Villanyszerelők Lapja

Nagyfeszültségű egyenáramú kapcsolat Nagy-Britannia és Dánia között

| |  1900 | |

Nagyfeszültségű egyenáramú kapcsolat Nagy-Britannia és Dánia között

A Viking Link akár 1400 megawatt (MW) villamos energia kereskedelmét teszi majd lehetővé, mindkét ország fogyasztói számára fokozva ezzel a villamosenergia-ellátás megbízhatóságát és biztonságát.

Azáltal, hogy a villamos energia továbbítását mindkét irányban lehetővé teszi, a Viking Link támogatni fogja a megújuló energiaforrások integrálását a villamosenergia-hálózatba.

A Viking Link lesz az első nagyfeszültségű egyenáramú kapcsolat Nagy-Britannia és Dánia között. A rendszerösszeköttetés a National Grid Ventures (Nagy-Britannia) és az Energinet (Dánia) közös fejlesztése, amely  a tervek szerint 2023 végén kezdi meg kereskedelmi működését.

A Siemens nyerte el a két konverterállomás leszállítására kiírt megbízást, amely egy 1400 MW-os konverterrendszert foglal magába, ±525 kilovoltos (kV) egyenáramhoz, HVDC Plus technológia alkalmazásával. A két konverter állomást a lincolnshire-i (Nagy-Britannia) Bicker Fenben és a dél-jütlandi (Dánia) Revisingben az Északi-tengert átszelő 767 km hosszú egyenáramú hálózati kábel köti majd össze. A Viking Link a világ egyik leghosszabb egyenáramú villamosenergiarendszer-összeköttetése lesz. A konverter állomások rendszerének komplett megtervezése, leszállítása, telepítése és üzembe helyezése a Siemens feladata lesz.

Mindkét konverter állomás HVDC Plus feszültségforrású, és modulárisan, több szinten elrendezett konvertereket (VSC-MMC) fog alkalmazni, melyek a HVDC átvitel előnyeit további előnyökkel ötvözik, mint pl. a váltakozóáramú feszültségszabályozás, a külső feszültség nélküli indítás (black-start) képessége, és további, mindkét összekapcsolt AC hálózat teljesítményét és hálózati stabilitását fokozó funkciók.

 A Viking Link oda fogja továbbítani az energiatöbbletet, ahol épp nagyobb az igény. Mivel nem valószínű, hogy a szélenergia-termelés és az igény csúcsidőszakai Nagy-Britanniában és Dániában is egybeessenek, a rendszerösszeköttetés a fogyasztási csúcsidőszakokban alacsonyabb árakat fog eredményezni, és lehetővé teszi majd a megújuló energia hatékonyabb felhasználását. A Viking Link mindkét ország fogyasztói számára az energiaforrások változatos keverékét teszi majd elérhetővé.

Az egységes európai energiapiac kialakítását elősegítő kulcsfontosságú infrastrukturális projektként az Európai Bizottság közös érdekű projektnek minősítette a Viking Linket. Az ilyen projektek célja, hogy támogassák az EU energia- és klímapolitikai célkitűzéseinek elérését, pl. a párizsi megállapodásnak megfelelően a gazdaság hosszú távú szén-dioxid-mentesítését.