Villanyszerelők Lapja

Újra egyenházak fognak épülni Magyarországon?

| |  957 | |

Újra egyenházak fognak épülni Magyarországon?

A kormány megbízta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy ez év végéig hozza létre az elektronikusan elérhető Nemzeti mintaterv katalógust, amely a magyar építészeti kultúrát közvetítő mintaterveket tartalmazza.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kitér arra is, hogy a mintatervek elkészülte után azonnal hozzá kell látni a tájegységi építészet előmozdítása érdekében szükséges támogatási rendszer kidolgozásának. Ez a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a pénzügyminiszter, valamint a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos feladata lesz- írta meg a Napi.hu.

Az 1990-es évek elejéig az Építésügyi Tájékoztatási Központ (ÉTK) forgalmazta az ajánlott terveket. Az ÉTK-nak a nagyobb vidéki városokban is voltak képviseletei, amelyekben pár ezer forintért meg lehetett vásárolni a családi házak ajánlott terveit. Ezek az ÉTK rendelésére készült és az arra hivatott építészek által zsűrizett tervek komplett csomagok voltak, tehát mindent tartalmaztak, amire az engedélyezéshez az akkori szabályok szerint szükség volt. Az építtető által megbízott építész dolga mindössze annyi volt, hogy a telekre adaptálta a kiválasztott tervet. (Az ÉTK kiadott ajánlott tervkatalógust is, amely a választást könnyítette meg.) Az építésügyi hatóságnak pedig kötelessége volt az így beadott tervre egy hónap alatt kiadni az építési engedélyt. Az antikváriumokban még időnként feltűnnek ilyen ajánlott tervcsomagok.

Annak ellenére, hogy a vázolt ajánlott tervek eltűntek a piacról, a speciális technológiával dolgozó házépítők – különösen a készházépítők – a mai napig kínálnak ajánlott terveket. Ezek előnye, hogy többnyire az árat is tartalmazzák.

A mostani kormányhatározatban szereplő – kidolgozandó – támogatási rendszerről nem lehet tudni, hogy mit fed pontosan: magához a tervhez ad támogatást, a hatósági eljárást egyszerűsíti, vagy esetleg másról lesz szó benne.