokat.

Az októberi számunk olvasásához kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Előfizetek →

A VL 181. számának tartalmából: 

  • Benyák László: HMKE: meghiúsult üzembe helyezés
  • Rátai Attila: Kiegészítő védelem és alapvédelmi módok
  • Balogh Zoltán: Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel
  • Kozma László: Ki telepíthet elektromosautó-töltőállomást?
  • 120–180°-os látószögű kültéri mozgásérzékelők áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Relés jelenlétszimuláció
  • Deme László: Felhőgyár

Beleolvasok →

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Elektromos autóElőfizetésHMKEMSZ HD 60364NapelemVillanyszerelők Lapja