Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Folyamatosan bővül a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása

2018. október 15. | VL online |  3047 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Folyamatosan bővül a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített teljesítőképessége 2017 végére elérte a 241,4 megawattot, ami a 2016 végi teljesítőképességhez viszonyítva 46%-os növekedés.

Az összes beépített teljesítmény 99,4%-át a napelemes háztartási méretű kiserőművek tették ki – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól szóló összefoglalójából.

A háztartási méretű kiserőművek darabszámának és beépített kapacitásának 2017. évi növekedése illeszkedik az előző évek trendjéhez, miszerint évről évre jelentős mértékű emelkedés figyelhető meg ezen a területen. 2017 végén összesen 29 685 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, ami az előző év végi 20 496 darabhoz képest 45%-os növekedést jelent. A háztartási méretű kiserőművek piacán belül összesen 29 593 db háztartási méretű napenergiát hasznosító kiserőmű létesült.

A háztartási méretű naperőművek számának növekedését az elmúlt években a napelemek bekerülési költségének rohamos csökkenése, a HMKE-kre vonatkozó szaldó elszámolás és pályázati úton hozzáférhető beruházási támogatások segítették.

A háztartási és a nem engedélyköteles kiserőművek bővülése a 2018-as első negyedéves adatok alapján továbbra is folytatódik, és várhatóan az előző évnél gyorsabb ütemű lesz a növekedés. Az első negyedévben a 2017. év azonos időszakához képest kétszer annyi HMKE létesült, kétszer akkora beépített teljesítménnyel. Az újonnan telepített HMKE-k az eddigi trendnek megfelelően mind napelemes rendszerek voltak.

Említésre méltó, hogy a 0,5 MW beépített teljesítőképesség alatti, nem háztartási méretű kiserőművek esetében is jelentős volt a növekedés, a húzóerőt itt ugyancsak a naperőművek jelentették. Ebben a méretkategóriában a csökkenő beruházási költségek mellett továbbra is a kötelező átvételi (KÁT) rendszerben nyújtott támogatás a bővülés motorja.

Az „Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól (2008-2017)” című dokumentum, valamint a 2017. évi negyedik negyedévben és a 2018. év első negyedévében újonnan a hálózatra csatlakozó HMKE-k adatait tartalmazó jelentések letölthetőek ide kattintva.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramtermelésHMKENapelemNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó