Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Élet a halogénlámpák után

2018. szeptember 17. | VL online |  5704 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Élet a halogénlámpák után

A halogénizzók betiltása kapcsán szó sem esett arról, hogy a fényminőséget áldozzuk fel az energiatakarékosság oltárán, azaz elbúcsúzunk az utolsó olyan lámpafajtától, amely az emberi szem szempontjából tökéletes fényt állít elő. Emellett érdemes arról is szót ejteni, hogy az izzólámpák eltűnésével hagyott űrt mely LED-fényforrás lesz képes betölteni.

2018. szeptember 1-jén egy hosszú út újabb állomásához érkeztünk, ugyanis az izzólámpák után a halogénlámpák is fokozatosan eltűnnek a boltok polcairól. A vonatkozó végrehajtási intézkedés (a bizottság 244/2009/EK rendelete a 2005/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a nem irányított fényű háztartási lámpákra vonatkozó környezetbarát tervezési követelmények tekintetében történő végrehajtásáról) szerint az Európai Unióban nem lehet többé a halogénlámpák egy újabb csoportját előállítani, illetve továbbértékesítési céllal importálni. Ezek elsősorban azok a fényforrások, melyeket a legszélesebb körben általánosan használt normálizzók helyett használtunk ez idáig. A kereskedelmi raktáron maradt halogénizzók továbbra is értékesíthetők maradnak, azonban a kereskedők már nem pótolhatják a készleteiket.

Ennek apropóján a szeptemberi lapszámunkban kiemelten foglalkozunk a területtel. Már csak azért is, mert a betiltás kapcsán szó sem esett arról, hogy most áldozzuk fel a fényminőséget az energiatakarékosság oltárán, azaz elbúcsúzunk az utolsó olyan lámpafajtától, amely az emberi szem szempontjából tökéletes fényt állít elő. Emellett érdemes azt is megvizsgálni, hogy az izzólámpák eltűnésével hagyott űrt mely LED-fényforrás lesz képes betölteni. Így lehet különös aktualitása a filament LED-eknek, mert bár a LED-ek folyamatosan fejlődnek, most látszik érettnek a technológia arra, hogy az izzólámpákat teljesértékűen helyettesíteni tudják. Éppen ezért az áttekintő táblázatunkban az E27-es fejű, normálizzó alakú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas, filament LED-fényforrásokat hasonlítjuk össze, és két cikk is olvasható a tárgykörben.

A szeptemberi lapszám olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Szeptember 17-én jelent meg a Villanyszerelők Lapja 2018/9. lapszáma, amelyet a lapban található cikkek felsorolásával ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Tartalom:

  • Nádas József: Filament LED-ek normálizzók helyett
  • Rahne Eric: Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése II.
  • Nádasdi Csaba: Intelligens áramelosztás
  • Hárfás Zsolt: Különleges technológiák
  • E27-es fejű, normálizzó alakú, 60 W-os izzó kiváltására alkalmas, filament LED-ek áttekintő táblázata
  • Arató András: Halogénlámpa-sirató
  • Szijártó Gábor, Gesztes Dávid: Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása
  • Rátai Attila: Dielektromos mérések
  • Porempovics József: Érdekes kapcsolások – Aszimmetrikus időzítések

A VL megvásárolható a nagyobb Relay és inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg.

Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát. Lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS!

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésVillanyszerelők LapjaVL