Villanyszerelők Lapja

Menekülés, de merre?

Változtatható menekülési irányt jelző kijáratmutató lámpatest

| |  433 | |

Menekülés, de merre?

Mindenki ismeri a középületek menekülési útvonalát jelző lámpákat. Ezeken egy fix, egyértelmű nyíl jelzi, merre keressük a kijáratot veszélyhelyzet esetén. De mi van akkor, ha több menekülési útvonal kijelölése is lehetséges, és a veszélyforrás helye és jellege szabja meg, hogy ezek közül melyik a legoptimálisabb? A megoldás az adaptív kijelző, amely képes módosítani a kijárat irányába mutató nyíl irányát.

Adaptív kijelzővel szerelt jelzőlámpák növelhetik meg a biztonságot

A legbiztonságosabb útvonalat valós időben kijelző lámpatest már Magyarországon is kapható. A gyártó ajánlása szerint a kereskedelmi épületek, beleértve a repülőterek, bevásárlóközpontok, vasútállomások, stadionok, irodák, iskolák, kórházak, egyetemek és ipari telephelyek kiürítésének felgyorsítására ajánlja.

A saját akkumulátoros lámpatest a kijáratmutató piktogramok mellett egy piros keresztet is megjeleníthet, jelezve, ha egy adott kijárati útvonal le van zárva, blokkolva van, vagy valami miatt nem biztonságos. Ez utóbbi forgatókönyv esetén rendkívül hasznos eszköznek bizonyulhat az új kijáratmutató, amikor elkülönítés szükséges. Vészhelyzet esetén a jelzés nemcsak biztonságos helyre vezeti az embereket, de biztonságos helyen is tartja őket.

A piktogram megváltoztatása a lámpatest bemenetén keresztül aktiválható, de vezérelhető a gyártó által kínált rendszeren keresztül az is, hogy hogyan válaszoljon tűzjelző, füstérzékelő, pánikgombok vagy más bemenetek előre meghatározott jelzéseire. A rendszer akár 30 különböző, a bemenetekre adott aktiváló jelre is képes reagálni. A belső akkumulátor biztosítja a vezérlő biztonságos működését abban az esetben is, ha a vezérlő hálózati áramellátásával probléma adódna.

A statikus jelek akaratlanul olyan helyre vezethetik az embereket, ahol veszély fenyegeti őket. Az adaptív evakuálással lehetőséget adunk a középületek üzemeltetői számára, hogy az embereket a legközelebbi kijárat helyett a legbiztonságosabb kijárat felé irányítsák.Az új eszköz gyorsan és könnyen telepíthető, hála a felső és a hátsó részbe szerelt számos kábelvezetési pontnak, amelyek segítségével gyors és egyszerű a berendezés kábelezése.