Villanyszerelők Lapja

COP 24: gyors és széleskörű átalakításra van szükség

| |  914 | |

COP 24: gyors és széleskörű átalakításra van szükség

Ebben a hónapban minden szem a lengyelországi Katowice városára szegeződik, ahol a COP24 nemzetközi klímavédelmi tanácskozás zajlik. Katowice fontos állomás a Párizsi Egyezmény megvalósításában azáltal, hogy határozott átláthatósági és elszámoltathatósági rendszert határoz meg a hosszú távú célok elérése felé vezető úton.

A cikk az EURACTIV oldalon megjelent angol nyelvű anyag alapján készült.

Van megoldás, tegyünk együtt az éghajlatváltozás ellen!

A csúcstalálkozó sarokköve az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület régóta várt  jelentése, amely szerint ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést 1,5 °C-ra korlátozzuk, gyors és széleskörű  átalakításra van szükség az épületek, a városok, az energia, az ipar, a földhasználat és a közlekedés területén. A globális szénkibocsátásnak 2030-ig 45 százalékkal kell csökkennie a 2010-es szinthez képest, 2050 körülre pedig a „nettó zéró” értéket kell megcélozni.

Ezért most együtt kell fellépnünk a „szénmentesítésért”. Az Európai Parlament felszólította a világ vezetőit, hogy erősítsék meg a 2020 utáni éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaikat, és biztosítsák a éghajlatváltozással kapcsolatos költségek megfelelő finanszírozását a fejlődő országok számára. A kötelezettségvállalásokat azonban nem csak megerősíteni, de végrehajtani is kell, és a COP24 döntő fontosságú abban, hogy „valós idejű” áttekintést nyújtson arról, hogy a résztvevőknek milyen mértékben sikerül megvalósítaniuk a céljaikat. Európának továbbra is vezető szerepet kell vállalnia, de feltétlenül szükséges, hogy a világ többi része is kövesse ebben.

Réz: a megfelelő fém az energiarendszer átalakításához

A jó hír, hogy vannak megoldási lehetőségek és ezek többségében a réznek központi szerepe van. A réz a megfelelő fém az energiarendszer átalakításához, elősegíti a megújuló energia előállítását, javítja az energiahatékonyságot a termékekben és a rendszerekben, valamint segíti a közlekedés, a fűtés és a hűtés villamosítását. Az EU 2050-es forgatókönyve alapján úgy becsüljük, hogy az energiarendszer átalakítása akár 6-szorosára növelheti a réz iránti keresletet (2050-re kb. 25 millió tonna). Emiatt kulcsfontosságú kérdés az újrahasznosítás, de szerencsére már létezik egy jól működő újrahasznosítási lánc, amely lehetővé teszi a réz végtelen ciklusú újrafelhasználását.

A rézipar energiaigényes. Az energiaköltség a termelési költség 20-30 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy az energia- és éghajlatváltozási költségek növekedése sérülékenyebbé teszi az ágazatot. Az európai réz és egyéb nyersanyagok termelésének megtartásához és ezek előnyeinek kihasználásához, – az anyag kulcsfontosságú az éghajlatváltozási célok elérésében, és az ágazat a bővölő kereslet mellett új munkahelyeket és gazdasági növekedést biztosít – olyan jogalkotási keretre van szükség, amely támogatja ezt a folyamatos hozzájárulást. Ennek egyik legfontosabb feltétele az egyenlő feltételek megteremtése a többi fejlett vagy fejlődő országgal, például az USA-val vagy Kínával, amikor az energia- és az éghajlati költségekről van szó.

Energiahatékonyság: a hatókör szélesítése

Mivel a gazdasági növekedés és az urbanizáció egyre több energiát igényel, a hatékony energiafelhasználás kulcsfontosságú. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben készített jelentése szerint az energiahatékonysági politika nélkül 2017-ben 12 százalékkal több energiát fogyasztottunk volna és 12 százalékkal több üvegházhatást okozó gáz került volna kibocsátásra. A jelentés azt is megállapította, hogy lehetséges lenne ennél többet is elérni. A teljes energiamegtakarítási potenciál elérése érdekében azonban a globális éves energiahatékonysági beruházásokat 2025-ig meg kell duplázni, majd 2040-re ezt is a duplájára kell növelni.

Az utóbbi időben az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása lelassult, és az európai irányelvek nem biztosítják a lehető legnagyobb mértékű energiamegtakarítást. Jelentős lehetőségek rejlenek még benne, beleértve az EU energiarendszerét is. Az EU energiahatékonysági irányelveinek hatókörét ki kell terjeszteni az összes energiafelhasználó ágazatra, és olyan összetettebb intézkedéseket kell végrehajtani, amelyek jelentős energiamegtakarítást tesznek lehetővé, például az épületautomatizálásban és a hevítés, a közlekedés villamosításában. Ezek a megtakarítások jóval az energiaellátás áránál alacsonyabb költségen valósíthatók meg, így pénzügyileg is indokoltak. Fontosak továbbá az egyre gyakoribb megújuló energiával működő rendszerben is.

Rézzel kapcsolt megoldások

A réztartalmú termékek általában hatékonyabban működnek, költséghatékonyan csökkentik az energiafelhasználást, jellemzően 20-30 %-kal. A réz tehát kapcsolatot teremt az energiahatékonysági megoldások között, és ez az irányelvek, szabályozási környezet szintjén is megvalósul. 2017-ben az Európai Réz Intézet elindította a DecarbEurope nevű kezdeményezét, amely összehozza az ágazati és piaci szereplőket, hogy segítse egy valóban alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság kialakítását, bemutatva egy integrált elképzelést arról, hogy hogyan érhető el egy mély, költséghatékony, körkörös, fogyasztóközpontú energiaátmenet.

A DecarbEurope szemlélet szerint úgy véljük, hogy a dekarbonizáció csak a szabályozási környezet és az üzleti élet szimbiózisán keresztül valósulhat meg, ezért kézzelfogható, megvalósítható megoldásokat teszünk le az asztalra, bemutatva az átmenet valódi alternatíváit. Az egyik példa az ágazati integráció: például a villamos energia, a bioenergia, a kapcsolt energiatermelés, a hidrogén és a távfűtés közös fejlesztése, csak hogy néhányat említsünk.

Európa vezető szerepe

Az Egyesült Államok kilépése a Párizsi Egyezményből lehetőséget nyújt Európa számára, hogy jó példával járjon elöl a globális klímaváltozás elleni harcban. Az üvegházhatást okozó gázok hosszú távú kibocsátásának csökkentésére vonatkozó új uniós stratégia olyan szilárd keretet biztosíthat, amely – hatékony végrehajtás esetén – jelentősen hozzájárulhat a párizsi célokhoz.

Az idei COP24 csúcstalálkozón, melyet egy jelentős európai bányászati és ipari térségben tartanak, kiemelten fontos, hogy megvitassák a nyersanyagok kulcsfontosságú szerepét az éghajlatváltozás mérséklésében. Ahhoz, hogy Európa sikeresen vezesse az éghajlatváltozással kapcsolatos globális fellépést, több párbeszédre, együttműködésre és az ágazatokon belüli erőfeszítésekre van szükségünk. Nem egy, hanem több megoldásra van szükség, amelyek együttesen lehetővé teszik számunkra, hogy megfeleljünk a Párizsi Egyezmény kötelezettségvállalásainak, és hosszú távon versenyképesek maradjunk. A rézipar számos megoldást kínál, és elkötelezettek vagyunk a további megoldások megtalálásában és végrehajtásában.

Réz

Kapcsolódó