Villanyszerelők Lapja

Panelfelújítás nyerte a legrangosabb építészeti díjat

| |  870 | |

Panelfelújítás nyerte a legrangosabb építészeti díjat

Meglepő eredmény született az egyik legrangosabb európai építészeti díj odaítélése során: a Mies van der Rohe-díjat egy francia panelfelújítás nyerte el!

Az óbudai Faluházhoz hasonló hatalmas lakótömbön nem sokat változtattak: végighúztak előtte egy 3,80 m széles télikertet – számol be róla a tervlap.hu.

Mies van der Rohe-díj

Az Európai Unió kortárs építészeti díja, melyet 1988-ban hoztak létre és Ludwig Mies van der Rohe-ról, a német származású amerikai autodidakta építészről neveztek el.

A Grand Parc Bordeaux pojekt keretében 530 lakás kapott télikertet három tömbben. A hatvanas éveken épült tömb így elkerülte a bontást, helyette több teret, több fényt, több kilátást, jobb gépészetet és megújult elektromos hálózatot kaptak a lakók, akik a felújítás alatt bent is lakhattak.

A meglévő ablakok parapetjét elbontották (az azbeszt szigetelések eltávolításával), helyükre nagy üveg tolóajtók kerültek (belső hőszigetelő függönnyel), a fürdőszobák elektromos rendszerét lecserélték, és készült két új, nagyobb lift. A lakásokat is felújították.

Minden lakás 3,80 méter széles télikertet kapott előregyártott vasbetonból, kívül könnyű polikarbonát paneleket helyeztek el, és üveg korlátok készültek, és fényvisszaverő függöny került fel.

A felújítás 12-16 napot vett igénybe lakásonként.