Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan készítsük el a kivitelezési tervdokumentációt?

2018. december 10. | VL online |  5151 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hogyan készítsük el a kivitelezési tervdokumentációt?

A szakmában sokszor keverik az engedélyezési és a kiviteli tervek műszaki leírását, amelyekbe néha olyan dolgok is belekerülnek, amik nem kellenének. A félreértéseket tisztázandó egy kisebb irodaépület műszaki leírását közöljük, amolyan példamegoldásként.

Észben kell tartanunk, hogy a 191/2009. (IX. 15.) építésüggyel foglalkozó kormányrendeleten és a Magyar Mérnöki Kamara előírásain kívül, többek között a 40/2017. (XII. 4.) villamos berendezések biztonságával foglalkozó rendelet előírásait is figyelembe kell venni a villamos műszaki leírások elkészítésénél.

Nem tudunk teljes körű anyagot összeállítani egy cikk kereti között, de reméljük, hogy iránymutatásként megfelelő lesz, még akkor is, ha olvasás közben sok kiegészíteni való eszébe jut majd a kollégáknak. Tehát egy elképzelt engedélyezési tervdokumentációt fogunk elkészíteni (a kivitelezési tervdokumentációval egy későbbi cikkben foglalkozunk), ami a valóságban nem ennyire részletes, de ez mégiscsak egy szakcikk, ahol lehetőség nyílik a magyarázatok leírására.

A december 10-én megjelent Villanyszerelők Lapjában az engedélyezési tervdokumentáció tartalmának részletes ismertetésén túl számos érdekes további témát is kínálunk olvasásra, melyet a cikkek felsorolásával ajánlunk figyelmébe.

Szintén kiemelenénk, hogy a hagyományainknak megfelelően ez év végén is játékra invitáljuk az előfizetőinket. A karácsonyi totónkban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, három lehetséges válaszból megjelölni és beküldeni a helyesnek gondolt megfejtést. A kérdésekre helyesen válaszolók között 670 000 forint értékben sorsolunk ki ajándékokat.

Még nem VL előfizető, de szívesen játszana és próbára tenné a szerencséjét?
Fizessen elő! Az előfizetés értékének többszörösét nyerheti meg a játékunkban!

ELŐFIZETEK MOST

Tartalom:

  • Hárfás Zsolt : Atomenergia az ellátásbiztonságért
  • Rátai Attila: Engedélyezési tervdokumentáció
  • Rahne Eric : Légi termográfia energetikai rendszereken
  • Gesztes Dávid, Szijártó Gábor: Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása III.
  • Falon kívüli, 2 soros, 24 modulos kiselosztók áttekintő táblázata
  • Porempovics József : Fűtünk vagy szellőztetünk?
  • Deme László: Hagyományok Házának díszvilágítása
  • Karácsonyi nyereményjáték
  • Kozma László: Kérdések és válaszok az elektromos autók kedvezményeivel kapcsolatban
  • Szűcs Attila: A CCTV-ről A-tól Z-ig VIII.

A VL megvásárolható a nagyobb Relay és inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg. Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát.

Lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

ELŐFIZETEK A VL-RE

A borítóképen a VL 2018. decemberi számának Ezt láttam rovatában, az alábbi kommentárral megjelent kép látható: „Étterem főelosztója Ukrajnában. Mindegy, csak áram legyen!"

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

DokumentálásElőfizetésVillanyszerelők Lapja